Le Clic

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

De Nederlandse dancescene is in jaren niet zo gezond geweest



De heren van Le Clic

'De beats zijn hard als mokerslagen, de bassen vet als Hema worsten', schreef 3voor12 na het optreden van de Amsterdamse formatie Le Clic op het Noorderslag festival. Zaterdag doet het drietal de Rotterdamse B.U.M.B. aan. Hun geheime wapen? 'Het 2-tegen-1-principe.'

Door: Swan

Love2party: Wie zijn de leden van Le Clic?
Le Clic: "Wij zijn Julien Chaptal, Noah Pepper en Aron Friedman."

Love2party: Hoe maken jullie je muziek, hoe zijn de taken verdeeld?
Le Clic: "We maken vaak afzonderlijk de aanzet tot een nummer en gaan dan samen in de studio zitten om elkaar feedback te geven en de nummers af te maken. We hebben in de studio geen vaste rolverdeling. Soms schrijft de een de tekst, de ander een nummer en de derde mixt een track af. Het wisselt nogal. Maar als we een live-set opvoeren is het Julien die de mixer en de sequencer onder zijn hoede heeft en zijn het Noah en Aron die effecten en vocalen toevoegen."

Love2party: Levert zo'n samenwerking nooit meningsverschillen op?
Le Clic: "Soms wel, maar meestal lopen die niet zo hoog op. Muzikaal proberen we zoveel mogelijk ruimte te creeren voor onze verschillende meningen. Door goed naar elkaar te luisteren en respectvol met elkaar om te gaan, kunnen we altijd tot een compromis komen. En als het poldermodel niet meer blijkt te werken, kunnen we als driemanformatie altijd nog terugvallen op het 2-tegen-1-principe ;-)"


Love2party: Jullie worden door de media in de minimal-hoek geplaatst. Terecht?
Le Clic: "Onze huidige sound is sterk beinvloed door het minimalisme, maar onze roots liggen in de disco en de Franse filterhouse. We zijn gemakkelijk in de minimal-hoek te plaatsen, maar bijvoorbeeld ook in de Chicago-house hoek. We maken dansvloergerichte muziek waar de groove de boventoon voert. Maar doordat sommige tracks een echte songstructuur met vocalen hebben, appelleren we ook aan een breder poppubliek."

Love2party: Een van jullie - Aron Friedman - is werkzaam voor 3voor12. Dat is precies het mediakanaal waar jullie zijn gehypt. Dat is geen zuivere koffie.
Le Clic: "Wat een onzin. Het feit dat Aron bij 3VOOR12 werkt, is soms meer een vloek dan een zegen. Want om de integriteit te bewaren, schrijft de VPRO zo min mogelijk over Le Clic. Maar op sommige festivals recenseert 3VOOR12 alle artiesten. Het zou raar zijn om dan expres Le Clic over te slaan, dus werd de groep twee keer door collega's van Aron gerecenseerd. Op 05 Days Off kreeg Le Clic - terecht - een zesje van 3VOOR12 en een paar heel kritische noten. Op Noorderslag was dat een 8,5 - ook geheel terecht, we rockten toen gewoonweg. Verder is er nooit iets over ons geschreven door de VPRO. Dus van gehypt worden, is niet echt sprake. We hebben overigens meer media-aandacht gekregen in Release Magazine en DJ Broadcast."

Love2party: Jullie staan aanstaande zaterdag op Soundamentalism in de Rotterdamse B.U.M.B. Wat is er zo anders aan de Rotterdamse scene, vergeleken met de Amsterdamse?
Le Clic: "Rotterdam is een metropool, Amsterdam een groot dorp. Beiden hebben hun voor- en nadelen. In Rotterdam heb je grotere clubs en worden stijlen meer met elkaar gemixt. In Amsterdam zijn er veel meer kleinere, gespecialiseerde clubs. Rotterdammers zijn meer open-minded en spontaner, Amsterdammers zijn wat gereserveerder. De hoofdstad heeft het zwaar te verduren gehad met al die sluitende clubs en het kutbeleid van de gemeente. Een tijd lang was Amsterdam op zijn retour, maar de laatste paar jaar springen de nieuwe initiatieven als paddestoelen uit de grond. Hoe dat in Rotterdam zit, kunnen we vanaf hier niet precies zien. Maar de Nederlandse scene - over het algemeen - is al een stuk bruisender dan een paar jaar terug."


Love2party: Er komt een aantal releases uit op Wolfskuil Recordings van Darko Esser. Wanneer en wat kunnen we verwachten?
Le Clic: "Onze tracks voor de release zijn af. Het wachten is nu op een remix. Zodra die af is, kan de plaat geperst worden. De nummers zijn alledrie heel verschillend van elkaar. Dat hebben we doelbewust gedaan, om het brede spectrum van Le Clic te laten zien en om onszelf niet meteen in een hokje te plaatsen.
Verder gaat 100% Pure in de herfst een twelve-inch van ons uitbrengen, en Remote Area, een nieuw sublabel van 100 % Pure, ook."

Love2party: Hoe is het met de buitenlandse boekingen gesteld?
Le Clic: "Binnenkort staan we in Frankfurt, ter promotie van onze eerste EP. Maar onze focus ligt momenteel vooral op Nederlandse boekingen buiten Amsterdam. We vinden het nu vooral belangrijk om in eigen land bekendheid op te bouwen. Als onze releases uit zijn op Wolfskuil en 100% Pure, gaan we ons richten op het buitenland. En de vooruitzichten zijn rooskleurig, want de Nederlandse dancescene is in jaren niet zo gezond geweest. Het duurt niet lang voordat de rest van de wereld daar lucht van krijgt. En daar kunnen alle Nederlandse artiesten weer op meeliften."

Le Clic

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws