Rotterdam Electronic Music City: Git Hyper

Partyscene Redactie | 7 november 2006
interviews

House-dj’s zijn te bang om iets 'anders' te doen

Wat meer samenwerken hier en daar zou niet verkeerd zijnVanaf aanstaande donderdag staat Rotterdam, zowel ’s avonds als overdag, drie dagen lang in het teken van elektronische muziek. Natuurlijk worden vele internationale artiesten naar de Maasstad gehaald, maar waar het tijdens deze testeditie van REMF vooral om gaat, zijn de dj’s en producers van eigen bodem. Zoals Loosefit-resident dj Git Hyper, eigenaar van platenzaak Demon Fuzz Records.

Wat is voor jou de typische sound van Rotterdam?

Git Hyper: “Gabber.”

 

Wat is volgens jou de mooiste plaat ooit door een Rotterdammer geproduceerd?

Git Hyper: “Jaap Valkhoff - Ik zie de haven al.

 

Wat vind je van het huidige clubbeleid in Rotterdam?

Git Hyper: “Wat meer samenwerking hier en daar zou niet verkeerd zijn. Iedereen doet hier maar zijn ding. Neem het International Filmfestival Rotterdam. Om maar zoveel mogelijk bezoekers binnen te halen, wordt er zonder enige vorm van communicatie met andere clubs of podia maar lukraak geprogrammeerd. Juist tijdens dat soort evenementen is het belangrijk dat clubs de handen ineenslaan.”

If you can make it in Rotterdam, you can make it anywhere!Kan Nighttown na de heropening, met dank aan een grote bierbrouwer, ooit de dance-tempel van weleer worden?

Git Hyper: “Dat kan best, maar dan moet er muzikaal veel gedurfder worden geprogrammeerd. Maar dat is niet alleen de taak van de club, ook dj’s moeten openstaan voor nieuwe dingen. Vooral house-dj’s zijn te bang om iets 'anders' te doen. Ik heb door de jaren heen regelmatig gepolst of er house-dj’s zijn die met mij een duo willen vormen. Zij de housemixen, ik scratcher van allerlei rare grooves: soul, funk, hiphop, breaks. Durfden ze niet, te bang om gezichtsverlies te lijden.”

Ben je als Rotterdamse artiest gezegend met de muzieksmaak van het Rotterdamse publiek?Git Hyper: “Soms, maar je krijgt niet altijd hoogte van de mensen. Rotterdam is gewoon een heel moeilijke stad voor een dj.”

 

Welke reeds gesloten Rotterdamse club/disco mis je het meest?

Git Hyper: “Full Moon. De avonden met André Dadi waren echt gezellig.”

 

Stelling: In het buitenland zeg ik meestal dat ik Amsterdammer ben, omdat ze anders geen idee hebben waar ik vandaan kom.

Git Hyper: “Ja, want buitenlanders kennen alleen Amsterdam. Ook heb ik in Nighttown regelmatig meegemaakt dat buitenlandse artiesten het publiek wilde opzepen met de dooddoener: ‘Amsterdam, make some noise!’ (en toen was het stil...)”

 

De Rotterdamse wethouder van cultuur wil vijftien miljoen uittrekken voor een urbantempel. Vind je dat een goed voornemen?

Git Hyper: “Ik denk dat de heren (en dames) van de gemeente eens goed moeten kijken wat er écht bij de jongeren speelt. Dat is heel wat meer dan die (vreselijke) term Urban.”

 

LoosefitWie is veruit het meest belangrijk geweest voor Rotterdam als stad der elektronische muziek?

Git Hyper: “Dat zijn dj/producers als Paul Elstak, Ferry Corsten, hoe je het ook wendt of keert.”

 

Wie wordt de nieuwe Rotterdamse danceheld?

Git Hyper: “Werkelijk geen idee.”

 

Rotterdammers staan bekend als een zeer kritisch publiek. Zijn ze soms te kritisch of is dat juist een goede eigenschap?

Git Hyper: “Het publiek is erg kritisch, maar: ‘If you can make it in Rotterdam, you can make it anywhere!’ Echt!”

REMF presents Nicole Willis and the Soul Investigators @ Rotown, vrijdag 9 november

Aansluitend: Loosefit met dj's: Git Hyper, Chezz & Deep Diggin'.

Lees ook de antwoorden van:

Speedy J

Benny Rodrigues

Ronald Molendijk

Joris Voorn

Joachim Marijnen

Demon Fuzz

Loosefit

REMF

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws