Dijf Sanders

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Frustratie met een korrel zout


David Sanders brengt onder de naam Dijf Sanders platen uit op het Nederlandse DUB Recordings. Zijn muziek is intiem en rommelig; een losse, expressieve mix tussen akoestiek en elektronica. Inspiratiebronnen? Aphex Twin, Beck, Boards Of Canada en Sentridoh. Op zijn tweede plaat 'To Be A Bob' wordt hij bijgestaan door de virtuoze trompettist Jon Birdsong (ex-trompettist van Beck) en Benjamin, de contrabassist die ook meteen deel uitmaakt van zijn band The Violent Husbands. Love2party belde hem op om te vragen naar Jazz, Jizz en Playstations.

Tekst: Menno Hoogendoorn

Dijf Sanders heeft een hoop te danken aan zijn vrienden. Zij waren het die hem aanraadden om aan de slag te gaan met de sequencer-software van de Playstation, waarmee hij zijn eerste probeersels produceerde, en zij waren het die hem attendeerden op het Rotterdamse Dub Recordings, waar hij inmiddels twee 12 inches en een LP op uit heeft gebracht. Eind september komt zijn tweede plaat uit, 'To be A Bob'. De laatste die hij gemaakt heeft met behulp van de computer. Dijf: "Ik gebruik tegenwoordig geen computer meer om muziek te maken. Ik ben er langzaam uitgegroeid. Ik wil gewoon alle machinerie manueel bedienen. Bij optredens was een laptop ook niet interessant voor mij of het publiek."

Toch is het wel met de computer begonnen. Een aantal jaren terug verhuisde David Sanders naar een stad waar hij verder niemand kende. Om toch snel muziek te kunnen maken, raadden wat vrienden hem aan om de sequencer-software van de Playstation te gebruiken. Een ongewoon begin, maar Dijf vertelt er goedkeurend over: "Je kan er best veel mee. Er zitten een hoop geluiden in die ik kon gebruiken. Het is een heel leuk alternatief programma. Maar op een gegeven moment ga je wat uitbreiden en ga je andere, betere apparatuur gebruiken." Naast apparatuur heeft ook gewoon andere muziek hem geinspireerd om elektronische muziek te maken. Aphex Twin en Boards Of Canada zijn de eerste twee namen die uit zijn mond komen en dat is niet verwonderlijk, op de eerste LP 'Mating Season', doen sommige nummers sterk denken aan de elektronikagrootheden. Dijf Sanders is daarnaast ook gewoon straatmuzikant in steden als Gent en Antwerpen.L2P: Je bent ook straatmuzikant, wat trekt je daar in aan?
Dijf: "Vooral het directe contact met de mensen eigenlijk. Mensen betalen ervoor als ze het goed vinden en zo niet dan lopen ze door. Het is zo'n directe weergave van je muziek, ik speelde alleen zelfgemaakte liedjes. Dat spreekt mij wel aan. Toch doe ik het sinds een jaar eigenlijk niet meer en haal ik mijn inkomsten vooral uit optredens met The Violent Husbands en als Dijf Sanders."

L2P: Op de nieuwe plaat staan titels als 'Jizz', 'For Your Ass Only' en 'The Greek Adventure'. Frustratie? Of gewoon met een korrel zout nemen?
Dijf: "Het is eigenlijk frustratie met een korrel zout (lacht). Zoiets eigenlijk. Een mens is sowieso een beetje een vat vol met frustratie, maar je moet het allemaal niet te zwaar nemen. Je moet het allemaal in balans houden. Het zijn allemaal ruwe emoties die vertaald worden. Misschien niet direct door de muziek, maar dan onderstreep ik het gewoon in de tracktitels."

L2P: Hoe ben je eigenlijk in contact gekomen met de ex-trompettist van Beck?
Dijf: "Hij gaf een experimentele jazzset in een cafe in Antwerpen waar ik bij was. Na het optreden ben ik onmiddellijk met hem gaan praten en het klikte direct. Hij speelt gewoon heel erg graag dus het was niet moeilijk om hem te vragen om mee te spelen."L2P: De nieuwe plaat klinkt veel akoestischer en jazzy dan 'Mating Season'. Hoe komt dat zo?
Dijf: "Met To Be A Bob had ik meer opnamemogelijkheden om echt gewoon om live langere stukken op te nemen. Maar ook de samenwerking met andere muzikanten heeft het geluid beinvloed. Ik werk nu met Jon Birdsong (ex-trompettist van Beck) en een contrabassist. Dat biedt meer mogelijkheden en daardoor klinkt het ook wat jazzy. Ook staan er wat nummers op die al gemaakt zijn voordat 'Mating Season' uitkwam. Het is een beetje: wat past bij elkaar, het is afwegen."

L2P: Hebben die samenwerkingen ook de opzet van je optredens veranderd?
Dijf: "Ik heb een drumsampler en een synthesizer en een gitaar en allerhande bakken. Veel machinerie dus. Dan is er Benjamin (contrabassist van de Violent Husbands) die meespeelt. Soms heb ik dan een gastoptreden van Jon Birdsong. Maar Jason Dousellaere (gitarist van de Violent Husbands) staat ook op het podium. Dus eigenlijk staan alle Violent Husbands er, maar is het een optreden van Dijf Sanders. Vroeger had ik wel een soort laptop-act. Maar dat was voor mij niet interessant en voor het publiek ook niet. Dus ik ben er vanaf geraakt. Ik heb de laptop naar buiten gesmeten en wil alles gewoon weer manueel bedienen."L2P: Het artwork is nogal opvallend.
Dijf: "Ik heb zelf niet veel te maken gehad met het artwork. Het label zei dat ze iemand hadden die er wat moois van kon maken en ik vind het zeker wel mooi, maar toch had ik het liever zelf gedaan. Ik had het wel anders gedaan, mijn idee was meer om een soort digitalisering van een nostalgisch beeld weer te geven. Dat had mijn voorkeur gehad, maar ja..."

L2P: Wat waren je verwachtingen toen je eerste 12 inch 'Dijf' uitkwam?
Dijf: "Ik vond het al heel wat om mijn muziek op vinyl te hebben. Dus veel verwachtte ik niet. Het was een kleine oplage, en het was op 12 inch. Wie koopt dat nog buiten de echte fans van vinyl? Toen bleek dat er hier en daar wat recensies over geschreven werden was ik verrast. Toch is het nog altijd een beetje aanmodderen lijkt het wel. 'To Be A Bob' is is nu de tweede plaat. Het lijkt wel alsof mijn muziek nog moet doordringen in het bewustzijn van de muziekwereld. Ik weet ook niet waar het aan ligt, aan mij, of de promotie, of gewoon toevalligheden."

Meer info:
Dijf Sanders
Clone
Bleep


L2P Recensies:
Dijf Sanders - Swamp Boulevard
Dijf Sanders - To Be A Bob

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws