Achter de festivalschermen met Cliff de L'Isle

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Wij willen helemaal niet onderscheidend zijn


Deze zomer wordt het Nederlandse dance-landschap werkelijk overspoeld door festivals. In sommige weekenden moeten de clubbers kiezen uit drie tot soms wel vier grootschalige dance-events. Gevolg? Een hevige concurrentiestrijd tussen organisatoren die exclusiviteit opeisen van artiesten en teleurgestelde bezoekers die sommige idolen moeten missen. Een gezonde situatie? Volgens Free Your Mind en Rockit-organisator Cliff de L'Isle wel. "Je wilt toch niet grof geld betalen voor een headliner, terwijl hij de week erop ergens anders draait voor een schijntje?"

Zaterdag vindt de derde editie van het Free Your Mind festival plaats. Hoe houd je zo'n evenement vernieuwend?
Cliff: "Ik heb een hekel aan vernieuwend bezig zijn. Ik noem het liever ontwikkeling. En de ontwikkeling gebeurt gewoon om je heen. Gewoon je oren en ogen open houden en daarmee bezig zijn. Vooral luisteren naar nieuwe generaties. Wat nu onhaalbaar lijkt, kan morgen binnen handbereik liggen. Kijk maar naar Starwars."

Waarmee onderscheidt het Free Your Mind festival zich van de overige Nederlandse dance-festivals?
Cliff: "We willen helemaal niet onderscheidend zijn. Maar een leuk, gezellig festival neerzetten. We hameren op de sfeer. Waar de beveiliging je na het fouilleren een leuke dag toewenst. Daar begint het. Zoveel mogelijk op de sfeer spelen. Daarnaast blijft het natuurlijk knus en hoef je niet kilometers af te leggen om van de ene naar de andere area te lopen."

Stelling 1: Er is momenteel een overkill aan dance-festivals in Nederland!
Cliff: "Ja, maar dat is ook zo leuk aan Nederland. Bij een goede zomer klaagt niemand. Net als met terrasjes in Amsterdam. Als ze allemaal volzitten met mooi weer, is het een gezellige boel. Pas als het weer slecht is, zie je hoeveel er eigenlijk zijn."


Neem 14 en 15 juli. In dat weekend kun je kiezen tussen Dance Valley, Extrema Outdoor en 5 Days Off. Had deze concurrentieslag, met wat betere communicatie tussen de festivalorganisaties, voorkomen kunnen worden?
Cliff: "Volgens mij stonden Extrema en 5 Days Off al vast. En de gemeente Kennemerland gooide roet in het eten. Tsja, dan wordt het knijpen en krijg je hoe dan ook een probleem. Laten we hopen op een mooie zomer, zodat de festivals allemaal uitverkopen."

Is een jaarlijkse bijeenkomst van festivalorganisatoren, waarin de lijnen voor het nieuwe seizoen worden uitgestippeld, een idee? Zo ja, haal jij die jongens bij elkaar voor een meeting?
Cliff: "Kijk, eerlijk is eerlijk, wij zijn geen mainplayer op festivalgebied. Mysteryland is zes keer Free Your Mind, dus waar hebben we het over? Als men wil overleggen, neem ik graag plaats, maar we zitten niet op de stoel, omdat we het voortouw willen nemen."

Stelling 2: Vanaf 2007 mag er niet meer dan een grootschalig dance-festival per weekend worden georganiseerd!
Cliff: "Haha.. Sterker nog: in 2007 alleen Free Your Mind en ROCKIT Open Air! Nee, even serieus: Dat is een utopie. Elk jaar weer besluit er iemand om een feest of festival te organiseren en dat recht heeft hij. Ook dat hoort bij de ontwikkeling waar ik het al over had."


De prijzen op vele festivals rijzen de pan uit. Wat kost bij jullie een biertje, gemixt drankje, toiletbezoek en een parkeerplek?
Cliff: "We houden ons aan het landelijke gemiddelde. Een bonnetje kost gewoon 2 euro. Bavaria, Coca Cola, Sprite etc: 1 munt. Toilet: 50 cent. Maar dan staan we er wel op dat je een schoon toilet hebt. Elk uur schoongemaakt, verfrissers, ruim toiletpapier etc. Er zijn ook organisaties die kiezen voor gratis toiletten, en dan worden ze niet schoongemaakt. Moet je daar maar even kijken om een uurtje of negen 's avonds. Nou, dan doe ik het nog liever in de bosjes."

Stelling 3: Er moet een halt worden toegeroepen aan festivalorganisatoren die exclusiviteit van dj's en acts opeisen!
Cliff: "Waarom? Je betaalt ergens voor en dan wil je er ook wat voor terug? Zelf lijden we er ook vaak onder. Maar je wilt toch niet grof geld betalen voor een headliner terwijl hij de week erop ergens anders draait voor een schijntje?"

Wat is jouw favoriete festival van Nederland?
Cliff: "Als ik uit de dance stap, kom ik uit op Robodock en Lowlands. Heeft ook weer met die ontwikkeling te maken. En Robodock met de scherpe randjes, robots, vuur. Bij Lowlands is het de beleving en de muziek. Op een festival Korn, LCD Soundsystem, T-Raumschmiere en Vitalic kunnen horen, vind ik helemaal geweldig.
Qua Dance vind ik Mystery Land heel bijzonder. Daar wordt veel aandacht aan besteed. En ik zat laatst weer naar foto's van Dance Valley te bekijken. Het blijft iets magisch hebben.
Jeetje, ik kan door blijven gaan. Extrema, ook weer om de sfeer en de gemoedelijkheid, Defqon blijft verbazen en ik lig daar altijd in een deuk. De mensen die daar zijn, komen voor een ding: Een knalgoed feest en een praatje onderling, hoe onzinnig het soms ook kan zijn.
Ik houd zelf niet zo van de 'Nouveau Riche'-achtige festivals."

Wat mogen we niet missen op het Free Your Mind Festival?
Cliff: "Je bedoelt waarschijnlijk 'wie' en dan zeg ik: Iedereen! Elke artiest heeft op zijn manier z'n kwaliteit."

Zaterdag 3 Juni 2006
FREE YOUR MIND FESTIVAL
Location: Stadsblokken (Arnhem)
Line-Up: ROCKIT/Planet Rose: Michel de Hey, Marco Bailey (B), Oscar Mulero (Esp), Steve Rachmad, Remy, Marco V, Bart Skils, Pure, Joris Voorn - Live, Vince Watson - Live (UK)
Republic of MTV: Derrick May (USA), Benny Rodrigues, Paul Kalkbrenner (D), Andre Galluzzi (D), Darko Esser, Juan Sanchez, Daniel Sanchez, Anthony Rother - Live (D), Johannes Heil - Live (D)
True House Music: Ricky Rivaro, Roog, Erick E, Gregor Salto, Brian S, Sandeep, Matt Styles, Norman Soaris on Percussion
Sellout Sessions: Don Diablo, Stanton Warriors (UK), Radioslave (UK), Laidback Luke, 16 Bit Lolita's, Benjamin Bates, Jesse Voorn, Jawat - Live
MONO: Dominik Eulberg (D), Matthias Tanzmann (D), Karotte (D), Sander Baan, Lauhaus, Boris Werner, Aron Friedman, Heartthrob - Live (USA), Pitto vs Jackmate - Live (NL/D)
Time: 12.00 - 00.00
Tickets: 35,- (ex fee)
Tickets at Ticketbox and Free recordShop Outlets, Ticketbox, Reserveerkaarten

Free Your Mind festival
FCA Music

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws