PS interview: M.A.N.D.Y.

Partyscene Redactie | 14 november 2006
headlines

Met hun hit Body Language zette M.A.N.D.Y. de deuren naar succes wagenwijd open voor zichzelf. Het was ook een stevige impuls voor hun eigen label Get Physical, dat ook in het middelpunt van de belangstelling staat. Maar Patrick Bodmer en Philip Jung rusten niet op hun lauweren en gaan gestaag door. Omdat het allemaal zo leuk is.

Tekst: Jesse Voorn

M.A.N.D.Y.At The Controls ligt net in de winkels. Was het ouderwets handwerk of is de computer er aan te pas gekomen?

Philip: “De computer is er in zoverre aan te pas gekomen, dat we zelf een aantal edits gemaakt hebben van nummers. Maar het mixwerk is gewoon gedaan met draaitafels en vinyl. Dat is echt veel beter, anders verlies je de ziel van een mix. Bovendien is alles dan zo perfect en wij vinden het juist leuk als je iemand aan het werk hoort in een mix. Een paar foutjes mogen best. Wij draaien altijd met vinyl. Cd’s gebruiken we alleen voor eigen producties of voor die van andere dj’s, die we krijgen. We vinden vinyl veel fijner en het geluid is ook veel beter dan dat van cd’s.”

Wat genre betreft zitten jullie sowieso goed…

Philip: “Ik hoop het wel ja. Maar een goed nummer is een goed nummer en het genre maakt dan niet uit. Zelfs de vroege trance platen zijn goed. Ik meng me liever niet in een discussie over genres. Er is goede minimal en er is slechte minimal, er is goede trance en er is slechte trance, ga zo maar door. Je moet geen trend volgen en je moet gewoon goede nummers schrijven. Als artiest zou je je niet moeten bezighouden met wat er op het moment nou precies gebeurd in de dancescene.”

Kijken jullie helemaal niet om je heen?

Philip: “Niet voor inspiratie. Toen we begonnen was de muziek die wij maken en draaien er nog niet. Mensen begonnen onze muziek toen electrohouse te noemen, nee, dat hebben we niet zelf bedacht. Maar we hebben ons nooit gevangen gevoeld in dat straatje.”

M.A.N.D.Y.

Toch staan jullie bekend als de uitvinders van de electrohouse?

Philip: “Ja, nou, ik weet het, maar ik kan er niets mee. Het maakt mij of iedere andere artiest echt niet uit. Je moet het ook niet te serieus nemen. Als we een nieuw geluid bedacht hebben en mensen vertrouwen daar op en voelen zich daardoor uitgedaagd, dan is dat een compliment. Daar krijgen we energie van, maar meer ook niet.”

Is het leven als dj’s en producers nog steeds een uitdaging voor jullie?

Philip: “Absoluut. Ik hou er nog steeds van om goede nummers te schrijven. We blijven in dit genre, om een interessante avond te kunnen draaien. Er komen op dit moment zo ontzettend veel goede platen uit en na vijftien jaar platen kopen ben ik nog steeds even enthousiast. De scene is nu heel erg gezond en de mensen zitten er in omdat ze er ook echt van houden.”

Je zegt al vijftien jaar platen kopen, wat dat betreft zijn jullie door de wol geverfd. Zijn er dingen veranderd nu jullie zeg maar wat ouder zijn?

Philip: “Misschien. Het ouder worden en het zo lang bezig zijn vergt een heleboel energie. Er is nog zoveel te zeggen en te doen, dat het voor ons een oneindig pad is. M.A.N.D.Y.Dit is echt ons ding. Iedereen wil goed zijn in zijn werk, wat dat ook is, je doet je best, maar ik ben nu wel iets serieuzer wat mijn werk betreft dan voorheen, denk ik. We toeren op dit moment ook teveel, dus we gaan er echt in op.”

Vinden jullie het toeren echt teveel?

Philip: “Soms is het dat wel ja en soms ook helemaal niet. Soms ben je zo moe en dan zijn drie gigs in een weekend wel veel. Maar we proberen zoveel mogelijk een normaal leven te hebben. Ieder derde weekend van de maand nemen we vrij, om nog een normaal sociaal leven te kunnen hebben. Om naar een museum te gaan of iets leuks met vrienden te doen. Het is heel belangrijk om die balans te hebben als je het gezond voor jezelf wilt houden. We doen dit overigens pas sinds dit jaar. Als ik tien dagen niet gedraaid heb, dan heb ik weer zoveel energie om nieuwe platen te gaan zoeken. Dat houdt het ook fris. Maar ik ben de laatste tijd wel voortdurend moe.”

Het leven van een dj begint je op te breken?

Philip: “Nou, dat vind ik wel erg zwaar gezegd, maar erg regelmatig is het niet. Maar ik heb veel plezier in wat ik doe en dan moet je er verder niet teveel over nadenken. Misschien vind ik het nog steeds te gek als ik zestig ben en draai ik dan nog maar een keer per maand. Waarom zou dat niet kunnen? Ik denk niet dat het er heel belachelijk uit ziet. Maar zodra de dag komt dat ik er niets meer aan vind, dan stop ik er mee.”

Meer info vind je op www.myspace.com/getmandy.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws