Dif:use

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Roel Funcken voert de 'Monsters of Laptop' Dif:Use aan

Dif:use zijn de 'Monsters of Laptop'. Roel Funcken stelde een multi-functionele labtopband samen. Een week voorbereidingstijd stond de band ter beschikking. Zaterdag 15 november gaan ze los en zijn hun labtops op elkaar aangesloten. Verwacht: stuiterende beats en freaky melodieen.

Tekst: Jeroen Veenstra

De gebroeders Funcken staan bekend om hun veelzijdigheid binnen de elektronica scene. Het meest bekend zijn Don en Roel als Funckarma, onder die schuilnaam maakten ze twee albums. 'Parts' in 2000 en in 2001 'Solid State', beide cd's kwamen uit via het Rotterdamse platenlabel Clone. Vooral naar aanleiding van 'Solid States' worden ze tegenwoordig vergeleken met Autreche en Funkstorung. Inmiddels hebben ze ook andere pseudoniemen omgeslagen zoals Cane (acid-elektro) en Cenik DJ's. Met de Amerikaanse rappers van Shadow Huntaz hebben ze 18 maanden via internet aan een hiphopplaat gewerkt die binnenkort uit zal komen bij SKAM (Bekend van Boards of Canada).

Dif:Use
De aanlooptijd naar hun nieuwe project Dif:Use was korter: een week. Roel Funcken is namelijk pas geleden door het Muzieklab (Tilburg) en November Music gevraagd een multi-functionele labtopband samen te stellen. Natuurlijk doet zijn broer Don mee, maar ook Martijn Hoogendijk (De ene helft van het Rotterdamse elektro-act EOG en heel Alden Tyrell), de Duitser Hanno Leichtmann (afkomstig uit de free-jazz, nu bezig met elektronische muziek als Static en Paloma, ook lid van het Sonar Kollektiv), Gersom van der Heijden (sonoloog en oud-klasgenoot van Roel, zijn alias is Nynack), Cor Bolten (lid van de jaren 80 new-wave act Mecano, nu filmmuziekcomponist) en de Israelier Daniel Meir (student sonologie in Den Haag) zal als VJ fungeren, zijn visuals zullen worden aangestuurd door de muziek. Samen vormt het zestal de 'Monsters of Laptop' en ze zullen 13 november in Extra Pool in Nijmegen en 15 november in het Productiehuis Brabant te Den Bosch hun stuiterende beats en freaky melodieen op het publiek loslaten.

In het persbericht wordt als belangrijkste onderwerp van dif:use genoemd: "De complexiteit van ritmische structuren en de fusie van deze structuren met allerlei andere muzikale lagen (melodie, drones). Het doel is de perfecte balans te vinden tussen orde en chaos. Tussen dansbaarheid en experiment." Al de laptops worden op elkaar aangesloten, en iedere laptopper is verantwoordelijk voor een andere muzikale laag.

Muzikaal netwerk
De Funcken-broers zijn ondertussen wel gewend om samen te werken met andere artiesten, om zo iets unieks te creeren. De collaboratie met Shadow Huntaz is het beste voorbeeld. De muziek van Funckarma en de raps van Shadow Huntaz zijn via e-mail en het internet met elkaar uitgewisseld. De drie leden van Shadow Huntaz hadden al ervaring met deze manier van werken. Ze komen immers uit verschillende steden. Non komt uit Los Angeles, Breath woont in Chicago en Dreams, niet aanwezig deze korte tour, is afkomstig uit Atlanta. Ze begonnen al in het tijdperk dat ze bandjes naar elkaar opstuurden met de post, maar internet bood natuurlijk steeds meer mogelijkheden. Het muzikale netwerk werd uiteindelijk uitgebreid met een transatlantische tak naar Almere, de woonplaats van Don. Roel is pas vanuit Rotterdam verhuist om voorlopig bij zijn broer te gaan wonen.


Alden Tyrell

Hanno Leichtmann aka Static en Paloma

Tijdens hun afgelopen gezamenlijke tournee door Nederland ontmoetten de broers en de rappers Non en Breath (Dreams kon niet mee) elkaar voor het eerst in levende lijve. Tijdens de optredens moest iedereen dan ook aan elkaar wennen, ook omdat de opstelling op het podium niet helemaal des hiphop was. In plaats van twee draaitafels waarmee normaal gesproken een dj de muziek voor de rappers levert, stonden er nu twee laptops die werden bediend door Don en Roel. Zij bepaalden live de volgorde en het tempo van de futuristische hiphop-nummers die ze in elkaar lieten overvloeien, Non en Breath rappen daar hun teksten overheen.

Breath noemde hun versie van hiphop: "De toekomst van hiphop, je kunt ons beschouwen als de Pink Floyd van hiphop." Jammergenoeg viel de publieke belangstelling tijdens de toer tegen, maar de gelegenheidscombinatie hoopt dat wanneer hun album uitkomt de aandacht groter zal zijn.Meer info Funcken broers: Funckarma

De combinatie met Shadow Huntaz is uniek en belooft wat voor de toekomst, maar voor Cane grepen de twee terug op Acid en Elektro. Al zegt Don over het ook voor de broers relatief nieuwe Cane-project, dat zij daar zeker hun eigen ideeen over hebben. "Ik denk niet dat het in de smaak zal vallen van de liefhebbers van de huidige elektro-rage." Warp (Aphex Twin, Anti-Pop Consortium en pas nog Chris Clark, de retrotechno van LFO en Spokes van Plaid) zal het album nog voor eind dit jaar uitbrengen.

Maar eerst volgt nog de presentatie van Dif:Use, behalve de twee optredens in Nederland zal 14 november de Vooruit te Gent worden aangedaan.

Dif:use is een productie van Muzieklab i.s.m. November Music.
15 november 2003
Productiehuis
St. Josephstraat 18
Den Bosch
Entree Euro 7,50
Aanvang: 23.00 uur

Met:
Roel Funcken (Funckarma), Don Funcken (Funckarma), Martijn Hoogendijk (EOG; Alden Tyrell), Hanno Leichtmann (Static), Gersom van de Bunt (Nynack), Cor Bolten (Mecano), Daniel Meir
Dj: Aardvarck (Rednose district)


Meer info: Muzieklab / [ilink www.novembermusic.net]NovemberMusic

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws