Twijfels over pasjes systeem

Partyscene Redactie | 24 januari 2007
headlines

Aanstaande vrijdag 26 januari starten enkele Amsterdamse uitgaansgelegenheden met een centraal pasjessysteem. Koninklijke Horeca Nederland heeft twijfels, maar de initiator begrijpt niet waarom.

Tekst: Frank Böhm

In het rondgestuurde persbericht valt te lezen dat het General Access Management systeem (GAM) de aangesloten clubs de mogelijkheid biedt raddraaiers gezamenlijk buiten de deur te houden. Mensen van goede wil zijn daarentegen van harte welkom. Op deze manier worden de clubs veiliger en wordt willekeur en discriminatie aan de deur tegengegaan.

De start van deze clubs is het bAmsterdamegin van een verdere uitbreiding in het uitgaansleven en openbare gelegenheden in Amsterdam en de rest van Nederland. De Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld ondersteund dit initiatief.

Maar Koninklijke Horeca Nederland laat vandaag in de pers hun twijfels blijken. Zo zijn ze bang dat de wet op de privacy geschonden kan worden, en is er kans op willekeur. Want als een eigenaar een bepaald persoon niet mag, dan kan deze zonder reden geweigerd worden, ook bij de andere aangesloten clubs.

Partyscene belde hierover met Etiënne Schenker, de bedenker van het GAM systeem. “Dit vind ik zeer vreemd, aangezien Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Amsterdam juist zeer positief was over het systeem. Samen met hen zijn we ook in oktober 2005 al naar de gemeente gegaan met dit plan. En wat betreft de willekeur, men kan altijd met een klacht komen als men onterecht geweigerd wordt, net als nu. Als de uitgaansgelegenheid aangesloten is bij het Panel Deurbeleid, dan kan daar de klacht ingediend worden. Als dit niet het geval is dan kan de klacht bij de politie ingediend worden. Het is dus niet het geval dat eigenaren ongestraft bepaalde personen kunnen weigeren zonder legitieme redenen. Ik vind de uitspraken van de KHN dan ook erg kort door de bocht en zal contact met hen opnemen.”  

Of de pasjes aan gaan slaan is dus nog onzeker. Wat wel zeker is dat morgen, donderdag 25 januari, om 12.00 uur discotheek Jantjes Verjaardag (Reguliersdwarsstraat 108-114) de eerste GAMcard in ontvangst zal nemen. Er zal hierbij een korte presentatie worden geven van het systeem.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws