Thunderdome tegen racisme

Partyscene Redactie | 15 augustus 2001
headlines



Op de Thunderdomesite en in de flyer verzoekt partyorganisatie ID&T mensen met rechts-extremistische sympathieën thuis te blijven. Wie hier geen gehoor aan geeft, kan de toegang worden geweigerd, of verwijderd worden van het feest. Op de site staat zelfs een mannetje afgebeeld die een swastika in een prullenbak gooit. Duidelijke taal van ID&T.

We vroegen Irfan van ID&T waarom dit zo duidelijk vermeld wordt.

“De hardcorescene is altijd een ‘hard’ buitenbeentje geweest. De algemene tendens onder jongeren was de laatste jaren al een ‘verrechtsing.’ Binnen deze groep merk je dat snel doordat het een hechte, vrij homogene groep is. Het vervelende is dat het (erg cliché maar waar) slecht een uitermate kleine groep is. De invloed op de grote groep echte liefhebbers is mij alleen te sterk vandaar dat we er zoveel ophef over hebben gemaakt. Thunderdome wordt toch een beetje gezien als ‘de uitdaging’ als het om een evenement in dit genre gaat. Misschien voelen die mensen binnen die kleine groep zich dan extra uitgedaagd zich extra te profileren. Niet dus. Thunderdome is voor de ware liefhebbers, niet voor stokers of kijkers. We geven daarom ook helemaal geen kaarten weg. Als een soort drempel. Een soort verzekering dat iedereen die komt ook echt WIL komen.”

Er wordt ook heel duidelijk op de site gezet dat je minstens 18 jaar moet zijn, ook een drempel?

“Wij doen net zoals het overal met leeftijd controles gebeurt. Bij twijfel vragen we door. Mensen die twijfelen over de overredingskracht van hun leeftijd door hun uiterlijk kunnen het beste een ID meenemen”

Waarom worden er nu weer hardcore feesten op grote schaal georganiseerd door ID&T?

“Ik begrijp ‘weer’ niet. We zijn er eigenlijk nooit mee opgehouden.We organiseren inderdaad minder evenementen dan voorheen. Er is wel een lange, bewuste, pauze geweest. Vorig jaar hebben we (net als deze zomer) Hardcore Resurrection georganiseerd maar een Thunderdome is inderdaad uitgebleven. Waarom? De markt was zeer verward. Vervuild ook. Wij zijn een bedrijf dat grote evenementen organiseert. En als je een groot feest geeft moet je ook een groot publiek kunnen aanspreken. Daar was en eigenlijk is, nog geen sprake van. Wij hebben veel invloed gehad op de positie in de markt van hardcore. Juist die invloed hebben wij bewust een poosje gestaakt. Iedereen liep de kwakkelende feesten, muziekproducties, etc. op ons af te schuiven. Deels terecht, maar voor het grootste deel onterecht. Wij zullen nooit verloochen waar we ‘vandaan’ komen. NOOIT. Om van dat juk af te komen hebben wij alle zakelijke betrokkenheden met labels en artiesten welwillend verbroken. Zij dachten allemaal dat ze zonder ons beter af zouden zijn. Onder de veilige paraplu van het ID&T bolwerk hoefde je jezelf niet zo druk te maken om de kwaliteit van een productie. Er kwam immers een stempel van ID&T op te staan en het verkocht toch wel. Totdat het publiek dat niet meer trok en WIJ als bedrijf daar de schuld van kregen. Tja, en toen stapten de mannen onafhankelijk in de ‘grote wereld’ en merkten ze dat het wel degelijk uitmaakt of iets goed is of niet. Weer een beetje terug naar de basis eigenlijk. Het resultaat is in ieder geval dat er veel artiesten meegaan met de populaire hoofdstromingen maar de toegewijde artiesten steeds beter werden. Nu hebben we een ruimte waar het concept zonder concessies ten uitvoer kan worden gebracht.”

Mocht Thunderdome een succes worden, komen er dan in de toekomst meer hardcore feesten van ID&T?

“We zijn inderdaad uitverkocht, dat betekend dat het groter zou kunnen (en misschien ook moeten) maar we zijn bewust van het feit dat mensen zich afvragen of we het nog ‘kunnen’, het organiseren van hardcore feesten. Ik kan verzekeren dat de aanstaande Thunderdome alle vragen zal wegnemen. Over succes gesproken, er zijn van de laatste Thunderdome-cd reeds bijna 17.000 exemplaren verkocht. Dat doen de meeste trance- rakkers ons niet na...”

(toegevoegd:15-08-2001/14:10)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws