Lowlands-interviews: Roni Size

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Ik ben een beetje moeRoni Size, back-stage bij de Bravo-tent

Zonder Roni Size op de playlist is de dance-programmering van Lowlands niet af, zo lijkt het wel. Volgens Size is hij al voor de zesde keer geboekt. Voorafgaande aan zijn optreden in de Bravo-tent, gingen wij de dialoog aan met de sympathieke drum & bass-dj uit Bristol.

Tekst: Marcel
Foto's: Cynthia


L2P: Is Roni Size nog nerveus te krijgen voor een optreden op Lowlands?
Roni: "Niet nerveus, ik ben juist verheugd om hier op te morgen treden. Voor de zesde keer, als ik het goed heb. Ik heb mooie momenten meegemaakt. Vooral met mijn band Reprazent in '99. Dat optreden herinner ik me als de dag van gisteren."

L2P: Dus voor Roni Size is het festivalseizoen niet af zonder een optreden op Lowlands?
Roni: "Ik ben gevleid dat ze me telkens terugvragen. Al tijdens het allereerste optreden (toen als dj) werd ik door het publiek binnengehaald als superster. Dat enthousiasme hier, daar doe je het als dj voor."

L2P: Kunnen we je hier ooit nog eens verwachten met je liveband Reprazent?
Roni: "Nee, want dat boek is nu echt gesloten. Ik ben 36, en kan het niet meer opbrengen om al die bandleden bij elkaar te brengen en enthousiast te krijgen om nieuwe muziek te maken en live sets voor te bereiden."

L2P: Draai je vanavond nog nieuw materiaal?
Roni: "Ik maak vier tracks per week, omdat ik snel verveeld ben. Als ik elke keer naar dezelfde nummers moet luisteren, word ik gek. En vanavond? Tja, ik heb mijn hele Reprazent-oeuvre geremixt. Van 'Brown Paper Bag' (afkomstig van het baanbrekende album New Forms - red.) tot en met 'Who Told You' (een van de betere nummers op het tweede cd In The Mode - red.). Die bewaar ik voor de prime-time momenten."

L2P: Ga je die remixen uitbrengen, bijvoorbeeld op je Full Cycle-label?
Roni: "Liever niet. Ik wil graag de enige zijn die ze draait. Al zijn er helaas nog altijd mensen die professionele apparatuur op de boxen plakken, mijn sets tapen en ze vervolgens op het internet droppen."

L2P: Je draait voor Aphrodite. Vind je dat logisch, kijkend naar de opbouw van de avond?
Roni: "Ik vind het prima. Aphrodite heeft een goede staat van dienst. Hij is zelfs al langer bezig dan ik."Een half uurtje later tijdens zijn optreden

L2P: Als jij programmeur zou zijn. Had je het dan net zo gedaan?
Roni: "Ach, dat hangt er van af. Volgende week staat Creamfields op het programma. Dan draai met types als Brian G, DJ Zinc, Lemon D, Andy en DJ Krust. Die draaien wat rauwere platen. Ook goed."

L2P: Wat doe je na je optreden? Ga je hier nog een dansje wagen?
Roni: "Ik mag hopen dat ik het red. Ik draai in het zomerseizoen vijf dagen per week. Ik ben een beetje moe."

L2P: Waar is Roni Size momenteel het meest populair?
Roni: "In Oost-Europese landen als Joegoslavie, Kroatie, Hongarije en Letland. Gekkenhuis!"

L2P: Heb je nog wel tijd voor een leven naast het draaien en produceren?
Roni: "Het valt me best wel zwaar. Volgende week wordt mijn oudste zoon zestien. Ik heb vier kinderen in de leeftijd van zeven maanden tot zestien jaar. Het is bijna niet te doen om ook genoeg tijd door te maken met hen."

L2P: Vind jij jezelf, ondanks je hectische leven als dj/producer en labelmanager, een goede vader?
Roni: "Ik wil niet zeggen dat ik een goede vader ben. Maar ik ben er wel als mijn kinderen hun vader nodig hebben."

L2P: Wat kunnen de Roni Size-fans, qua releases, van je verwachten?
Roni: "Ik ben bezig met het tweede deel van Touching Down. Daar is alleen nog geen releasedatum van bekend."

Het optreden:Brown Paper Bag doet het nog steeds goed op de dansvloer!

Van zijn vermoeidheid is tijdens het optreden in de Bravo-tent weinig te merken. Roni Size beschikt nog steeds over een uitstekende mixtechniek. Nog sneller dan de drums en bassen van zijn muziek, mixt hij de ene na de andere vette jungleplaat aan elkaar. Energieke drum & bass met een jazzy-randje. Met als hoogtepunt een vijftien minuten durende remix van 'Brown Paper Bag'. Met die plaat wordt over tien jaar nog steeds menig tent afgebroken. Ja, een ding is zeker: de muziek van Roni Size is als het beste drum & bass-album ooit gemaakt: Timeless!

Roni Size

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws