dik. #1: Bart Skils

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

De Amsterdamse stapper is luier dan de Rotterdamse


Aanstaande zaterdag vindt de eerste editie van dik. plaats, een nieuw platform voor eigenzinnige en actuele dansmuziek. Naast Thomas Vahe en Heiko M/S/O zal de Amsterdamse dj/producer/organisator Bart Skils zijn opwachting maken. Wat hij ons gaat brengen? "Ik laat me leiden door de nacht en het publiek."

Je organiseert feesten, maakt muziek, draait muziek, verkoopt muziek. Kortom: je bent zeven dagen per week bezig met muziek. Dat lijkt een eenzijdige manier van leven.
Bart: "Het kan er inderdaad vrij eenzijdig uitzien, maar muziek is mijn grote passie en ik ben er dan ook dagelijks met veel plezier mee bezig. Het organiseren van feesten, het boeken en vooral zoeken naar nieuwe artiesten, het produceren, het inkopen van platen en natuurlijk het dj-en geeft wat mij betreft genoeg afwisseling."

Denk je dat je carriere als dj de afgelopen jaren net zo'n vlucht had genomen, als je geen feesten zou organiseren?
Bart: "Het organiseren van onze eigen feesten heeft zeker meegeholpen aan mijn dj-cariere. Ik denk dat het belangrijk is dat je iets toevoegt aan een scene en er niet alleen gebruik van maakt. Dit doe je door bijvoorbeeld het produceren van muziek, het organiseren van feesten of het runnen van een magazine/website etc. Alleen een goede DJ zijn is nu eenmaal niet meer voldoende in deze tijd van overbezetting."

Je werkt als inkoper van vooral house en techno bij Outland Records. Welke typische sound komt momenteel op en is heel populair bij de bekende dj's?
Bart: "Het inkopen van vinyl bij Outland doe ik niet alleen. Ik koop alle soorten techno in en m’n collega Jerome doet de house en aanverwanten. Verder kan ik alleen spreken voor de sound die bij Outland veel verkoopt en dat blijft vooral veel techhouse en techno in alle soorten en maten. Je merkt de laatste tijd wel dat de scheidingslijn tussen house en techno aan het vervagen is. De house is meer elektronisch gericht en de techno is rustiger qua sound en vooral qua BPM."


Je draait zaterdag weer eens in Rotterdam. Wat zijn volgens jou de verschillen tussen het Rotterdamse en Amsterdamse nachtleven?
Bart: "Allereerst denk ik dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn tussen de Amsterdamse en Rotterdamse scene. De steden liggen tenslotte op nog geen uur rijden van elkaar. Maar goed, een paar verschillen;
Ik denk dat de Amsterdamse stapper sowieso luier is dan de Rotterdamse stapper, omdat de Amsterdammer niet bereid is om de grachtengordel te verlaten om in een club te belanden. Rotterdam heeft wat mij betreft mooiere clubs die industrieler en stoerder aandoen. Verder zijn de sluitingstijden in Amsterdam te strikt, maar daarentegen is het after-circuit wel weer veel levendiger. Er zijn elk weekend wel leuke (vaak illegale) afters in Amsterdam die tot in de vroege uurtjes doorgaan met gezellige partypeeps. Elke stad, club en nachtcircuit heeft uiteindelijk zo z'n voor- en nadelen. Laat ieder wat van elkaar leren. Dan werk je meer aan een Nederlandse scene."

Je sluit zaterdag af. Wat kunnen we van je verwachten?
Bart: "Ik ga verder waar Heiko M/S/O zal ophouden. Ik heb hem ooit als gast gehad toen VOLTT nog in de Mazzo was, en hij is verassend goed en erg veelzijdig als DJ. De varieteit op zijn labels Playhouse en Klang zegt bijvoorbeeld al genoeg over zijn sound, omdat hij daar de A&R voor doet. Bij mij zal zoals altijd de techno als leidraad gelden en verder laat ik me leiden door de nacht en het publiek."

Playlist: Bart Skils:
V.A. - Superlongevity 4 (Perlon)
Seph - Wooden rush (Phonocult)
Paul Mac - Things like that (Theory)
Sieg Uber die Sonne - Sovjet supreme (Cynosure)
Bart Skils & Anton Pieete - When midnight calls (100% Pure)
Loco Dice - Orichide (Min2Max)
Oliver Ho - Turn it off (Klang)
Barem - Campoloco EP (Onur Ozer rmx) (Foundsound)
Sebastian Kramer - Just come back (Plain)
Mark Broom - Silenced (King of the Snakes)
Galoppierende Zuversicht - Erdschuber (Bruchstuecke)
Alex Under - Fortuito (Plus8)
Joris Voorn - For the people (Sound Architecture)
Glimpse - Body slip (Glimpse)
Shinedoe - Phunk (Mark Broom/Villalobos rmx) (Intacto/100% Pure)
Losoul - Cite grande (Luciano rmx) (Playhouse)
Villesante - Translator (Patrik Skoog/Agaric rmx) (Manuke)

Bart Skils draait zaterdag 8 april in Club Rotterdam tijdens dik. #1 van 03:00 uur tot sluit. Win vrijkaarten voor dik.

Bart Skils

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws