Special cd release

Partyscene Redactie | 3 juli 2006
headlines

Geïnspireerd door de muzikale roots van het Zuid-Amerikaanse land, stelde Gilles Peterson een dubbelaar vol Braziliaanse bossanova, samba, soul, reggae en hiphop samen. “No one can play football like Brazilians and no one can dance like Brazilians”, aldus Gilles een paar weken voor het WK. Wist hij veel dat de ‘Goddelijke Kanaries’ zouden voetballen als ‘vervloekte schildpadden’.

Gilles Peterson: Back in BrazilGilles zijn zoektocht langs de betere platenwinkels van Rio de Janeiro en Sauo Paulo, resulteerde in een compilatie vol Brazilian flavours: een schijfje met oude, obscure Braziliaanse tracks (Das Velhas) uit de jaren zestig en zeventig en een cd vol Braziliaanse geïnfecteerde producties van deze tijd (Novas).

Het interessante van deze dubbelaar is dat de muziek van de ‘ontdekkers’ wordt vergeleken met de sound van nu. Luister eens naar de bijdrage van de uitvinder van de bossanova, Antonio Carlos, voordat je een track van Azimuth of Mark de Clive Low opzet. Conclusie? Ondanks enkele aardige tracks en remixes van Mark de Clive Low, Bugz in the Attic en Azimuth (cd 2), gaat er niets boven het originele geluid uit de jaren zestig en zeventig (cd 1). Desondanks is Back in Brazil, net als al die andere compilaties van Gilles Peterson, een echte aanrader. Perfecte muziek voor de tijd van jaar bovendien.

Tijdens zijn trip door Brazilië verzamelde Gilles Peterson niet alleen voldoende muziek voor deze cd, het Britse muziekdier interviewde muzikanten, platenverkopers en mensen op straat. Die interviews, omringd door typische Braziliaanse muziek, zijn nu gratis te donwloaden. De eerste drie van de zes podcasts zijn inmiddels online.

Meer cd-recensies vind je hier!

Gilles Peterson in Brazilië

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws