Hoe nieuw talent Todd Helder bij Marshmello en Martin Garrix terecht kwam

Mark IJsendoorn | 3 februari 2018
interviews

Als een compleet onbekende naam ineens een dijk van een track uitbrengt, dan willen wij bij Partyscene hem natuurlijk wel eens leren kennen. Zo kwamen we bij Todd Helder, die zeker indruk maakt met zijn eerste single op Martin Garrix’ label STMPD RCRDS.

Vertel, wie ben je en wat doe je?

Ik studeer aan de Nederlandse Popacademie en ben het liefst 24/7 bezig met muziek. Mijn muziek is een mix van future bass, trap en electro-house. Ik maak future bass op 128 bpm, dat komt niet voor dus dat is wel uniek voor mij.

Is Todd Helder je echte naam?

Nee, ik heet Frank. De naam komt van een Heineken reclame. Serieus. Toen ik vijf jaar geleden mijn eerste big room track maakte dacht ik: shit, ik heb een naam nodig. Toen kwam ik eerst met Frank Zack, Todd Brightness. Toen zag ik de Heineken reclame op tv en dacht ik: Todd Helder. Dat klinkt wel.

Je hebt een remix gedaan voor Marshmello. Wat is het verhaal daarachter?

Oh ja, dat is wel een tof verhaal. Ik zag op Facebook een ad langskomen van een remix-wedstrijd voor Marshmello. Ik heb in vier uur een remix in elkaar gezet en opgestuurd. Een maand later was ik op vakantie en zat die hele remix eigenlijk niet meer in mijn hoofd, maar ik kreeg ineens allemaal felicitaties. Ik dacht: waar gaat dit over? Blijkt dat ik gewonnen had. Totaal niet verwacht. Nu heeft hij al drie miljoen streams op YouTube.

Ik heb er uiteindelijk niks voor gekregen. Het gaat meer om de eer. Marshmello draait hem ook regelmatig, laatst nog in Hongarije had hij er een hele mashup van gemaakt.

Was het je eerste remix?

Ja, eerste officiële remix. Ik heb wel veel onofficiële remixes gedaan, maar die waren allemaal matig. Ik ghost ook wel eens voor mensen, en zulke remixes worden wel gereleased maar niet onder mijn naam natuurlijk.

Je eerste single ‘I Need’ is een indrukwekkend debuut. Hoe kwam je bij STMPD terecht?

Het was heel onverwacht eigenlijk. Ik ben daar terecht gekomen dankzij mijn manager Robert. Ik stuurde hem de track op en hij heeft hem naar STMPD gestuurd. Toen was het eigenlijk nog maar een soort halve demotrack, maar ik heb hem daarna binnen een paar uur afgemaakt. Toen de plaat af was heb ik er nog zeven uur over gedaan om hem te renderen, omdat het zo vaak fout ging. Dan was ik weer de kick vergeten of hij was iets te lang. Na twaalf keer had ik eindelijk de goede versie gestuurd. Ik was natuurlijk hartstikke blij om een track uit te brengen bij het label van Martin Garrix. De track is heel goed ontvangen en ik heb er heel veel goede reacties op gehad.

Wat zijn je plannen voor dit jaar?

Ik heb veel tracks klaarliggen voor release. Ik heb veel ideeën die ik allemaal ga afmaken en die allemaal gereleased gaan worden. Er komt nog één track uit bij STMPD, en verder nog bij Monstercat. Ook hoop ik binnenkort op grote festivals te staan. Ik hoop op Tomorrowland, misschien bij de STMPD showcase. 

Wat is je ambitie als artiest?

24/7 bezig zijn met muziek. Dat is gewoon mijn passie. Ook zou ik graag willen samenwerken met andere artiesten, zoals Martin Garrix natuurlijk, maar ook vooral met artiesten uit de popmuziek, zoals Dua Lipa.

Wat verwacht je van het dj-leven?

Weet ik niet zo goed. Veel mensen ontmoeten, veel muziek releasen. Wat ik tof vind aan dj/producer zijn is dat ik veel berichtjes krijg van mensen wanneer ik een track uitbreng, dat ze hem tof vinden. Dat inspireert mij ook om nieuwe muziek te maken. Produceren vind ik leuker dan dj'en, omdat het gewoon mijn passie is. Ik kan echt de hele dag muziek maken.

Heb je tips voor andere producers?

Download hele random sample packs. Packs die echt niet met jou te maken hebben. Maak je bijvoorbeeld trap, download dan eens tech house samples. Misschien kan je er dan wat cools mee maken. Zo vind misschien je een tussenweg tussen bepaalde genres die nog niet ontdekt is.

Wil je zelf nog iets kwijt?

Ja ik ga op Dancefair een masterclass geven, laten zien hoe ik de track heb gemaakt. Dat is wel tof. Vorig jaar was ik er om demo's te laten horen en nu sta ik er zelf. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws