Darren Roach over weed, house,en illegale downloads

Partyscene Redactie | 16 november 2007
interviews

"Wie neemt er nu zijn laptop mee naar een club?"

Op zaterdag 24 november is de Rotterdamse Catwalk het toneel voor de tweede editie van Metrobass. De zeer gedreven en talentvolle Britse dj Darren Roach heeft tijdens vorige editie veel indruk gemaakt. Zoveel dat hij wederom is uitgenodigd voor een dj-set. Al meer dan vijftien jaar weet hij overal ter wereld mensen aan het dansen te krijgen. Tevens host hij de populaire maandelijkse club avond EBM in the Egg in London. Een goed moment om hem aan de tand te voelen.

Tekst: Sandeep

ik sloot mezelf daar op, knetterstoned, platen mixend uren achter elkaar. Ik hou van vinyl, ik hou van de kleuren van de labels en vooral hou ik van de sound.L2P: Wie is Darren Roach en wat houdt hem zoals bezig?

Darren: "Allereerst is Roach mijn echte naam. Ik rook dus niet alleen heel veel joints, aangezien 'Roach' Engelse straattaal is voor filtertip. Ik ben geboren in één van de slechtste buurten van Londen, 'the East End', en er stroomt Engels, Iers, Afrikaans, Joods en Noors bloed door mijn aderen. Momenteel host ik de succesvolle clubavond EBM in Londen. Daarnaast draai ik al vijftien jaar wereldwijd. Mijn grote passie is dus muziek en dat is altijd mijn basis geweest."

L2P: Wie of wat inspireert jou muzikaal gezien en waarom?

Darren: "Ik heb het geluk gehad op te groeien in de muziek, omdat mijn ouders er ook van houden - met name rock ‘n roll, Motown en disco. Toen ik jong was, kreeg ik voor verjaardagen en met kerst altijd platenbonnen en ik volgde de ontwikkelingen in de muziek gepassioneerd. Ik hield van mensen als John Williams die verantwoordelijk was voor de soundtracks van veel van de grootste films in de late zeventiger en tachtiger jaren, zoals Star Wars, Superman, E.T., Deer Hunter, Jaws - noem maar op. Ik zou deze muziek 'hedendaagse klassieke muziek vol emotie' noemen. Daarnaast mensen als Sam Cooke, Pink Floyd, The Doors, Rolling Stones, James Brown, Giorgio Moroder - de lijst is eindeloos. In Engeland, en dan vooral in de tachtiger jaren, werd je verwend op muzikaal gebied, omdat veel van de grote bands die de muziekscene hebben beheerst de afgelopen vijftig jaar uit dit gekke land komen. Ik denk dus dat al deze invloeden een grote rol hebben gespeeld in mijn liefde voor muziek - vooral de electronische 'grooves'."

L2P: Welke producers maken momenteel de meeste indruk op jou?

Darren: "Op het moment houd ik van artiesten als Gabriel Ananda, Falko Brockspier, Claude von Stroke, Samim en Jay Haze."

L2P: Heb je een speciale band met Nederland?

Darren: "Door op Dance Valley en Impuls festival gedraaid te hebben en in clubs als Now&Wow, club More en Revolution heb ik de Nederlands scene van dichtbij kunnen ervaren. Ik houd van de Nederlanders en hoe ze tegen het leven aankijken. Hun humor is erg vergelijkbaar met de Britse humor en de meiden zijn ongelofelijk mooi. En natuurlijk de relaxte wetten en houding ten opzichte van blowen maken het een uniek land. Het enige probleem is dat een groot deel van Nederland beheerst wordt door de trancescene, terwijl ik geloof dat er zoveel andere goede muziek is; we zullen zien wat de toekomst zal brengen."

L2P: Ben je een oldskool vinyldraaier of zijn cd’s of mp3’s meer jouw ding?

Darren: "Toen ik begon als hobbydraaier, kreeg ik van mijn vader zijn auto om te leren rijden. Die verkocht ik voor 700 pond en daarvoor in de plaats kwamen er twee Technics en een mixer. Vervolgens sloot ik mezelf in m'n slaapkamer op, om knetterstoned platen te mixen, uren achter elkaar. Ik houd van vinyl, ik houd van de kleuren van de labels en vooral houd ik van de sound. Je kan het ouderwets noemen, maar het is gewoon hoe ik het wilde en wil doen. En tsja, wie neemt er nu zijn laptop mee naar een club?"

L2P: Er is een wereldwijde discussie gaande over het illegaal downloaden van mp3’s. Hoe kijk jij daar tegenaan?

Het heeft even geduurd voordat labels het opkomen van mp3 omarmd hebben. Bepaalde bedrijven zoals Beatport hebben wel echt het onderste uit de kan weten te halen omdat ze er vanaf het begin bij waren dankzij peetvader John Aquaviva.Darren: "In 2002 begon ik met een baan als hoofd pers en promotie bij Intergroove, een van de toonaangevende distributeurs op het gebied van dance. Ik was verantwoordelijk voor het promoten van labels als Get Physical, Cocoon, Systematic, Moon Harbour, Morris audio etc in een erg commerciële scene in Engeland; underground muziek promoten bij de massa. Binnen vier jaar zag ik de verkoop van bepaalde labels vervallen van gemiddeld 5000 platen per release naar 1000 tot 1500. Dit kwam voornamelijk, omdat men muziek gratis kon downloaden op het internet, wat een groot effect had op de markt. Het heeft even geduurd voordat labels het opkomen van mp3 omarmd hebben. Bepaalde bedrijven zoals Beatport hebben wel echt het onderste uit de kan weten te halen, omdat ze er vanaf het begin bij waren dankzij peetvader John Aquaviva. Veel labels hebben eronder geleden en zijn of achteruitgegaan of bestaan uberhaupt niet meer. Weer andere labels gaan als een speer, dus de medaille heeft twee kanten. Het is geweldig voor mensen wereldwijd voor wie het kopen van vinyl te duur is of voor wie vinyl niet te krijgen is. Ik vind dat er een tijdslimiet op muziek zou moeten zitten, dat bijvoorbeeld na twintig jaar mensen de muziek gratis kunnen krijgen als de labels het geld al hebben binnengehaald."

L2P: Hoe kijk jij aan tegen de hele minimal-hype van tegenwoordig in de technoscene?

Darren: "Minimal is een afgeleide van tech-house - alleen meer verfijnde geluiden, maar met dezelfde ritmes, hihats en basgeluiden. Uiteindelijk zijn er twee genre’s die altijd blijven bestaan: Techno en house. Ik denk dat die twee de liefde hebben bedreven en daar is een baby uit geboren. Ook denk ik dat de meerderheid van de mensen tegenwoordig liever house horen dan harde techno. House is sexier, meer dan slechts een harde kick op 138 bpm. Het goede van minimal is dat het een aantal genres heeft doen vervagen en daardoor komen meer mensen bij elkaar."

L2P: Afgelopen maand zat een dj-mix van jou bij DJ Magazine. Zo trots als een pauw, zeker?

Darren: "Ze baseerden die editie op 24 hour party people en aangezien ik en mijn partner JB tezamen meer dan 40 jaar ervaring in deze business hebben, vroegen ze ons de underground Londen sound te vertegenwoordigen. Dus hebben we een cd gemixt die staat voor onze avond EBM (Electronic Body Movement) in de Egg Club in Londen. Een greep uit onze electronische muziek uit de underground genres van house en tech house naar minimal en techno tot disco en electronica."

Een geweldige club, erg persoonlijk met het lage plafond, goed geluid en een enthousiast publiek. En de eigenaren Raymond en Rafael zijn erg coole mensen en erg into de muziek en ik denk dat dat erg belangrijk is, vooral wanneer je een goede vibe in een club wilt neerzetten.L2P: Je draait op 24 november voor de tweede keer op Metrobass in Catwalk in Rotterdam, gaat dat een speciale nacht worden voor je?

Darren: "Ja, ik kijk er altijd naar uit om naar Nederland te komen en vooral naar Rotterdam en natuurlijk de Catwalk. Een geweldige club, erg persoonlijk met het lage plafond, goed geluid en een enthousiast publiek. En de eigenaren Raymond en Rafael zijn erg coole mensen en erg into de muziek en ik denk dat dat erg belangrijk is, vooral wanneer je een goede vibe in een club wilt neerzetten. En als Organised Music een avond programmeert en promoot dan weet je vantevoren dat het iets speciaals gaat worden!"

L2P: Tot slot, wat is je top 10 van dit moment?

Daniel Mehlhart - Karmasutra – Karmarouge

Danton Eeprom - All I Can Say - Freak n Chic

Monty Luke and Tasho - Paraniod - Mothership

Heckmann - Silverscreen - Trope Recs

Andre Crom - Emergency Room EP - Veryverywrong Indeed

Audio Werner - Gettin Up - Hellorepeat

Luc Ringeisen- Naif - Vinyl Club Recordings

Terrence Fixmer - Electrostatic rmxs audion rmx - planete rouge

Raudive - Good Boy Bad Boy - Klang

Chymera - Hundulu - Delsin records

Wij vonden de DJ Mag mix van Darren Roach en JB op internet en je kan hem downloaden via deze link.

WIN WIN WIN WIN

Metrobass vindt plaats op zaterdag 24 november in de Catwalk in Rotterdam met, naast Darren Roach, optredens van Monica Electronica, Joachim, Fabienne Soignien Cisco de la Hoya. Love2party geeft 5 x 2 plaatsen op de gastenlijst weg voor deze avond. Als jij weet hoe de clubavond van Darren Roach heet die maandelijks plaatsvindt in the Egg, stuur dan een mailtje naar Sander sander@love2party.nl en misschien ga jij wel lekker dansen op kosten van de zaak.

Darren Roach

Organised Music

Electronic Body Movement

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws