Harry Lemon over de Matthaus Passion-remix

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Het is toch wel een beetje heiligschennis plegen



Picture Harry Lemon by Rick Arnold

"Het is toch wel een beetje heiligschennis plegen", zegt Harry Lemon, een van de producers van de Matthaus Passion - New Generation Remix. Onder leiding van DJ Joost van Bellen en VJ Gerald van der Knaap, hebben zeven Nederlandse producers hun eigen versie gemaakt van het tijdloze muziekstuk van Johann Sebastian Bach. Samen zullen ze die opvoeren in diverse podia in het land.

Twee jaar geleden, voorafgaande aan de eerste serie optredens die in het teken stonden van de New Generation Remix van de Matthaus Passion, legde initiatiefnemer Joost van Bellen uit hoe het bijzondere project tot stand is gekomen: "Huib Schreurs van de Groene Amsterdammer heeft samen met Cor Schlosser van de Melkweg een snood plan gesmeed: De Matthaus Passion van Johannes Sebastiaan Bach op dansbeats zetten met beeld erbij. Voor het beeld vroegen ze Gerald van der Kaap, en hij heeft mij erbij gehaald. Ik, op mijn beurt, de andere dj/producers."

Harry Lemon doet, net als vele andere producers, voor de twee keer mee aan het project. Zijn versie klink 'alsof Bach met een drumcomputer en synthesizers aan de haal is gegaan.' Nieuw dit keer zijn Kraak & Smaak, Dimitri en Don Diablo. Verder vertrouwde gezichten als Laidback Luke en Steve Rachmad. "De versies van Luke en Steve waren vorige keer toch het sterkst", herinnert Harry zich. "Ik heb toch teveel respect voor het origineel. Je moet niet denken dat je Bach kunt verbeteren. Hij is zo'n beetje de beste componist aller tijden."

De uitvoeringen vinden plaats in diverse podia, waaronder Melkweg, 't Paard van Troje en 013. Twee jaar geleden kregen de heren een wagonlading kritiek over zich heen gestort. Want wie waren zij wel niet om van zo'n tijdloos muziekstuk een dance-remix te maken? "Tijdens de uitvoeringen heb ik mensen gezien, die met notenschriften in de hand kwamen checken of het allemaal wel klopte wat we deden. Toch kwamen er ook veel jongeren op af, en daar is het ons ook om te doen. Tegelijkertijd de jeugd kennis laten maken met de muziek van toen, en de oudjes met de muziek van nu."

Tourdata New Generation Remix

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws