Interview: Einmusik

redactie | 22 september 2010
interviews

Liefhebbers kennen deze producer al een tijdje. Samuel Kindermann zijn tracks zijn namelijk van een onnavolgbare en eigenwijze stijl. Energieke platen met veel melodie en gevoel waar de passie voor muziek vanaf spat. Zijn knallende live sets komen het beste tot zijn recht in donkere en intieme clubs en daarom staat hij in de Sugar Factory echt op zijn plek. Wat kan je verwachten en hoe kwam hij aan de naam Einmusik?

Tekst: Frank Böhm
Einmusik
Samuel, hoe ben je aan je artiestennaam gekomen?
Als ik me niet vergis ontstond die in 2002, tijdens een gekke maar zeer creatieve sessie in mijn studio. In die tijd werkte in aan een nieuwe sound en productietechnieken. Ik was bezig hoe mijn geluid in de toekomst moest klinken en plannen aan het smeden. En toen, na een glas wijn of twee, kwam ik met wat vrienden op de naam Einmusik. Een mooie thema naam die al mijn ideeën vertegenwoordigt.

En rond die tijd bracht je jouw eerste tracks uit...

Met draaien in de clubs was ik in 1994 begonnen. Twee jaar later wilde ik mijn eigen platen maken in een studio. Maar het duurde nog 3 a 4 jaar voordat ik tevreden genoeg was over de tracks voor ik ze uit durfde te brengen. De eerste release van Einmusik was Weekender, uitgebracht in 2003.

Naast produceren treedt je ook veel live op. Improviseer je veel tijdens die gigs?

In het algemeen erg veel ja! Ik heb alle elementen van de tracks in mijn Ableton set up, en die gebruik ik goed tijdens mijn live sets. Zo kan ik mijn tracks live remixen. Ik ben geen fan van de ‘ik check mijn email-live sets’ en probeer er altijd een feest van te maken met het publiek!

Hoe is je sound de afgelopen jaren veranderd?

In de jaren 90 begon ik met drum ‘n  bass te produceren. Maar in 2001 was ik om en ging ik meer voor de house en techno. Onder mijn naam Einmusik ben ik nu 8 jaar bezig, en dat bevalt goed. Ik kan echt mijn gevoel kwijt in de platen en live sets. Daarom hou ik veel van melodie.

Je hebt ook een label, Einmusika. Hoe gaat het daarmee?

Daar gaat het goed mee! Ben ook blij dat ik nieuw talent een kans kan geven. Daar draait het toch om in de scene vind ik, dat mensen met veel ervaring nieuwe talenten een kans geven, te stimuleren en helpen.

Welke nieuwe platen komen er binnenkort op Einmusika uit?

Mijn volgende EP heet Silk ‘n Saw (Einmusika008) en komt in oktober uit. Het is een plaat met twee tracks en 1 bonus live mix track. De rest van m’n nieuwe werk komt op mijn tweede album die gepland staat voor het voorjaar van 2011. Op Einmusika009 komt een track van Furr & Hazendonk uit, op nummer 010 een dikke plaat van Marco Dassi en nummer 011 wordt een klapper van Arjuna Schiks.

Einmusik

Welke plaat zou je nog wel eens willen remixen?

Als ik echt gek op een nummer ben, dan vind ik hem perfect en wil ik er niets aan veranderen. Maar ben wel echt gek op Depeche Mode, door hun ben ik echt beïnvloed vroeger. Dus ik zou wel eens een plaat van hen onder handen willen nemen!

Ga je nog veel uit zelf?

Jazeker! Niet zoveel als vroeger, maar hou er nog steeds erg van. In de zomer bezoek ik veel festivals, soms ook om op te treden, maar soms om met vrienden lekker lol te hebben en interessante artiesten te checken. Ook dit jaar was te gek, maar kijk ook weer uit naar het clubseizoen wat dit weekend weer begint. Ik hou van de winter!

Wat vind je van Nederland en de scene?

Ben gek op jullie land, echt! Elke keer als ik optreed gaat het helemaal los, ontmoet ik leuke nieuwe mensen en krijg ik veel inspiratie. Ik vind het publiek erg open staan voor nieuwe sounds en men houdt net zoveel van melodie als ik.

Tenslotte, wat kunnen we verwachten aanstaande zaterdag in de Sugar Factory?

Ik ben een 90 minuten durende herfst set aan het voorbereiden, met daarin recente remixes en twee nieuwe platen van mijn komende album.

www.einmusik.com

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws