Far Out labelbaas Joe Davis

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Labelbaas Joe Davis over Far Out


Het Engelse label Far Out Recordings bestond onlangs 10 jaar. En dat is best lang voor een label dat voor de meeste onder ons volslagen onbekend zal zijn. De kruising tussen Braziliaanse- en dancemusicinvloeden staat in ieder geval garant voor een tropische luisterervaring. Wij legden labelbaas Joe Davis op de pijnbank en ondervroegen hem indringend over zijn beweegredenen.

Tekst: John

Het verhaal begint omstreeks 1986. Een 16-jarig Londen's jazzdance-dj-tje, ene Joe Davis, verloor zijn hart aan de samba en de bossanova. Een kortstondige hype waarbij de toen populaire dj's ineens Braziliaanse dingen draaiden maakte zoveel indruk dat er voor hem geen weg terug meer was. Toen de housescene weer andere wegen insloeg, kon het hem allemaal niet meer zo boeien. In plaats van alleen maar dure importplaten te kopen, spaarde hij al zijn centjes op en kocht een vliegticket naar Brazilie. Dat deed hij zo vaak als hij kon, waarbij hij als een volslagen freak op zoek ging naar de mooiste platen. Zijn enthousiasme bracht hem tevens in aanraking met een keur aan topartiesten. Zijn nieuwe vriendenkring had exotische namen als nu labeltopper Marcos Valle, Jorge Ben en nog heel wat anderen.



Marcos Valle

In 1995 besloot hij een studio af te huren. Hij nodigde wat enthousiaste jongelingen en wat grote namen uit. Als Friends from Rio brachten ze een album uit, dat internationaal heel goed ontvangen werd. Het album werd ook nog eens door de remixer gehaald. Met mensen als De Lata en Pressure Drop achter de knoppen werd het succes alleen nog maar groter. Joe zag dat er een markt voor zijn muziek was, and so the story begon. Joe zelf is net zo Braziliaans als mijn nicht uit Ommoord. Geboren in 1968 in Engeland, ouders uit India, maar met even veel interesse in Bhangra als wij in Radio Noordzee. Joe zelf ziet toch wel een link tussen Brazilie en India. En verdomd, hij staat daarin niet alleen. Ook een ander Engels label, Outcaste bracht vorig jaar een release uit, Indica Brazilica, waar in het cd-boekje dieper op de overeenkomsten wordt ingegaan.

Wordt hij eigenlijk gesponsord door een vliegmaatschappij, met al die trips? "Welnee, zegt Joe, ik betaal me bont en blauw aan die tarieven, tegenwoordig ga ik gewoon minder vaak, maar blijf ik langer. Vaak een maand of twee. Als ik de tijd zou hebben ging ik lekker met een bootje heen en weer. Ik word namelijk meestal kotsmisselijk van dat vliegen, dus zo lekker is het niet. Het is trouwens wel heel anders als vroeger. In plaats van fijn naar plaatjes te gaan zoeken, zit ik bijna voortdurend in de studio. Dan maakt het eigenlijk niet zo veel meer uit waar je zit."



Os Ipanemas, nog steeds zonder rollator

Verkoop je daar eigenlijk ook nog platen? Joe: "Nee, dat is nog steeds een onontgonnen gebied voor ons. Als we eens ergens spelen, zijn de mensen superenthousiast, maar we hebben er nog steeds geen voet aan de grond kunnen krijgen daar. In Brazilie is er een enorm goed klimaat voor artiesten, en dus is er ook zeker geen gebrek aan. Onze markt is gewoon Europa. Vandaar de samenwerking met danceproducers. Dat is toch de beste, en voor mij ook een natuurlijke manier om hier de aandacht te krijgen." Joe werkt dan ook samen met mannen als 4Hero, Osunlade, Bugge Wesseltoft en het Kyoto Jazz Massive. Bij de 50e release kwamen ook de stokoude Os Ipanemas het label versterken. Naast oudgedienden Azymuth een aardig nostalgische signing. De uitvinders van de Bossa Nova, vergelijk hun enthousiasme met een Buena Vista Social Club, kunnen nog best goed mee komen, en dat ook nog eens zonder rollator!

Ook de populaire Brazil-beachclubplaatjes a la Bloomingdale mogen best van Joe, hoewel hij zelf meer gecharmeerd is van Jazzanova, Mark Pritchard (tegenwoordig ook op Far Out), Kenny en Louie, Seiji, Ig culture en Roc Hunter.

Het nieuwste paradepaardje
De toekomst ziet hij zonnig tegemoet, het samensmelten van stijlen zal waarschijnlijk altijd blijven, zijn muziek is niet commercieel genoeg voor de megadownloaders, dus waarom ook niet? Ook een tour met het door hem bewonderde Zucho 103 ziet hij wel zitten. "Schande eigenlijk, he? Ik ben nog nooit in Holland geweest, terwijl de meeste artiesten op mijn label allang geweest zijn." Op de vraag of hij dan zin heeft op een Love2party beachfeestje te draaien antwoordt hij: "Niemand heeft me ooit voor zo iets gevraagd, lijkt me best leuk. Wie weet, van de zomer!" En zo niet, dan draaien we toch gewoon wat van zijn nieuwste paradepaardje, boordevol relaxte, veelal niet eerder uitgebrachte nummers, Brazilian Love Affair 5.


Meer info: Far Out Recordings

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws