Evil Nine

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Het leven van een rondreizende rockster is zo slecht nog niet



Pat Pardy (links) & Tom Beaufoy alias Evil Nine

Het moet ergens in '98 zijn geweest als DJ Tom Beaufoy en producer Pat Pardy aan elkaar worden voorgesteld. Niet veel later duiken ze de studio in, produceren vijf nummers en sturen een cassettebandje naar onder meer het label Marine Parade van Adam Freeland. De Britse koning van de breakbeat-sound biedt het duo zonder aarzelen een contract aan. Na een aantal singles en remixen voor artiesten als Moby, UNKLE en Timo Maas, debuteert het duo eind 2004 met het album You Can Be Special Too. Een mixalbum in de Y4K-serie volgt een jaar later. Een gesprek, voorafgaande aan hun optreden in het Wilhelmina Pakhuis tijdens het Amsterdam Dance Event, in een nogal rumoerige kleedkamer.

Tekst: Marcel


Terwijl collega Menno - in gesprek met Adam Freeland - door zijn stoel zakt, proberen wij aan de andere kant van de kleedkamer een serieus interview te doen met Tom Beaufoy en Pat Pardy, beter bekend als Evil Nine. Hilariteit ten top natuurlijk. Al heeft de overmatige drankconsumptie toch al roet in het eten gegooid. Daarbij kun je een serieus gesprek met de heren van Evil Nine op voorhand al vergeten. Ze nemen het leven liever met een korrel zout. Als een soort Beavis & Butthead zitten ze naast elkaar te gniffelen en proberen op elke vraag een grappig antwoord te geven. Of dat lukt?

L2P: Jullie werken al een jaar of zeven samen, maar hebben tot nu toe slechts 1 album uitgebracht. Waar ligt dat aan?
Tom, de meest spraakzame van het stel: "Ik denk dat we bij elkaar zo'n vier jaar in de studio hebben doorgebracht. In het begin ging het produceren niet zo snel als nu. Daarbij hebben we ook remix-opdrachten aangenomen en maken we, als we in het weekend moeten optreden, eigen edits van verschillende nummers. Daardoor laat een studioalbum wat langer op zich wachten."



Tom Beaufoy en Evil Nine-'ontdekker' Adam Freeland


Pat Pardy viert zijn eigen feestje

L2P: Jullie hebben allebei een specialisme. Tom is dj en Pat is producer. Is dat het geheime wapen van Evil Nine?
Tom: "Je moet het zo zien: als producer alleen, kun je niet van de muziek leven. Ga je er bij draaien, wordt dat een heel ander verhaal. Daarbij kunnen we het ene goed bij het andere betrekken. In onze dj-sets nieuw materiaal testen bijvoorbeeld."

L2P: Als je trance draait, kun je elke week nieuwe platen draaien. Draai je breakbeats, zoals jullie, dan wordt dat wat lastiger. Hoe lossen jullie dat op?
Tom lacht: "Door niet elke week op te treden." Pat lijkt zich in het gesprek te willen mengen en zegt: "Er zijn wel goede producers in het breakbeatgenre, maar niet bijzonder veel. Daarom moeten we zelf aan de bak in de studio. Daar maken we niet alleen eigen producties, maar verknippen we ook veel tracks van andere muzikanten. Het resultaat gebruiken we in onze sets."

L2P: Hoe is jullie rolverdeling op het podium?
Pat: "Tom draait platen en ik mix onze eigen producties in met behulp van de software van Ableton. Daardoor is een dj set van Evil Nine eigenlijk ook een beetje een live-optreden."

L2P: In jullie optredens komen soms remixen van rock- en popartiesten als Radiohead, Smashing Pumpkins en zelfs The Beatles voor. Het moet wel een droom zijn om ooit eens officieel een remix voor dergelijke bands te maken?
Tom: "Niet echt, eigenlijk." Pat is het niet eens met zijn collega en merkt op: "Denk aan je portemonnee Tom!" Dan vervolgt hij: "Het maken van remixen van grote sterren is erg vermoeiend. Zo'n track moet eerst goedgekeurd worden door de artiest en het management. Tussendoor mag je het resultaat niet gebruiken in je optredens. En uiteindelijk valt hij negen van de tien keer af. Nee hoor, dan maar liever op de bootleg-manier."



De platenhoezen van Evil Nine vallen nogal op

L2P: Op welke 'officiele' remix zijn jullie het meeste trots?
Pat: "Op de remixen van grootheden UNKLE en Moby. Laatstgenoemde is een groot fan van Evil Nine en vroeg ons of wij 'Raining Again' wilden remixen."

L2P: Zijn jullie ook fan van Moby?
Tom: "Het is een aardige kerel, maar ik houd niet van zijn muziek."

L2P: Hoe lang richten jullie je al voor honderd procent op Evil Nine, zonder een bijbaan te hebben?
Pat: "Een jaar of twee. Daarvoor werkten wij in diverse winkels en fabrieken. Het artiestenleven gaat in het begin niet over rozen, kan ik je verzekeren. Je moet blijven geloven in jezelf en in de grote doorbraak. Die is er gelukkig gekomen, waardoor we ons nu fulltime kunnen richten op Evil Nine."

L2P: En nu denkt het publiek dat jullie in het weekend bakken met geld verdienen en door de weeks een luizenleven leiden.
Pat: "Helaas is dat de gedachte van velen. Natuurlijk verdienen we die ene avond in het weekend gemiddeld veel meer geld dan een normale burger, maar we moeten de opbrengst wel spreiden over een week." Tom vult aan: "Daarnaast bestaat een tour alleen maar uit reizen, slapen en optreden. Dat is leuk, maar ook erg zwaar."

L2P: Jullie vulden dit voorjaar het voorprogramma in van de Amerikaanse tour van Crystal Method. Hoe kijken jullie daar op terug?
Tom: "Het leven van een rockster, reizend van plaats naar plaats, is zo slecht nog niet. Opvallend was dat de muziek, ook die van Crystal Method, niet overal even goed werd opgepakt. In vele Amerikaanse steden is elektronische muziek ontzettend populair, maar er zijn ook plaatsen waar het niet lijkt te bestaan. Zo speelden we de ene dag voor 3 of 4 duizend uitzinnige bezoekers in Los Angeles, en de andere dag voor minder dan honderd belangstellenden, ergens op de prairie."


Evil Nine bracht het album You Can Be Special Too uit en mixte een uitstekende editie van de 4YK-serie

L2P: Waar is de breakbeat-sound het populairst?
Tom: "In Groot-Brittannie, zonder twijfel. Maar ook in de Verenigde Staten wint het geluid aan populariteit. En je vergeet China. Man, wat ging het begin dit jaar los in Hong Kong! Die mensen daar zongen de teksten van onze tracks zo hard mee, dat ze boven het geluid van de muziek uitkwamen. Ongelooflijk!"

L2P: Wat kunnen we volgend jaar van Evil Nine verwachten?
Tom: "Een nieuw album! We hebben een weddenschap afgesloten met Adam Freeland. Wie als eerste een afgemixt studioalbum kan afleveren, mag als eerste uitkomen op Marine Parade. Ondertussen hebben we een flinke achterstand opgelopen, dus gaan we na onze Australische tour in januari als gekken aan de slag."

Aanstaande zaterdag treedt Evil Nine op tijdens Innercity in de Amsterdam RAI. Van 4:50 tot 07:00 zijn de heren te zien in de Holland Hal

Menno's interview met Adam Freeland
Recensie Marine Parade-night in het Wilhelmina Pakhuis
Evil Nine
Marine Parade

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws