PS interview: Armin van Buuren

Partyscene Redactie | 12 oktober 2006
headlines

Armin Only was vorig jaar een doorslaand succes en ruim 12.000 bezoekers dansten op de beats van Armin van Buuren. Naar eigen zeggen was het evenement het hoogtepunt van zijn carrière als dj. Op 11 november krijgt het feest een vervolg en wordt in Ahoy in Rotterdam voor de tweede keer Armin Only gehouden. De dj draait opnieuw een set van 9,5 uur, waarbij hij de bezoekers meeneemt op een muzikale reis.

Tekst: Jesse Voorn  

armin van buurenArmin Only komt er weer aan. Wat ga je nu doen?

Armin: “Ik zal je heel eerlijk zeggen dat ik in eerste instantie niet stond te springen om een tweede deel te doen, omdat het eerste deel zo’n succes was en je weet hoe het gaat met sequels, die zijn meestal heel slecht. Maar ik heb een aantal eisen gesteld en die zijn allemaal ingewilligd. Eén daarvan was dat het een negatief wordt van vorig jaar.”

Kun je een tipje van de sluier geven?

Armin: “De rode draad blijft gewoon een set van 9,5 uur, dat kunnen mensen sowieso verwachten. Ik wil niet de geijkte paden bewandelen, maar ook weer niet het wiel opnieuw gaan uitvinden. Daar zit niemand op te wachten. Ik heb een aantal nieuwe acts, waar ik heel trots op ben, maar net als vorig jaar hebben we ervoor gekozen om niets naar buiten te brengen. In principe hangt het allemaal van de avond af, behalve de live acts. Maar verrassing blijft het sleutelwoord van de avond en ik zou dit niet weer gedaan hebben, als ik niet zeker zou weten dat het heel vet zou worden.”

Je gaat zelf niet eens een keer live optreden?

Armin: “Het lijkt me wel leuk, maar dat zou hypocriet zijn, want ik kan geen noot piano spelen en als je mij een drumstel geeft, dan ga je keihard lachen. Het is echt zo. Armin Only is een dj-set met daarbij special acts en performances. Ik heb niet de behoefte om met een laptop te komen en dan een cd af te spelen en dan te doen alsof mijn faders bewegen. Dat zien mensen toch.”

armin van buuren

Hoe hou je het 9,5 uur lang spannend?

Armin: “Ik vind een set van 9,5 uur makkelijker dan een set van 2 uur, wat doorgaans gebeurd. Bij 9,5 uur heb je echt totale controle. Ik ben dus ook de eerste die binnenkomt en de laatste die weg gaat en ik zie ook echt wat er gebeurt bij het publiek. Ik weet ook dat als je naar een festival gaat en een nummer is een hit, dat iedereen hem draait. Met mijn eigen show weet ik in ieder geval zeker dat ik geen plaat twee keer zal draaien en ik kan ook meer met het publiek spelen. Zie het maar als seks. Je kunt heel lang opbouwen naar een hoogtepunt en als je de climax bereikt hebt dan is het top. Ik vind het echt het leukste om lange sets te draaien.”

Draai jij ook de hits, omdat mensen die willen horen?

Armin: “Nee, daar ga ik niet in mee. Ik kijk ook niet teveel naar anderen. Ik heb armin van buurenmeestal een set in mijn hoofd, met bepaalde nieuwe platen die ik opgestuurd heb gekregen en je gaat uit van je set, die als een puzzle in elkaar moet passen. Een hit is voor mij ondergeschikt aan een set. Als ik korte sets doe dan kies ik mijn eerste drie platen uit, anders ben ik te nerveus en verder ligt alles open.”

Ben je na tien jaar nog vaak nerveus dan?
Armin: “Altijd. Het houdt me scherp. De kunst is niet alleen het publiek te vermaken, maar ook mezelf uit te dagen. En dus die riskante overgang te maken, dat geeft mij echt een kick.”

Ga je vorig jaar overtreffen?

Armin: “Ik ga niet met die verwachting Ahoy in, maar ik hoop het natuurlijk wel. Maar ik zoek liever de vernieuwing, zonder mensen op te voeden. 12.000 man vermaken is niet makkelijk, maar toen ik vorig jaar op mijn horloge keek was het 7 uur ’s ochtends. Ik was klaar en de halve Ahoy stond nog vol er waren echt mensen die het van de eerste tot de laatste beat gehoord hebben. Dat heeft iets met trance te maken en niets met Armin van Buuren. Dat is heel raar, dat is een hele community en die fanatiekelingen zijn de leukste mensen. Het gaat niet om mij, maar om de muziek. Ik geloof ook niet dat de mensen voor mij komen, maar voor de muziek.”  

Volgens mij komen ze toch echt op jouw naam af. Pietje van drie hoog achter trekt met jouw platen Ahoy natuurlijk niet vol?

Armin: “Misschien heb je wel gelijk, maar ik spreek zelf de hoop uit dat mensen mij herinneren als iemand die met muziek bezig was en niet met wijven, drugs of geld. Het klinkt heel zoetsappig, maar zo is het nou eenmaal.”

Trance lijkt overigens steeds vaker terug te komen in andere muziek, zoals die van James Holden en Booka Shade. Hoe verklaar je dat?

armin van buurenArmin: “Ik zou bijna willen zeggen, i hate to say i’m right. Er wordt al jaren tegen trance aangeschopt en ik geloof dat het al zes keer dood verklaard is en nog steeds is het er. Mensen die er niet van houden moeten onder ogen zien dat veel dance begint en eindigt bij trance. Natuurlijk heb je house, als grote stroming, maar trance omvat voor mij een heleboel stromingen bij elkaar en refereert voor mij ook meer aan een gevoel dan aan een bepaalde stijl. Mensen die van 9 tot 5 hebben gewerkt de hele week willen in het weekend echt lekker los gaan en dan is trance de uitkomst. Dat is ook mijn rol als dj, dat mensen niet alleen komen om mij te zien, maar om met z’n allen los te gaan op zo’n feest. Dat ik me realiseer dat iedereen zich fucking blauw heeft betaald voor een kaartje, maar wel in zo’n gaaf Ahoy staat. Daar voor mogen draaien vind ik te gek.”

Tien jaar Armin van Buuren. Gaat dat nog gevierd worden?

Armin: “We gaan een album uitbrengen, met nieuwe nummers en bestaande nummers, in speciale versies ook. Het is geen greatest hits, maar voor mij wel de afsluiting van een hoofdstuk. Dat vind ik wel leuk.”  

Als je terugkijkt op die tien jaar, hoe zou je dat zien?
Armin: “Als een heel dik en gaaf jongensboek. De jongen is nog steeds hetzelfde, maar je groeit wel, niet alleen als dj, maar ook als mens. Maar ik vind het goed om te zien wat mooie momenten waren.”

25 oktober de bekendmaking van de DJ Mag top 100. Jij bent een hele grote kanshebber, hoe zie jij dat?

Armin: “Ik hoor het echt overal ja en daar word ik heel nerveus van. armin van buurenAls het niet zo is, dan is het wel heel erg. Maar als je in het hart van iedere dj kijkt, dan wil iedereen nummer 1 zijn. Maar als mensen mij goed genoeg vinden voor nummer 1 dan is dat een grote eer. Ik heb er alleen niet zo bij nagedacht wat het met mij zou doen.” 

Is het belangrijk voor je?

Armin: “Het is wel een droom, maar ik ben er niet heel veel mee bezig. Ik zie sommige dj’s die zelfs gratis reizen gaan weggeven, niet normaal. Als je zo’n mail binnenkrijgt dan denk je toch, ga toch weg? Jij stemt toch wel op de dj die je goed vindt. Ik heb zelf nog nooit gestemd en was het ook niet eens met Tiësto’s top 5 (die fans adviseerde niet op hem te stemmen, maar op de nieuwe generatie, red). Maar die lijst blijft appels met peren vergelijken. Je kunt een Carl Cox niet vergelijken met een Tiësto en een Sasha niet met een Judge Jules. Ze hebben allemaal op een eigen manier hun sporen verdiend en verdienen daarom ook op een eigen manier hun respect. Het is maar een lijstje. Mocht ik het ooit worden dan dank ik de Here op mijn knietjes en zo niet, dan heb ik nog steeds een geweldige tijd.”

Surf voor meer info ook naar www.arminvanbuuren.com en naar www.arminonly.com.  

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws