Kraak & Smaak

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Steeds weer exact dezelfde sample is toch een beetje saai


Hoe een conservatoriumstudent, een socioloog en een feest dj waarschijnlijk een van de platen van het jaar maken. Dat is het verhaal van het Leidse Kraak & Smaak dat zijn gevarieerde funky breakbeats overal aan ziet slaan. Zelfs in Nederland! Het drietal bleek al een belofte met enkele singles, maar het volledige album 'Boogie Angst' lost de verwachtingen helemaal in. Bovendien is er een band geformeerd om de plaat live uit gaan voeren.

Tekst: JRN


Wim Plug, Mark Kneppers en Oscar de Jong kennen elkaar uit het Leidse nachtleven. Ze bleken alledrie met muziek bezig te zijn en besloten eens wat op te gaan nemen. In eerste instantie was het de bedoeling om eens een keer een nummer te maken. Mark Kneppers (DJ Knuppelhout, maar vooral bekend als Pim van Wipneus & Pim) benoemt het gemeenschappelijke gevoel: "Dat is toch wel een droom voor iedereen die met muziek bezig is. Om eens een plaatje te maken. Het werd mogelijk omdat het tussen ons drieen klikte." De gezamenlijke passie is breakbeats. Een stroming die nooit echt populair is geweest in Nederland. Maar de drie bedienen zich er van en leggen er af en toe een 'lekker gitaartje' overheen. "Of gewoon wat vrouwelijke zang. We zijn allergisch voor al die puristische regels. We willen niet in die hokjes gestopt worden. Tijdens onze dj sets draaien we ook alles door elkaar."

Werkwijze
In de studio halen ze eveneens overal inspiratie vandaan. Wim Plug (DJ Frobel): "We kunnen met een groove beginnen of een sample. Meestal is Oscar verantwoordelijk voor de basis, hij houdt als producer het overzicht. Hij maakt de grooves. Of hij zit met mij in de studio, of alleen met Mark. Maar we zijn bijna nooit tegelijkertijd met zijn drieen bezig, dat is te veel gebleken. Maar we werken wel aan dezelfde tracks."
Terwijl Wim en Mark uitleggen hoe het in de studio in zijn werk gaat, is Oscar nog niet gearriveerd. Ze zijn deze vrijdagmiddag met twee busjes uit Leiden vertrokken richting Amsterdam waar ze later die avond in The Sugar Factory hun debuutalbum zullen presenteren. Wim en Mark zitten al aan hun drankje in het cafe van de Melkweg, Oscar zoekt ondertussen naar een parkeerplek.


Als de student aan het Rotterdams conservatorium eenmaal is aangekomen, neemt hij meteen het voortouw in het gesprek. Hij is het jongste van het stel en misschien daarom wat enthousiaster. Zijn collega's gaan al wat langer mee in het muziekwereldje.
Oscar: "Ik denk wel dat we elkaars gaten opvullen. We nemen dingen van elkaar aan. Mijn muzikale achtergrond en hun ervaring is onze kracht. Veel muzikanten hebben de neiging producties helemaal vol stoppen. Wim en Mark kunnen aangeven wanneer iets te veel is voor op de dansvloer. Bovendien struinen ze al die markten en beurzen af voor samples."

Saai
Sommige samples zijn voor het album wel aangepast. Oscar: "Een album dat je ook thuis kan luisteren, is iets anders dan een single voor de dansvloer. We wilden er een geheel van maken, met vooral de nadruk op liedjes in plaats van beats. En sommige samples hebben we opnieuw laten inspelen of inzingen. Steeds weer exact dezelfde sample is toch een beetje saai."
"Een deel van de nummers hadden we al klaar liggen, dat waren bijvoorbeeld B-kanten. Meer sferische dingen. In ons achterhoofd waren we wel een beetje bezig met de eventuele mogelijkheid van een album."



De hoes van het debuutalbum Boogie Angst

Na het succes van singles als 'Money in the Bag', 'Set Fire to the Disco' en 'Say Yeah', begon hun Londense platenlabel Jalapeno Records te informeren naar een album. Wim: "Daar hebben we rustig onze tijd voor genomen, maar nadat de plaat eenmaal af was, ging het snel. Veel lovende recensies, meer boekingen en meer aandacht."
Hij vervolgt: "Maar voorlopig kunnen we het nog aan. En we zijn met zijn drieen, dus we kunnen het waarschijnlijk wel combineren. Dan kan er een van ons achterblijven in de studio om verder te werken bijvoorbeeld. Want we doen al wel wat dingen voor een nieuw album."

Australie
Kraak & Smaak, of Crack & Smack zoals de Engelsen ze noemen, zijn al geboekt voor een tour in Australie in het najaar. Nu maken ze zich gereed voor alweer een tweede omzetting van hun nummers. Tijdens de presentatie zullen ze hun tracks voor het eerst live uitvoeren. Daartoe is een band gevormd. Met U Gene (U Gene & Oh Jay), Ro Krom (Olabola) en Marc Baronner (Mimezine). Wanneer de omstandigheden het toelaten, zal ook zangeres Dez meedoen.
Mark: "We hebben niet veel kunnen repeteren. Misschien maar vier keer. Maar gelukkig is er een klik tussen ons allemaal. We willen er voor waken zo'n funkbandje te worden, waarbij iedere muzikant om de beurt een solo doet. Het moet wel strak zijn!"

Recensie Kraak & Smaak
Kraak & Smaak

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws