Terugblikken op 2008 met Joachim Marijnen

Partyscene Redactie | 20 december 2008
interviews

'Die zweetlucht in de clubs zal wel ergens goed voor zijn'

Het dieptepunt van Joachim Marijnen: 'Urban dj’s die minimal draaien en denken dat Basic Channel een functie op je mengpaneel is.'

Het einde van het jaar is in zicht. Dat betekent dat we deze maand, samen met een aantal prominenten uit de vaderlandse dancescene, gaan terugblikken op 2008 en vooruitkijken naar 2009. Dj's/producers, collega-journalisten, platenbazen en organisatoren: allen zullen hun hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar met ons delen. Dit keer met dj, organisator en sinds kort ook producer Joachim Marijnen.

 

Muzikaal hoogtepunt: De opkomst van steeds meer kwalitatief hoogstaande muziek van producers wereldwijd en vooral de activiteit binnen Nederland, Zuid Amerika en de Oostbloklanden. Dan voor mij memorabele concerten als Jean Michel Jarre, Jamie Lidell en Ane Brun, en het indrukwekkende optreden van ‘La bomba del tiempo’ live in Buenos Aires -toch wel de vetste Zuid-Amerikaanse percussie- en drumgroep die ik ooit heb gezien: pure energie en 1500 man 2.5 uur totaal los, inclusief ondergetekende. Bijna iedere maandag te zien om 19:00 in Konex cultural centre te Buenos Aires, mocht je in de buurt zijn. Mijn persoonlijk hoogtepunt als dj was toch wel draaien op een megavette after-locatie in Vina del mar te Chili, bijgenaamd Sunshine, met de opkomende zon en het meest relaxte publiek dat een dj zich kan wensen op een heuvel met zwembaden, bbq’s uitzicht op zee en het Andes gebergte en alleen maar diepe dikke shit draaien met die heerlijke Zuid-Amerikaanse slag erin, alsof de tijd stil staat...gruwelijk.

Muzikaal dieptepunt: De dood van Bebbe Perron; de vrouwlijke elektronische muziekpionier die in 1955 samen met haar man verantwoordelijk was voor de muziek bij de filmklassieker ‘The Forbidden Planet’. Dan natuurlijk de dood van Norman ‘Hurricane’ Smith de producer van o.m. Pink Floyd en The Beatles, het tevens heengaan van Motown-producer Norman Whitfield in september. Dan urban dj’s die minimal draaien en denken dat Basic Channel een functie op je mengpaneel is. Beleid gemeente Rotterdam met betrekking tot de poppodia en clubs en wanbeleid jongerenjaar. Wereldwijde crash van platendistributeurs, zoals Cisco, Neuton, Lowlands en vele anderen. Productiestop van de technics SL1200 draaitafels, Ted Langenbach - ‘Ja sorry Ted, maar het komt uit een goed hart’. En dat suffe verbod op roken in clubs. Nu ruik je namelijk die zweetlucht, Joa geeft ook feestjesmaar het zal wel ergens goed voor zijn.

Aanstormende talenten: Internationaal zijn dat Felipe Venegas uit Chili en het kleine broertje van Dario Zenker, genaamd Marco Zenker uit Bayern, Duitsland. Dan komt er veel dikke shizzle uit Argentinië. Binnen Nederland komt Philogresz volgend jaar met sterke releases in binnen- en buitenland, Ion Ludwig knalt door, Kabale und Liebe is zeer op dreef, Delta Funktionen komt van links, U.N.D.E.R.S. verrast met een aantal dikke tracks en in Rotterdam heeft Jay Samuel ook niet bepaald stil gezeten.     

 

Beste feest van het afgelopen jaar: Ik noem een aantal memorable avonden.

Steve bug in de Rex Club te Parijs, Ricardo Villalobos in de Cro bar in Buenos Aires ‘was eigenlijk klaar met hem, maar deze set was zooooo gruwelijk dat ik letterlijk op me knietjes ging’. Dan heb ik menig memorable avondjes en aftertjes meegemaakt op de thuisbasis in de Catwalk, onder meer tijdens Sound Architecture natuurlijk en de Timewarp after met Karotte begin dit jaar.

 

Voldeed 2008 aan je verwachtingen?

Ik vond het maar een raar jaar. Het jaar van uitersten in zowel de maatschappij als in Rotterdam als in mijn leven. Het gaat allemaal soms te snel voorbij. Met de Catwalk hebben we het geschopt tot nachttempel van Rotterdam volgens Revu, al is het nachtleven in Rotterdam echt soms onpeilbaar geweest, heb ik toch menig mooi avondje in de tunnel gehad. Hoogtepunten waren toch wel de memorabele gigs in Argentinië en ChilI, waaronder Cocoliche in Buenos Aires en bijna wel ieder optreden in Chili. Verder het feit dat ik dit jaar eindelijk de tijd heb gehad om ook te produceren, wat ook weer leuke verwachtingen gaf voor het nieuwe jaar met naast eigen producties ook een gezamelijk project samen met Philogresz onder onze alter ego ‘Concolor’,  met o.m. releases gepland in 2009 op Duitse labels als Kaato en Perplex Recordings met onder meer een remix van Jerome Sydenham, wat natuurlijk een hele eer is. En dan vanaf januari een frisse start voor Sound Architecture Records en Music People met een nieuwe distributeur: het Rotterdamse Clone Distribution een naast de oude catalogus veel nieuwe releases op het Sound Architecture & Music People label zowel op vinyl als digitaal van o.a. Jeng Do, Philogresz, Dollkraut, U.N.D.E.R.S., Felipe Venegas, Jay Samuel, Alejandro Vivanco en vele anderen.      

 

Wat moet er beter in 2009?  

Natuurlijk ten eerste meer liefde, gezondheid en respect. En verder dat iedereen de volgende instelling heeft zodra hij of zij een club binnenloopt: ‘Zeg, ik kom hier om te dansen!’

Voor mij persoonlijk is het devies voor 2009 meer draaien, produceren en aantal leuke feestjes geven, maar vooral focussen en mensen laten dansen. Liefst heel heeeeel erg lang.

 

Cd, mp3 en/of vinyl top-10 van 2008:

Het is moeilijk om er 10 samen te stellen, want er is echt onzettend veel goede muziek uitgekomen in alle genre’s, maar ik heb er random 10 gekozen waar ik de laatste maanden veel plezier aan heb beleefd achter de draaitafels.

Efdemin - Apple Three - Simple Records.

Michel Cleiss - Mes - RAL.

Herb LF - Sunliner - Farside.

Brendon Moeller - Jazz Space EP - Third Ear.

Minilogue - Ghosts original mix - Mule electronics.

The Timewriter and Beat Pharmacy - Travellers - Plastic City

Lemos and Kreon - Lily’s here ‘Anthony Collins rmx’ - Resopal Red

Tolga Fidan - The Kittycat track - Einmaleins music

Johnny D - Requim of a dream -  8 Bit 

Luciano & Mirko Loco - Mousa Big Band - Desolat.

Catwalk Oud & Nieuw

Verder respect to: Seuil, Gurtz, Seph, Dilo, Felipe Venegas, Stefan Trettau, Alejandro Vivanco, Solomun, Stimming, Marco Ressman, Toni D, Rhadoo, Petre Isperescu, Dub Taylor, Seth Troxler, Ziggy Kinder, Daniel Stefanik, Amelie, Audiofly, Literon, Tolga Fidan, Marcel Dettmann, Ben Klock, The Viewers, Sven Weisseman, Luca Bachetti, H.os.h. niet te vergeten Sten, Xhin en Efdemin + alle anderen die me muzikaal bekoren dus ook Ane Brun.

Joachim @ MySpace

Terugblikke met Thomas Martojo

Terugblikken met Quince

Terugblikken met Marsel van der Wielen (a.k.a. Peel Seamus/ Delsin)

Terugblikken met Rocco Veenboer (Monumental/ Awakenings)

Terugblikken met Adriaan Muts (Full Spectrum/ Patronaat)

Terugblikken met Shirazi

Terugblikken met Darko Esser

Terugblikken met Steven P & Khalil

Terugblikken met Steve Rachmad

Terugblikken met Nuno dos Santos

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws