Vincent (Good Looking Records)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

'De muziek houdt me jong'


Artiesten die onder contract staan bij Good Looking Records hebben twee dingen gemeen. Ze maken prachtige, euforische elektronische dansmuziek en hebben veel respect voor hun labelbaas: LTJ Bukem. Voor DJ/producer Simon Vincent is het niet anders. Zijn kracht? Hij serveert zijn broken beats met een flinke portie soul en jazz. Zo ook afgelopen weekend in Rotterdam, waar de 36-jarige Brit het hele weekend draaide. Vrijdag in het Bootleg DJ Cafe en zaterdag in de lounge van Off Corso. Zondag zochten we hem op, bij Hotel Rik.

Tekst: Marcel


We bevinden ons in Kralingen. Metrostation Gerdesiaweg. Als we het station uitlopen, worden we al opgewacht door de sympathieke Simon Vincent. Hij brengt ons naar - zoals hij zelf aangeeft - Hotel Rik. Daar heeft hij een kamer ('nummer 30, met een minibar die ondertussen leeg is. Gaat me geld kosten'). Rik is promotor van de clubavonden die On in Off Corso organiseert. Simon logeert bij hem, kosteloos, in ruil voor een T-shirt en wat cd's. Zo gaat dat in danceland.

Dr. Struckoff
Simon Vincent heeft geen originele artiestennaam. Hij houdt het gewoon op Vincent. Kan dat niet wat spannender? "Jawel, ik heb ooit gedraaid onder het pseudoniem: dr. Struckoff.", lacht hij terwijl hij in zijn bakkie thee roert. Maar die naam leverde teveel vragen op, dus houdt de Brit het vanaf nu snel en simpel. Wat hij ook doet, alles onder die ene naam. Niet alleen als dj, maar ook als band (samen met drie muzikanten: een saxofonist, fluitist en bassist.) waarmee het 36-jarige muziekdier livesets speelt. Ehm: 36? En hij ziet er nog zo jong uit? Iets met Oil of Olaz? "Nee hoor, de muziek houdt me jong." Dat zal best. En een vriendin van 24, komen we later achter.


Daar waar menig dj/producer uit de dancescene is meegegroeid met de Summer Of Love in '88, is Simon is al zijn hele leven met muziek bezig. Nadat hij tevergeefs talen Frans en Duits op een hogeschool ergens in de Eastlands studeerde, stapte hij over op Electroacoustic Composition. Een studie die je de technische snufjes van het muzikale vlak bijbrengt: het analyseren van geluiden, het maken van composities. Nadat hij zijn Masters in de derde graag haalde, verhuisde Simon naar de binnenstad van Londen. Het is dan '93. En de ambitieuze muziekfreak speelt piano in verschillende jazzbands en draait dj-sets in verscheidene bars en clubs. Als hij de kraht van de sampler ontdekt en producties van Gilles Peterson en LTJ Bukem hoort, is hij verkocht. Elektronische muziek maken: dat wil hij ook! Het betekent het begin van zijn carriere als producer.

Broken beats
Over dat deel van zijn leven hebben we twee vragen. Is het maken van elektronische muziek voor een producer die zich bezig heeft gehouden met zoveel verschillende stijlen van muziek niet te eenvoudig? Is de overstap van het spelen in jazzbands naar het maken van elektronische muziek niet saai? "Absoluut niet!", luidt zijn antwoord. "Ook al maak je elektronische muziek, of ben een dj die danceplaten draait: als je er maar creatief mee omgaat, dan is het nooit saai. En zeker niet simpel. Luister maar eens naar dj-sets van LTJ Bukem, Autechre en Matthew Herbert. Of beluister hun producties. Dat is alles behalve makkelijke muziek! Maar ook alle betrokkenen bij de opleving van broken beats in West Londen. Mannen als Gilles Peterson, Afronaut, Bugz in the Attic, Marc de Clive Lowe. Zij maken zulke funky muziek, 'it kills me!'"Vision Of Sound

Medio jaren negentig start Simon met het uitbrengen van zijn eerste platen op zijn eigen labeltje: Visions Of Sound. Alles regelt hij zelf. Handig weet hij zijn product aan de man te brengen. Hij stuurt zijn tapes naar de bekende Engelse bladen en maakt afspraken met inkopers waarmee hij deals sluit. "Dat was een mooie tijd", blikt hij terug. "Ik stapte gewoon de platenzaken binnen in Soho, en liet de inkopers de positieve recensies uit de Muzik, Mojo en Mixmag lezen. Zo verkocht ik mijn eerste platen. De site Vision Of Sound.com is overigens nog steeds online en wordt op dit moment vernieuwd. En" - zegt de muzikant die ineens verandert in een gewiekste verkoper - "oude releases kunnen nog steeds worden besteld. Het is maar dat je het weet."

LTJ Bukem
Eind '97 raakt Simon in contact met de muziek van het label Good Looking Records. "Vooral de eerste Earth-cd en de baanbrekende dubbellaar Logical Progressions Vol. 1 waren niet uit mijn cd-speler te krijgen. Steevast bezocht ik de Logical Progressions-feesten, destijd in kleine clubs en om de zoveel tijd in de Ministry Of Sound. Ik dacht: met die gasten wil ik werken. Ik stuurde vervolgens alle tracks op die ik had. En dat bleef ik maanden volhouden. Ongeveer een jaar later belde Bukem me op, en bood me een contract aan."

Een aantal goed ontvangen singles volgen. Deze komen uit op sublabels Earth Records en Cookin'. Dit vanwege de 'onverwachte, experimentele en persoonlijke' sound van Vincent. Samen met producers als Cedar, Sian en Marcel vormt hij de harde kern van de soulvolle en jazzy broken beats-kant van Good Looking Records. Dit heeft tot gevolg dat veel tracks terecht komen op verzamelaars als Earth, Cookin' en Ingredients. "The best is yet to come", grinnikt Vincent. De komende tijd werkt hij dan ook aan een artiestenalbum. "Wanneer dat uitkomt? Dat ligt aan het management. Er zijn op dit moment zoveel goede producers binnen het label die een album willen uitbrengen. Het is dringen geblazen. Iedereen komt aan beurt, ik dus ook. (Lachend) Ach, gelukkig ben ik nog jong."

Naam: Simon Vincent.
Leeftijd: 36.
Geboorteplaats: Londen.
Studie: Talen en Electroacoustic Composition
Hobby's: Koken, films, lezen, tennis.
Goede eigenschappen: Hulpvol.
Slechte eigenschappen: Bizarre eetgewoonten.
Bewondering voor: Martin Luther King.
Haat: Jaloezie.
Mooiste herinnering: Mijn eerste dj-gig in The End, augustus 2001. Waanzinnig!


Vincent draait op 5 december in de lounge tijdens Subtronics. Wil je eerder kennismaken met zijn jazzy en soulvolle broken beats-sound? Kom dan volgende week naar Off Corso. Dan draait hij ook in de lounge. En Derrick May in de grote zaal. Verder heeft Love2Party vier prachtige mixalbums van Vincent weg te geven. Wat moet je daarvoor doen? Antwoord geven op de volgende vraag: Wat is de naam van Vincent's eigen label? Stuur je antwoord vergezeld van je volledige adresgegevens naar Marcel

Vision Of Sound
Good Looking
Win Good Looking Goodies!
Subtronics @ Off Corso

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws