Uitkijken naar het Amsterdam Dance Event

Partyscene Redactie | 12 oktober 2006
interviews

Amsterdam mist een club als Now & Wow!

Bezoekers van het Amsterdam Dance Event (2005) bekijken aandachtig de workshop van Dave ClarkeTijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) is Amsterdam een weekend lang het centrum van de dancewereld. Clubs blijven langer open, de beste dj’s van de wereld draaien unieke sets en buitenlandse feestgangers komen massaal naar de hoofdstad. In elf jaar tijd is het ADE uitgegroeid tot een dancefestival van wereldniveau.

 

Tekst: Huib Modderkolk

Tijdens het ADE worden een festival en een conferentie georganiseerd. De conferentie is bedoeld om dj’s, producers en platenmaatschappijen met elkaar in contact te brengen. Het festival is voor de muziekliefhebber. Drie dagen lang, in meer dan veertig clubs en met ruim 450 dj’s. Vorig jaar kwamen 55.000 mensen naar het festival, waarvan 20.000 uit het buitenland. 

“Het ADE is een hype geworden”, zegt Michel de Hey. “Het ADE is wereldwijd heel belangrijk en dat is knap voor zo’n klein landje. Miami en Barcelona hebben ook grote dance-conferenties, maar daar doet Amsterdam nauwelijks voor onder.” De Hey heeft wel zijn bedenkingen bij de locatie. “Of het goed gaat met de Amsterdamse dancescene is de vraag. Amsterdam mist een echte mondiale club, een club zoals de Rotterdamse Now & Wow. De Now & Wow is bijzonder en heeft een internationale uitstraling. Amsterdam heeft weliswaar poppodia als Paradiso en de Melkweg, maar een nieuwe RoXY is er nog niet.” 

Technoproducers Joris Voorn en Steve Rachmad leggen uit hoe ze een plaatje maken

Lex Breet moet hard lachen om de kritiek van De Hey. “Amsterdam mist een club als de Now & Wow? Willen we die dan wel? Daar draaien Erick E en Chuckie, Don Diablo en Marysol. Die hebben geen inhoudelijk creatief vermogen.” Breet is een van de eigenaren van 11, een restaurant, bar en club in het voormalige TPG-gebouw bij Amsterdam Centraal. Tijdens het ADE zal 11 doen waardoor het groot is geworden: Niet meeliften met de mainstream, maar een kwalitatief, inhoudelijk programma brengen. “Amsterdam kan je niet vergelijken met Berlijn, maar we zijn zeker op de goede weg. We bevinden ons in de lente en gaan langzaam naar de zomer.”

Dat is een groot verschil met drie jaar geleden. Breet: “Amsterdam bevond zich in de donkere dagen voor Kerst.” Er klonken allerlei negatieve verhalen rond die tijd. Amsterdam zou saai zijn geworden, geen broedplaatsen meer zijn voor jong talent en in Rotterdam zou een veel betere dancescene zijn. “Sindsdien is het besef bij de gemeente gegroeid dat dance een onderdeel van de stad moet zijn. Dat het Amsterdam als stad aantrekkelijker maakt.” Breet opent volgende week tijdens het ADE een nieuwe club - de Flex Bar op het Westergasterrein in Westerpark. “Het wordt een nieuw nachtpodium met een eigen identiteit. Donderdag tot en met zondag dans en de andere avonden vergadert de deelraad er. Nachtbrakers en beleidsmakers samen.”

Workshops te over tijdens het Amsterdam Dance EventEen groot verschil met drie jaar geleden is dat er beter wordt gecommuniceerd tussen de gemeente en dance-organisatoren. Het ADE speelt daarin een leidersrol en ontvangt de enige landelijke subsidie voor dancemuziek. Van de gemeente krijgt de organisatie veertigduizend euro. “Dance is economisch gezien ook belangrijk voor Nederland. Daarom is zo’n evenement ook belangrijk voor de stad Amsterdam. Dat beseft de gemeente heel goed.

En dat biedt weer mogelijkheden voor andere initiatieven”, zegt Corné Bos, voorzitter van de Belangenvereniging Dance (BVD). Zelf is hij ‘razend enthousiast’ over het ADE. “Zo’n weekend zou een regulier weekend in Amsterdam moeten zijn. We krijgen weliswaar langzaam maar zeker onze plek terug, maar er zijn nog veel dingen die knarsen.” 

Bos doelt onder meer op de sluitingstijden. Daarin staan de gemeente en clubs lijnrecht tegenover elkaar. De gemeente wil vanwege de openbare veiligheid niet dat clubs langer opengaan, organisatoren willen dat wel. “Veel mensen denken dat het goed gaat met het Amsterdamse clubleven, maar dat is niet zo als je al om vier uur moet stoppen”, zegt Henner Kleffel. Hij organiseert op de NDSM-werf in Noord ‘alternatieve’ feesten. Hij wil ‘Berlijnse toestanden’ in Amsterdam. “In Berlijn zijn clubs niet gebonden aan openingstijden.” Lex Breet is met 11 volgende week tot vijf uur open, een uur langer dan normaal. “Je moet het ook niet overdrijven: in Berlijn blijven sommige de clubs tot drie uur 's middags open. Dat trek je niet met boterhammen met kaas. Dat creëert alleen maar weer andere problemen.”

Maar tijdens het ADE kan het wel. Kleffel heeft het voor elkaar gekregen dat het feest in de NDSM-werf tot 11 uur ’s ochtends door kan gaan. Na veel discussie is stadsdeel Noord akkoord gegaan. “Ik ben dolblij dat we een vergunning hebben gekregen. Het is belangrijk voor de internationale wereld dat Amsterdam dit soort feesten organiseert. Zo kunnen we ons meten met andere grote dancesteden. En er zit ook nog een veiligheidsaspect aan: het is makkelijker om de stroom mensen in het daglicht naar huis te laten gaan dan in het donker. Bovendien varen de pontjes naar Amsterdam Centraal dan weer.”

De network lounge van het Amsterdam Dance Event in het Felix Meritis

Vanaf donderdag 19 oktober kunnen danceliefhebbers de benen uit hun lijf dansen. De eerste dagen nog tot maximaal vijf uur, maar de laatste avond van elf uur ‘s avonds tot elf uur ’s ochtends, twaalf uur lang.

Meer info: Amsterdam Dance Event

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws