BG Album van de Week: Essential Underground Vol. 7 Mixed by Ben Sims and Christian Smith

Partyscene Redactie | 11 december 2003
headlines


DJ-Sets.com is naast een label ook een soort virtuele platenzaak, waar je rechtstreeks je cd’s kan bestellen. Bij de Essential Underground serie is het vaste prik dat twee dj’s het tegen elkaar opnemen, waarbij er tot nu altijd één uit Berlijn kwam. In het verleden gingen Miss Yetti 'n Marco Bailey en DJ Rok 'n Claude Young dapper de strijd met elkaar aan. Op deze zevende mix-dubbelaar staan niemand minder dan Ben Sims (Londen) en Christian Smith (New York) tegenover elkaar.

Christian Smith is in Nederland vooral bekend vanwege zijn maxi’s met John Selway, waarmee ze samen aardig wat technohits scoorden. De New Yorker runt echter ook het zeer succesvolle label Tronic, waar naast veel eigen werk ook platen van ondermeer Brian Zentz en Misstress Barbara op uit kwamen. Dezelfde catchy en housy Tronic-sound horen we ook terug in de dj-set van Smith voor Essential Underground.
De opening is sterk met nummers van Item One (Johannes Heil en Heiko Laux) en Hertz, waarna de Amerikaan langzaam naar wat steviger werk van Technasia, Ignitian Technician en eigen hand (Smith 'n Selway) bouwt. Het tweede deel van de cd staat vooral in het teken van tribal percussie van Samuel L Session en Oxia. Het geheel is zeker aan de stevige kant, maar weet toch te boeien door de gevarieerde en funky tracklisting.

Ben Sims runt een stuk of 5 labels, waaronder Theory en Hardgroove, maar is juist als dj erg populair. De skills van de Londenaar zijn dan ook indrukwekkend, net als het aantal platen dat de Brit in zijn sets gebruikt. Zijn sound wordt gedomineerd door stevige percussie, maar op de cd voor Essential Underground weet hij met oude en nieuwe tracks van Dave Angel, Mark Broom, Killa Productions, Blake Baxter, Dave Clarke (met DJ Rush) en Jeff Mills toch wat meer te variëren.

Het is slimme zet van DJ-Sets.Com om twee dj’s zo tegen elkaar uit te spelen. Blijkbaar willen de betrokkenen niet helemaal voor elkaar onder doen en daar pluk je als luisteraar alleen maar de vruchten van. Christian Smith en Ben Sims zetten allebei hun beste beentjes voor, maar Sims weet de dj-battle op skills (35 platen in
één uurtje!) en platenkeus te winnen.

Essential Underground Vol. 7 is te bestellen via DJ-sets.com en is ook te koop in de betere platenzaak. In Nederland wordt de serie gedistribueerd door News.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws