Darko Esser: 'Mijn Tripeo-alter ego is spelenderwijs een eigen leven gaan leiden'

Peter Güldenpfennig | 25 juli 2014
interviews


Muzikant, dj en mede-oprichter van Wolfskuil Records Darko Esser bracht eerder dit jaar Anipintiros uit onder zijn alter ego Tripeo. De plaat is fantastisch dansvloermateriaal, terwijl er tegelijkertijd genoeg te ontdekken valt voor muzikale avonturiers. We stelden hem enkele vragen.


Hoi, allereerst dank je voor je tijd! Anipintiros is je allereerste release onder een andere naam terwijl je al jarenlang onder je eigen naam werkte. Wat is de reden dat je onder een andere naam bent gaan produceren?

'Hoi, mijn Tripeo-alter ego is spelenderwijs een eigen leven gaan leiden. Ik had een track op de plank liggen ('Untitled #1' van First Trip) die ik heel graag wou uitbrengen, maar niet onder mijn eigen naam. Het nummer voelde anders. Ik heb hem een tijdlang op de plank laten liggen, totdat een oude bijnaam uit mijn punkbandjes tijd me te binnen schoot. Die bijnaam kreeg ik omdat ik in de oefenruimtes altijd alle versterkers die ik kon vinden aan elkaar doorverbond. De drummer van mijn toenmalige band zei toen "Jij doet geen mono, geen stereo maar tripeo". Deze naam paste perfect bij de track, die nogal tripperig van karakter was. De vinyl only ‘Trip’-series was al snel geboren en van daaruit is dit min of meer uit de hand gelopen.

Ik blijf ook onder mijn eigen naam produceren. Binnenkort verschijnen er aantal singles op een gerenommeerd Duits label en een aantal remixen als Darko Esser.

Ik had een discussie met mijn collega over de tracks op Anipintiros die het album enorm donker vindt, terwijl ik het juist weer een ontzettend licht album vind zonder dat de avontuurlijkheid verliest. Die discussie ging met name over track nummer #4, waarin lage en hoge tonen beide vechten om de aandacht van de luisteraar. Hoe zou jijzelf het album omschrijven?

'Leuk om te horen, ik houd van ambiguïteit in muziek en ben blij dat het jullie op de redactie zulke gemengde gevoelens op roept. Wat ik er zelf van vind, is niet zo heel belangrijk. Het is nu aan de luisteraar om er over te oordelen wat hij of zij er van vindt. Ik wil daar niet in sturen.'

Je doet als Tripeo veel livesets, is dat iets wat je expres nastreeft? En wat vind je belangrijk om over te brengen in een liveset?

'Ik doe zowel live als dj-sets onder deze naam. Momenteel is er meer interesse voor de liveshows, wat ik helemaal prima vindt. Ik laat alles maar gebeuren zeg maar, het is geen bewuste strategie. De manier waarop Tripeo-tracks zijn geconstrueerd, leent zich perfect voor een liveshow. Geen enkele show is hetzelfde, ik kan tracklengte manipuleren, breaks zelf bouwen etc. Het geeft me veel vrijheid om te improviseren en ik beleef er daarom heel veel plezier aan momenteel.'

Je bent zowel actief als artiest, als promotor in Nijmegen en als label-eigenaar van Wolfskuil. Met andere woorden, je leven lijkt wel 100 procent uit muziek te bestaan. Heb je nooit behoefte aan een rustpunt in je leven waarbij muziek op de tweede plek komt?

'Muziek is mijn leven, ik zou het niet anders willen zien. Het liefst ben ik er ook de hele dag mee bezig en ik ben gelukkig dat ik in de gelegenheid ben om dat ook te doen. Ik leef mijn eigen droom. Uiteraard bouw ik wel rustpunten in om het gezond te houden. Doordraven ligt altijd op de loer en een sociaal leven hebben is ook best fijn haha.'

Tripeo_1Als labeleigenaar krijg je ongetwijfeld veel demo-materiaal in handen. Wat is de staat van de elektronische muziek vandaag de dag volgens jou? Zijn er bepaalde jonge producers waarvan jij zegt: 'die moet je echt in de gaten houden'?

'Dat klopt. Er wordt ongelooflijk veel prachtige muziek gemaakt. Persoonlijk vind ik dat de kwaliteit nog nooit zo hoog is geweest als de afgelopen jaren. Ik heb 0,0 tijd voor slechte muziek, ik kan alle goede muziek al niet bijhouden! Qua talententips hou ik het dicht bij huis: hou aub artiesten als Doka, Qindek, Eric Cloutier, Simon Haydo, Cadans, Jordan Peak, Frits Wentink en Nphonix goed in de gaten!'

Wat kunnen we het komende jaar van jou allemaal verwachten? Heb je plannen waar je iets over kunt vertellen?

'Er staat een hoop op stapel: een Tripeo single op mijn favoriete Nederlandse label. Ik kan nog niet vertellen welke, maar ik kan wel verklappen dat ik er vaak t-shirts van draag tijdens shows. Er komt een single op Pfirter’s label MindTrip, ook als Tripeo en twee singles als Darko Esser op een gerenommeerd Berlijns label uit. Tripeo’s album tracks worden geremixt door een aantal toppers en zullen ook in het najaar uitkomen. Blawan, Ben Sims, Mike Parker, James Ruskin, Exium en Cadans hebben hun tanden hierin gezet.

Qua optredens ziet het er ook super uit voor het najaar. Veel gigs in NL en door heel Europa heen en in november ga ik weer een uitgebreide tour door Australie maken. Het leven is mooi!'

Hartelijk dank voor je tijd!

Connect met Darko Esser / Tripeo

Like: facebook.com/darkoesserofficial
Volg: @DarkoEsser
Luister: soundcloud.com/darko-esser
Zie: youtube.com/user/DarkoEsser

Om Anipintiros aan te schaffen ga je naar het Bandcamp-account van Darko Esser.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws