On tour met Billy Nasty

Partyscene Redactie | 10 oktober 2006
interviews

Billy Nasty - Hiphop, electro en weed

Afgelopen weekend was Billy Nasty in ons land. Op donderdag draaide hij in de Amsterdamse Paradiso en vrijdag was hij te bewonderen tijdens de voorlaatste Future-editie van Michel de Hey. Love2Party begeleidde de Brit van zijn hotel in Amsterdam naar de maasstad, en was niet beroerd om met hem de hoofdstad in te duiken. Op zoek naar platen, cadeautjes voor zijn kroost en weed.

Tekst:
Sander
Foto's:Jalmer



Het is vrijdagmiddag twee uur en ik loop het Park Hotel in Amsterdam binnen. "Goedemorgen, ik kom voor Billy Nasty", zeg ik tegen het meisje bij de receptie. Ze begint te giechelen. "Ik denk dat u dan beter zelf even naar de kamer kunt bellen", zegt ze snel. Ik krijg de hoorn in mijn handen gedrukt en na vijf keer overgaan hoor ik: "Sander, is that you? please come up man, i'm not ready yet". Terwijl ik naar de lift loop, roept het meisje achter de balie nog: "Wilt u er alstublieft voor zorgen dat meneer uitcheckt, hij had er al uit moeten zijn!"



Creditcard
Terwijl ik zijn kamer binnenstap, begrijp ik ineens waarom er zo'n consternatie was bij de receptie. Er lijkt wel een bom ontploft! Overal liggen flessen wijn, wodka, cola en water. De lucht van weed en sigaretten is erg penetrant. Ik doe de gordijnen en een raam open en ga zitten. Gelijk steekt er iets in mijn been. Ik haal het eronder vandaan en tot mijn grote verbazing zit ik met de creditcard van de Dance Valley-organisator in mijn handen. "Well", zegt Billy, "We had a small party here yesterday after Paradiso". De avond ervoor had hij daar een electroset ten gehore gebracht. Dat was naar eigen zeggen erg leuk. Er waren namelijk veel bekenden aanwezig, waarvan er een aantal nog 'even' naar zijn hotel is meegegaan. Terwijl hij zich gereed maakt, luister ik naar nieuwe tracks van Transparent welke binnenkort op zijn elektro label 'Electrix' zullen verschijnen. Mooie duistere triphopachtige beats met hele heldere strings en percussie. De combinatie van mijn vragen en het kopje koffie maakt hem helemaal wakker. "The Nasty is coming back to live", klinkt het luid door de gang van het hotel.



Na een tour door Amsterdam (nieuwe weed, schoenen en 'Hello Kitty' spullen voor zijn dochtertjes kopen), zijn we onderweg naar Rotterdam. Onder het genot van een dikke joint vertelt hij over zijn labels (o.a. Tortured en Electrix), zijn boekingskantoor (met artiesten als Umek, Oliver Ho en Space dj'z in de gelederen) en zijn voorliefde voor hiphop. We luisteren naar een mix-cd van hemzelf, met daarop moddervette hiphop vol van elektrogeluiden. Alles perfect gemixt, vingervlug gescratcht en voorzien van veel dubbele beats. Wederom verbaast hij mij. Vorige keer had hij al een geweldige electro mix-cd meegenomen, en nu dit weer!



Billy is zeer enthousiast over zijn optreden in Nighttown. Michel had hem verteld dat het de een na laatste avond van de Future zal zijn. Hij is daarom ook zeker van plan om nog een keer te laten horen waarom hij de favoriete dj van het Future-publiek is. Hij is inmiddels ook al benaderd door de mannen van Reactor om op hun nieuwe avond 'Creator' in de basement te komen draaien, maar ziet daar nog even vanaf. "Het is toch niet hetzelfde als draaien bij Michel: dat vind ik namelijk echt een topvent! Liever kom ik nog een keer in de Off Corso draaien bij Joachim."



Electro
De belangrijkste missie van de dag is Clone Records in Rotterdam. Billy is een zeer groot fan van deze zaak en het label. Hij komt dan ook de zaak uitlopen met een hele doos vol gekochte platen en gratis promo's. Enthousiast weet hij van alles en nog wat over alle labels en producers te vertellen. Allemaal electro natuurlijk. "Diep in mijn hart draai ik ook het liefst hiphop en electro. Ik ben bekend geworden met techno, en draai ook over heel de wereld technosets, maar graag zou ik nog meer electrosets doen", vertelt hij, "Daarom ben ik ook zo blij dat ik in Nederland steeds vaker wordt gevraagd om electro te draaien."



Een andere belangrijke missie is slapen. Na een heftige nacht besluit Billy een radio-optreden af te zeggen en wordt het hotel opgezocht. Als ik rond half 1 voor de deur sta, rent hij als een bezetene door zijn kamer. Hij is net wakker en moet over een halfuur draaien. We zijn dan ook precies op tijd binnen, en Billy kruipt meteen achter de decks. De eerste plaat klets er gelijk in. Het is duidelijk: de opbouw wordt overgeslagen. Vette stamptechno waarbij platen van 'Prime' de boventoon voeren. De zaal vindt het allemaal prima. Als Michel hem aankondigt gaat er een luid gejoel op en de handjes in de lucht.



Weed
Toch horen we een andere Billy dan we in de voorgaande jaren hebben meegemaakt tijdens de Future-avonden. De muziek is vrij vlak, hard en niet al te gevarieerd. Ik heb hem menig maal veel beter horen draaien. Toch blijft het lekker druk, en na een paar joints weet ook Billy de betere platen uit zijn tas te halen en gaat het een paar keer goed los. De volgende dag vertelt hij mij hoeveel hij baalt van de avond ervoor. "De monitor en de fader waren niet goed afgesteld, en het lukte gewoon niet echt", verontschuldigt hij zich, "Ik had zo graag Michel zijn avond waardig afgesloten."
Een uur later zet ik hem af op Schiphol. Hij vliegt naar Manchester om vanaf daar naar Leeds te gaan. Daar draait hij 's avonds. Terwijl hij uitstapt, belt hij met vrienden aldaar. "Kunnen jullie vast wat weed voor me halen?"

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws