Interview met DJ Mason: Een explosie van geluid

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

De momenten dat ik met tranen in mn ogen en kippenvel all over my body het gevoel heb dat niets op de wereld me nog kan raken, passeren tegenwoordig slechts sporadisch de revue.

Het gebeurt me tijdens Tisto in Concert II in Hasselt. Ineens staat hij daar. Een jongen in een witte bloes met een viool in zijn handen. Als Tijs de eerste klanken van Lethal Industry vanuit de ronde DJ Booth de zaal inwerpt, pakt de jongen zijn strijkstok en maakt van deze plaat een classical masterpiece. Het pakt me, het raakt me en ik wil weten wie dit gevoel veroorzaakt. De MC weet daar gelukkig antwoord op. Make some noise for Mason!

Toeval bestaat niet als je het mij vraagt, dus als ik een paar maanden later tijdens de Dance Music Awards in Hannover per ongeluk op de VIP-tribune beland en daar diezelfde Mason tegen het lijf loop, besluit ik de stoute schoenen aan te trekken. Na zijn optreden tijdens de TMF Awards, dat dit jaar maar liefst 268.000 kijkers trok, zal ik vast de enige niet meer zijn die meer wil weten over dit opkomende talent. Tijd voor een interviewtje met Phono dus!






Zo, hier zit je dan. Tijd om jezelf eens even voor te stellen dacht ik zo.

Nou hoi, ik ben Iason, ik ben 24 jaar en ik maak en draai plaatjes. Verder jengel ik wat op mijn viool.


Die viool zal vast iets te maken hebben met je in 2003 afgeronde studie Music Technology. Vertel daar eens wat meer over.

Ik heb inderdaad Music Technology gestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. De liefde voor muziek stroomde al op jonge leeftijd door mijn aderen, zo speel ik al vanaf mijn zesde viool. Vandaar dat ik voor een muzikale studie koos.


Denk je dat deze studie ook echt heeft bijgedragen aan je huidige succes? Of was je er anders ook wel gekomen?

Kijk, Music Technology is niet zomaar n of andere funstudie. Het was een zeer pittige Master met veel aandacht voor dingen als compositie. De technische kant werd sterk belicht. Ik heb daar ook behoorlijk zware vioollessen gehad. Dat heeft me zeker gevormd ja. Natuurlijk heb je talent en geluk nodig, maar zon opleiding is zeker een flinke duw in de goede richting en ik heb er nog dagelijks profijt van.


Ik las ook iets over een kunstkanjer?

(lacht hard) Haha zo klinkt het als een hele andere prijs! Laat die k maar weg hoor. Een KunstANJER, die heb ik wel gewonnen ja!


Aha, tijd voor een bril aan deze kant. Maar vooruit, poging twee. Een anjer dusdat doet me vermoeden dat wijlen Prins Bernhard hier iets mee te maken heeft?

Klopt ja. Het is een prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor veelbelovende jonge kunstenaars in Utrecht die bedoeld is om de overstap van opleiding naar praktijk makkelijker te maken. Ik nam die nominatie destijds in 2003 niet zo serieus, had totaal niet verwacht dat ik zou winnen. Ik ben met een behoorlijke kater van een avond stappen toch maar langsgegaan, zat maar een beetje om me heen te kijken. Toen werd ineens mijn naam omgeroepen. Ik schrok ervan haha, heel erg gaaf, ik had het echt niet aan zien komen.





En dan sta je ineens op het podium met DJ Tisto voor tienduizenden mensen te spelen. Hoe kwam dat zo?

Ik was opwarm DJ bij Tijs in Peru en gebruikte daar mijn viool. Tijs vond dat super, hij begon er ook gelijk zelf op te dansen. Hij heeft me toen gevraagd om mee te doen met Tisto in Concert. Achteraf zei hij me ook dat ie dat optreden tijdens zijn concert zn persoonlijke hoogtepunt vond, echt te gek om te horen. Ik ben erg mobiliseerbaar, speel niet alleen viool maar kan ook bijspringen met draaien bijvoorbeeld. Ik heb inmiddels aardig wat dingen gedaan met hem, zoals de Music Conference in Miami, New Years Eve in Hollywood en dus ook de TMF Awards en de opening van Space Mountain II in Eurodisney.


Mensen kennen je nu natuurlijk vooral als de jongen met de viool. Hoe kijk je daar zelf tegenaan?

Op zich vind ik dat wel leuk. Ze leren me nu in Nederland steeds beter kennen, juist omdat ik niet de zoveelste dertien-in-een-dozijn DJ ben. Eerst draaide ik toch vooral in het buitenland. Ik speel ook echt graag op mn viool en ben blij dat het aanslaat. Toch denk ik ook wel eens ik hoop dat jullie ook verder kijken dan je neus lang is want ik kan veel meer dan dit alleen.


Je kunt veel meer zeg je. Wat doe je dan zoal?

Ik draai zelf ook. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn eigen breaksavond in Club More. Breaks is als muziekstijl helemaal niet bekend in Nederland en dat vind ik jammer. Veel mensen associren mij met trancemuziek, natuurlijk omdat Tijs trance draait. Maar mijn roots liggen in een heel andere hoek Ik doe wat dingetjes voor Electronation en daarnaast produceer ik ook. Ik heb al een aantal platen uitgebracht maar maak ook muziek voor commercials.





Wat heeft je voorkeur, draaien of produceren, en waarom?[/s]

(denkt diep na) Moeilijke vraag. Het vult elkaar heel erg aan. Draaien is veel intenser. Je hebt een nogal opgefokt leven, het gaat allemaal erg hard. Je stapt in het vliegtuig, krijgt nauwelijks kans op adem te komen, dan ga je draaien en voor je er erg in hebt zit je weer in het vliegtuig naar het volgende optreden. Je hebt weken dat je maar drie uur slaapt per nacht. Met produceren leid je echt een gezapig leventje. Je staat op wanneer je zin hebt, eet je boterhammetje met pindakaas en duikt op je gemak de studio in. Een echte voorkeur heb ik niet, het is juist de balans die me zo goed bevalt.


Er komt ook weer een nieuwe plaat van je uit toch? Hoe zit dat precies?

Yep, klopt helemaal. Hij heet The Screetch en de B-kant heet Weve Been Waiting. De stijl is een beetje breaks/electro-achtig. Het is echt helemaal iets dat ik zelf te gek vind. Dat heeft best wat moeite gekost want mijn smaak is niet gemakkelijk. Deze plaat is gewoon lekker vrolijk en gefreakt. Hij wordt ook goed ontvangen, 538 draait m enzo, hij slaat goed aan. 28 april is de releaseparty in Hotel Winston in Amsterdam.


Wie zijn jouw muzikale voorbeelden?

Ehhhhhh...heb je even? (lacht) Dat zijn er nogal wat. Jacques Lu Cont bijvoorbeeld en Nitin Sawhney, maar ook Daft Punk en The Chemical Brothers. Ik kan er zoveel opnoemen. Ik luister zelf eigenlijk ook van alles. Pop, klassiek, jazz, ik heb geen specifieke voorkeur.


Wat is het gaafste dat je tot nu toe hebt meegemaakt?

Dat was toch wel toen ik moest draaien op een feest midden in de woestijn in Peru. De politie was al een paar keer langsgekomen om het geluid uit te zetten en het feest stil te leggen, maar natuurlijk werd dat als ze wegwaren direct weer aangezet. En steeds weer volgde er dan een soort explosie van geluid en mensen die helemaal uit hun dak gingen. De sfeer was echt subliem en het gevoel dat je daar midden in de desert staat was echt magistraal.


Ook al last van groupies? En waar kan ik me aanmelden?

(lacht) Groupies? Haha! Nou ja, soms maak je wel eens gekke dingen mee. Sommige dames gaan best ver hoor. Ze weten je hotel wel te vinden, krijg je allemaal briefjes toegespeeld vanuit de receptie. Het is ergens wel leuk hoor, die aandacht, maar je weet natuurlijk dat dat vooral komt omdat je bekend bent. Het gaat in zulke gevallen niet om jou als persoon, maar het is spannend dat je DJ bent ofzo.





Je zit hier nu een interviewtje te doen voor Phono. Ben je zelf eigenlijk bekend met de site?

Jazeker wel! Ik houd het goed bij hoor. Internet is een belangrijk medium, je haalt er ook kritiek vandaan waar je wat mee doet. Phono vind ik een toffe site omdat het wat alternatiever is. Iedere site heeft zijn specialisme, je ziet veel trancegerichte sites bijvoorbeeld. Phono is in mijn ogen een beetje la 3voor12. Veel techno, veel kenners ook. De leden staan denk ik wat meer open voor dingen die niet zo commercieel zijn. Ik lees in ieder geval regelmatig mee.


Kijk, dat horen we graag. Wat mogen we hier op Phono (en natuurlijk ook in de rest van het land) van jou verwachten dit jaar?

Er gaan dit jaar meerdere platen uitkomen, dat sowieso. Ook begint het met draaien in Nederland nu echt te lopen. Ik sta bijvoorbeeld op DanceValley, beide dagen op NJoy, de Fast Forward in RotterdamIk kan eindelijk een beetje mijn draaiding doen nu.


Dankjewel voor je tijd. Is er misschien nog iets dat je aan de Phonoers wilt meegeven, iets dat je absoluut nog kwijt moet?

Eet veel groente en fruit!






Dat zullen we zeker doen Mason! Wie er na het nuttige van zijn of haar appeltjes en worteltjes nog zin heeft om lekker te grooven: check de agenda van DJ Mason op zijn website, www.dj-mason.com.


Jacqueline Sinke

De fotos zijn gemaakt tijdens het optreden van Mason op de Auditorium Party in het kader van de European Week op de Technische Universiteit Eindhoven.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws