Het urbangevoel van Mr. Wix

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Rap is de nieuwe communicatievorm van de jeugdMr. Wix

Urban. Sommigen vinden het een vies woord. Vooral omdat het fenomeen zo uitgemolken wordt door snelle marketingjongens en handige muzikanten die met gelikte platen, hit na hit scoren. Maar wat vinden de bekendste urban dj's/producers er eigenlijk zelf van? We beginnen met Mr Wix.

Naam:
Malvin Wix alias Mr. Wix.
Leeftijd: 29
Woonplaats: Amsterdam
Muziekstijl: 'good music.'
Waar liggen je roots? 'Suridammer!' Amsterdams/Surinaams.
Waar ben je met regelmaat te zien? Paradisoul, elke vrijdag in de Paradiso. Bling, elke laatste donderdag in de Jimmy Woo. Bassline, elke laatste zaterdag in de Paradiso en in de Now & Wow: Beat Boutique en Super Starz.
Waar ben je momenteel mee bezig? Met een wekelijkse radioshow op 3FM 3voor12 XL op de VPRO, programmeur bij Paradiso en fulltime DJ/Straat analist.
Wat is Urban voor jou? Zoals Tascha van Tascha's World in een interview heel duidelijk uitlegde: 'Urban is populaire zwarte muziek'.
Favoriete muzikanten: Jay Z. Iedereen die de DVD Fade to Black heeft gezien, weet precies waarom. Hij maakt echte hiphop voor de straat. Heel Uniek. Verder 'all time favourite' Nas en Mary J Blige: de koningin van de hiphop en R&B.
Wat vind je van de opleving van de stijlen die onder de noemer Urban vallen? Goed voor de diversiteit in het muzikale spectrum en goed voor de werkgelegenheid in het urban genre.
Wat is volgens jou de oorzaak van deze hype? De cross-over van hiphop en R&B die vijf jaar geleden definitief doorbrak, heeft voor zoveel ruimte, aandacht en werkgelegenheid gezorgd binnen de popmuziek dat de definitie van popmuziek voorgoed is veranderd. Daarbij komt dat de jeugd tegenwoordig niet meer wil zingen, maar rappen. Rap is de nieuwe communicatievorm van de jeugd.
Op welke manier is die hype van invloed geweest op je carriere? Ik kan er fulltime van leven. Voorheen organiseerde ik feesten en werkte freelance voor reclamebureaus. Nu kan ik met draaien rondkomen, geef ik interviews en ben ik af en toe te zien op tv.
Voel je jezelf op je gemak met zo'n urban-stempel opgedrukt? Ik weet wie ik ben, dus schaadt het me niet.
Denk je dat zo'n stempel schadelijk kan zijn voor je imago of werkt het juist in je voordeel? Zolang je jezelf blijft, komt alles goed.
Waar hoop jij dat het naartoe gaat met deze muziekscene? De underground is voorgoed verloren. Misschien met een economische depressie of een oorlog komen we weer in de buurt van wat we ooit underground noemde.

Volgende week komt Hitmeister D aan het woord

Dit is een gedeelte van een artikel dat is verschenen in de nieuwe editie van XPRS Magazine. Het magazine is verkrijgbaar in de Free Record Shop en alle Music Stores en andere platenwinkels. Als je lid wordt, ontvang je 4 magazines per jaar, een UDC-membercard en een cd naar keuze. Check de registratiepagina voor meer info

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws