Nachttempel report: Panama

Partyscene Redactie | 9 maart 2006
headlines

panama
Iris nam Panama onder de loep afgelopen zaterdag 4 maart 2006.

Nachttempel report Panama door Iris Stubbendiek:

De vorige keren in Panama waren heel geslaagd: we hebben er Ellen van Damme de flikflak zien doen tijdens haar Blondie-avond, we hebben er trendy gegeten én natuurlijk hebben we ons al een keer diep in het zweet gewerkt op de dansvloer. Nu Panama dus weer genomineerd is voor de Nachttempel Award waren de verwachtingen dan ook hooggespannen afgelopen zaterdag, toen er een BOLD avond georganiseerd werd door Chemistry.

De binnenkomst is al een meevaller: geen lange rijen op de stoep zoals vorige keer, toen zowel mensen zonder en mét kaartje eindeloos in de kou moesten wachten. We mogen gelijk de poortjes door (eerst al het metaal uit- en afdoen, Schiphol is er niks bij). Zijn we soms te vroeg? Het is toch al twaalf uur geweest. Ook bij de garderobe zijn we gelijk aan de beurt, terwijl we vorige keer de wachttijd van buiten binnen nog eens dunnetjes over moesten doen. "Ja we hebben een beetje een dip op het moment", zegt het meisje dat de jassen aanneemt desgevraagd, "maar dat heeft elke club wel eens". Jawel, fijn, hebben wij weer! De garderobe kost '1 euro per item'. Wij laten onze jassen, vesten, en sjaals samen op één hanger weghangen en betalen in totaal drie euro panama(zijn we nou genept of gematst?).

Eerst maar even opwarmen in de kleine zaal, waar het geluid verrassend goed is! Sandrien spins de wheels, begeleid door een live zingende volslanke dame en de zaal begint gelijk goed te bewegen. De sfeer doet een beetje denken aan Bloomingdale, ook het publiek lijkt op strandweer gekleed te zijn. Vrolijk gekleurde hesjes en korte rokjes bepalen het beeld, iedereen maakt een relaxte en goedgemutste indruk. De houten vloer danst gewoonweg heerlijk! Alleen jammer dat hij gedurende de nacht steeds meer bezaaid raakt met mixstaafjes uit de glazen.

In de grote zaal is het geluid uit de installatie een stuk doffer lijkt het, maar het wordt een stuk beter als je onder de balkons vandaan komt, logischerwijs. De eeuwig jong gebleven Marcel Bakker (DJ Marcello) draait hier een stuk minder opzwepende muziek dan de DJ's uit de kleine zaal. Hij doet dit echter wel op een visueel aantrekkelijke manier: vóór hem in de lucht, op een plek boven de (normale?) draaitafels is nog een set mooie panelen geplaatst, waar hij af en toe enkele zeer geroutineerde, maar voor de doorsnee kijker totaal raadselachtige handelingen op verricht. Kan iemand mij vertellen wat daar gebeurt? Ik merk achteloos tegen mijn vriendin op dat de filmpjes op het scherm vast door de ernaast zittende VJ's worden aangestuurd, maar eigenlijk heb ik geen idee. Wat doen al die mannetjes op het podium? Eentje begint op de maat aanwijzingen te geven door een megafoon hetgeen meteen sfeerverhogend werkt. Bij een latere set wordt ook de overigens niet onverdienstelijk meezingende dame hier met instemming begroet.

panamaAan de zijkant van de grote zaal (b)lijkt er een tweede bar bijgebouwd te zijn, compleet met zitjes (of was het de vorige keer zo druk dat ik die bar helemaal niet gezien had? Of had ik te veel gedronken?). In totaal zijn er dus in de grote zaal twee bars beneden en één boven, heel prettig. De meest verkochte drankjes zijn heel betaalbaar: 4 euro voor wodka-lime en Bacardi-cola, 6 euro voor andere mixdrankjes, 2,50 voor bier en wijn en 2 euro voor Spa blauw. De bediening is gelukkig ook niet blasé - of zegt de jongen aan deze bar nou dat de Bacardi-cola ineens 6 euro kost? Het wordt je als consument niet gemakkelijk gemaakt maar ja, bordjes met prijzen hangen er in de meeste clubs niet. 

Nu even naar beneden, voor 50 cent naar het toilet. Op de dames wc is het schoon, er is papier en ik wordt verwend met gezellige muziek van de Three Degrees. Het toilet wordt bewaakt wordt door een dame die ineens een grote bruine klep naast de schaaltjes met snoep optilt om... een andere plaat op te zetten! Jawel, zeer origineel, een eigen DJ voor de WC's. Ze wijst op de dozen naast haar: ''Het zijn gewoon mijn eigen platen van vroeger!"

Qua veiligheid zit het wel snor met Panama. Afhankelijk van de soort avond panamazijn er in totaal tussen de 6 en 10 beveiligingsmensen aanwezig voor maximaal 1300 bezoekers, vertelt één van de bewakers. Op een clubavond zoals deze staat er 8 man. Het deurbeleid is niet streng vindt hij, er komen niet veel probleemtypes. Alleen dronken mensen worden volgens hem wel eens geweigerd. Geen spoor van drugsgebruik ook: als ik twee jongens op de dansvloer iets in hun mond zie stoppen herken ik vertederd een zakje gummibeertjes van de toiletjuffrouw.

Van de genoemde dip was overigens niets te merken. Binnen een half uur was de hele tent volgelopen met uiteenlopende mensen: studenten, stewardessen, executives en ook Sjonnie de groentenman, alles danst door elkaar. Voor extravaganza moet je hier niet zijn maar er lopen wel verdomd veel aantrekkelijke mensen rond. Zoals die leuke jongen die bij herhaling bewonderend zijn neus in mijn krullen duwt. Maar verder (helaas) niet opdringerig wordt. Een fijn publiek dus!

Maar toch, voor een heuse Nachttempel mis ik de verrassing en de orginaliteit een beetje (of ben ik nu erg oud als ik af en toe verwachtingsvol naar het plafond kijk zoals in de RoXY vroeger, of als ik wacht op de 'showtime' zoals in de iT?). De orginaliteit ligt bij Panama vooral in de gevarieerde programmering: veel (internationale) top-house maar ook live optredens zoals de legendarische 'Hilfiger-sessions', waarbij bekende mysteryguests uit binnen- en buitenland als een soort panamalive karaoke met een Nederlandse begeleidingsband meezingen. Bij het weggaan vragen we nog benieuwd aan enkele medewerkers naar de historie van Panama, maar men komt niet verder dan dat het misschien een pakhuis was. Van buiten doet het gebouw echter meer aan een voormalig kantoor denken. O ja: als je in het restaurant hebt gegeten schijn je met een vrijkaartje de club in te kunnen.

Reactie van René Vidal van Panama:

Terugkijkend op het afgelopen jaar zijn er ontzettend veel momenten geweest dat we met de gehele crew zo trots als een pauw waren omdat de bezoekers zichtbaar genoten van hun bezoek aan Panama. Mede dankzij de medewerking van enthousiaste organisaties en artiesten  zijn we in staat om een gevarieerde programmering neer te zetten.

Desondanks zijn we ook met onze neus op de feiten gedrukt, en hebben we bijna alles wat fout kan gaan, ook wel eens fout zien gaan, en dat gaat van de garderobe, tot de deur, aan de bar, of het geluid, op alle vlakken zijn we verrassingen tegen gekomen. Gelukkig zijn dat wel de momenten waarvan we het meeste hebben geleerd zodat we vervolgens zoveel mogelijk minpuntjes weg hebben kunnen nemen.

Voor ons gevoel zijn we pas net begonnen (wat natuurlijk ook zo is, vanaf panamaseptember 2004)en we kijken met plezier terug op het afgelopen anderhalf jaar.

Door waar mogelijk Panama aan te passen naar de wensen van de gasten zien we met nog veel meer plezier en enthousiasme de toekomst tegemoet, en hopen we nog zeer veel tevreden bezoekers in het restaurant, theater of de club van Panama te mogen verwelkomen.

Dus wil jij meewerken aan de Nieuwe Revu Nachttempel Awards 2006 en aan iedereen laten weten wat er zo goed is aan die ene club of juist niet, stuur zsm een mailtje met daarin je motivatie, voorkeur van club en voorkeur van avond/datum naar reporter@partyscene.nl en wie weet kan jij dit weekend al op pad voor Partyscene! Stemmen kan nog steeds op www.nachttempel.nl!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws