Copy of PS Interview: Kraak & Smaak

Partyscene Redactie | 21 juni 2005
headlines





Tekst: Jesse Voorn

Jullie zijn gelijk getekend door een Brits label, waren eerder bekend in het buitenland dan hier en Crack & Smack, zoals ze over de grens zeggen, klinkt ook niet bepaald Nederlands. Maar jullie komen echt uit Nederland hè?
Wim: “Haha, ja dat klopt. Daar was inderdaad eerst wat verwarring over. Mede doordat we inderdaad getekend zijn door een Brits label en doordat onze eerste single ‘Money In The Bag’ werd opgepikt door BBC Radio 1, gingen mensen zich afvragen of we uit Engeland kwamen.”

Een beetje mysterie is natuurlijk wel leuk…
Wim: “We vonden het eigenlijk wel grappig. De naam kwam van het briefpapier had ik nog had van mijn eenmansbedrijfje en in het Engels is dat Crack & Smack. Dat zorgt soms wel voor gefronste wenkbrauwen. De naam wordt nog wel eens met drugs geassocieerd, maar dat is gewoon een leuke gimmick. We wilden ook een buitenlands label, omdat we dachten dat het onze muziek ten goede zou komen. We wilden het in eerste instantie ook verborgen houden dat we uit Nederland kwamen, maar dat bleek na een tijdje gewoon niet vol te houden. Nu is het wel duidelijk dat we uit Nederland komen.”

Vonden jullie het breakbeat-klimaat in Nederland dan niet goed?
Wim: “Niet helemaal denk ik. We draaiden al vaak, ook veel Engelse muziek, en dan ga je toch naar labels kijken. Daar stuur je dan wat heen. Jalapeno Records wilde ons gelijk hebben. Het is nou eenmaal zo gelopen en ik kan ook niet een Nederlands breakbeat-label opnoemen.”

Toen Kraak & Smaak eenmaal getekend was ging het snel?
Wim: “Behoorlijk ja. Dat was spannend en verrassend. Onze muziek raakte blijkbaar een snaar, omdat het anders was. Veel breakbeat stijlen van nu zijn vrij hard, nu-skool en progressive of heel soulvol. Wij zitten daar een beetje tussen in. Op de een of andere manier klinkt het nieuw, maar toch ook weer retro. Of we zijn gewoon op het goede moment op de goede plaats, dat kan ook.”

Lag een dergelijke carrière ook in de planning?
Wim: “Nee, niet echt. We hadden drie nummers en die hebben we destijds rond gestuurd. We hadden er geen verwachtingen bij en zijn gewoon maar door gegaan met het maken van nieuwe tracks.”

Hoe is de breakbeatscene in Nederland eigenlijk?
Wim: “Die is altijd een beetje underground gebleven. Er zijn wel een aantal feesten, maar niet op reguliere basis. In Australië is het bijvoorbeeld heel erg groot. Misschien is Nederland er nog niet klaar voor. Ik denk dat ze ook in Engeland er wat meer ontvankelijk voor zijn.”

Zo ontoegankelijk is het toch ook weer niet?
Wim: “Dat is het ook niet. Ik denk dat het in Nederland überhaupt lastig is om soms een poot aan de grond te krijgen. Dat zie je ook bij de electro, die jongens waren ook eerder bekend in het buitenland dan in eigen land. Onze plaat gaat echt de hele wereld over en dat is leuk. Maar de aandacht begint hier nu ook te komen en de plaat wordt goed opgepikt. We zijn nu bezig met een live band, zodat we ook echt kunnen gaan optreden.”

Zijn jullie nu fulltime bezig met Kraak & Smaak?
Wim: “Het kost behoorlijk veel tijd en energie. Ik regel heel veel en ben er het meest mee bezig. Toch heeft ieder ook nog z’n eigen dingen lopen. Maar door de week proberen we zoveel mogelijk het gewone leven te leiden en in de weekenden gaan we draaien of optreden. Ik was tot voor kort een baan van 9 tot 5 gewend en dat is dit wel even wat anders.”

Het album 'Boogie Angst' van Kraak & Smaak wordt op donderdag 23 juni gepresenteerd in the Sugar Factory in Amsterdam.

Daarnaast is de groep nog te zien op de volgende data:

24 juni, Nieuwe Revu's Nachttempel feest in het Paard, Den Haag
2 juli, Tilburg
10 juli, Werfpop Festival, Leiden
29 juli, Festival Zomerfeesten, Bladel
21 augustus, Funky Sunday Instuif, Wijk aan Zee



Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws