On tour met Michel de Hey

Partyscene Redactie | 10 oktober 2006
interviews

Kilometers vreten met Michel de Heij





Het stond al lange tijd op het verlanglijstje. Een avond on tour met de populairste DJ van Rotterdam. Hij had zelf eigenlijk maar 1 voorwaarde, het moest een speciale dag zijn. Geen verslag van een avondje Future of draaien in een of andere locale club. Nee, het moest een bijzonder evenement worden of een feest op een bijzondere locatie. Afgelopen zaterdag was die dag dan eindelijk aangebroken. Maar liefst vier feesten stonden er op het programma waarvan twee in Belgie. De Heij gaf vooraf al aan dat dit ook voor hem echt geen normale kost is en het normaal bij 1 of 2 exclusieve boekingen per avond blijft. Het werd voor Michel de Heij en Love2party dus alles behalve 'another day at the office.'

Tekst : Sander
Foto's : Sander &Claudia


13:30 Rotterdam - Luik



DJ's staan niet echt bekend als de meest punctuele types. Ze zijn eigen baas en ook nog eens nachtdieren. Daar gelden nu eenmaal iets andere regels voor. Maar toen ondergetekenden door het drukke verkeer in de havenstad toch een klein kwartiertje te laat dreigden te komen ging de telefoon al. P.A. Debby informeerde maar even of we de Smirnoff Experience van de avond ervoor goed hadden overleefd en waar we ons bevonden. Tien minuten later dan gepland konden we met zes personen afreizen richting Belgie. In een comfortabel busje nam de populaire DJ zelf plaats achter het stuur. De kofferbak gevuld met wat extra vinyl voor de vier optredens. De final-scratch ging mee voor het afsluitende optreden van de avond. Het final-scratch verhaal bestaat uit slechts een laptop, een verbindingsdeel met wat kabels en twee platen. Een stuk gebruiksvriendelijker dan een platentas van 25 kilo! Lekker druk en gezellig was de conclusie van de voorgaande avond. Niemand minder dan Kevin Saunderson, Trevor Rockcliffe en Nick Warren hadden 'zijn' vrijdagavond aangedaan. Tijd om echt te genieten was er helaas niet geweest want die loodzware zaterdag stond op het programma. Het positieve gevoel overheerste echter, want hij had lekker gedraaid. Maar vooral ook het feit dat veel mensen de Rotterdamse club weer gevonden hadden, deed hem goed.

16:00 Centrum Luik: Cityparade





De eerste stop voor vandaag: het kleine broertje van de FFWD. (Of was de FFWD nu het kleine broertje van een ander parade?) In ieder geval blijft ook deze parade groeien in omvang en aanzien. Het was een beetje wurmen met onze wat groot uitgevallen Amerikaanse mini-van, maar uiteindelijk bereikten we de vierde etage van een parkeergarage. De voltallige voorraad vinyl ging mee. Niet dat al deze platen gedraaid zouden worden maar voornamelijk uit beveiligingsoverwegingen. De keuze van de parkeergarage t.o.v. de locatie van de truck nr 19 was niet helemaal goed getimed waardoor er een behoorlijk stuk gelopen zou moeten worden. De tocht door de stad werd door de Heij en zijn platen voortgezet op een echte Belgische mobilette. Op de scooter ging dit uiteraard een stuk sneller.


The Van


altijd druk..



Aangekomen op de FFWD-kar van Witteveen (FFWD-initiator) en Co werden slechts enkele plaatjes tevoorschijn getoverd. De techniek (kapotte schokdemping van 1 platenspeler) liet de Heij en de andere DJ's helaas een beetje in de steek. De Heij had wel enkele CD'tjes meegenomen 'voor het geval dat', maar niet genoeg om zijn volledige tijd vol te mixen. Toen er een aanvraag kwam voor een interview voor de Belgische TV, hoefde hij daar dan ook niet lang over na te denken. Het was de beurt aan Jay Samuel om de platen over te laten slaan en de Heij was weg voor het interview. De stoet stond vervolgens een uur stil omdat honderden Turkse voetbalfans bezit hadden genomen van de straten van Luik. De entree op het plein werd overgeslagen en onze tocht werd voortgezet in de richting van Nederland.

19:30 Eindhoven: Illuminate





De planning voor de dag was strak. Misschien te strak want de tijd begon voor het eerst te dringen. Met enkele creatieve verkeersoplossingen werd Luik verlaten om toch vooral op tijd in Eindhoven te zijn. Wanneer dan ook nog een afslag werd gemist, kwamen we voor het eerst te laat. Waar de Heij om de kwart over zeven zijn eerst plaat had moeten draaien, werd het een minuut of 20 later. Maar hier toonde hij wel direct zijn kwaliteit en professionaliteit. Hij speerde uit de auto, rendet het podium op en pakte bijna zonder na te denken de eerste plaat en begon aan zijn set.



Acid Junkies



Een uur lang heeft hij de volledige aandacht van het knusse plein in de lichtstad. De hoogtepunten, niet de laatste van de dag, volgen elkaar snel op. Geen moeilijk techno, want die was al genoeg te horen op dit festival, maar gewoon lekkere feestplaten. Rush, Beyer en Green Velvet, allemaal kwamen ze voorbij en zorgden voor een lach bij DJ en publiek. Een geslaagd optreden dus, want het draait tenslotte om de fun. Na het nuttigen van een maaltijd, baalt de Heij een beetje. Het is een erg leuk publiek maar vooral een erg mooie locatie. Graag had hij hier afgesloten om in het donker dit mooie plein in vuur en vlam te zetten. Maar de overigen boekingen stonden al en draaien rond zeven uur was helaas de enige optie.

21:00 Ergens in Eindhoven: het pompstation





Om negen uur was ons eerste bezoek aan een pompstation een feit. Het zou niet de laatste zijn bleek later. Liters koffie en red-bull gingen er doorheen om het hele gezelschap een beetje op de been te houden. De volgende route wordt even doorgenomen door chauffeur de Heij, de nodige standaard bezinepompgeintjes worden uitgehaald en we kunnen weer verder. De hele dag is netjes per etappe uitgestippeld en de printjes van de routeplanner zitten in een mooi mapje. Maar de vermoeidheid begint toch om de hoek te kijken en chauffeur de Heij wordt vanaf Luik weer alleen DJ de Heij. Fotograaf Sander zal de rest van de nacht de bolide besturen.

23:30 Luik: Citizens





Het feest op het plein was voor de partypeople van Luik nog niet het eindpunt. Er stond nog een afterparty op het programma met als headliners: Kenny Larkin, Dave Angel en….Michel de Heij! De entree was lekker Belgisch wat neerkomt op een kleine chaos en afwezigheid van personeel. Geen meldpunt, geen kaarten en geen ingang. Dan maar via de VIP-ingang alwaar de aanblik van de platenkoffers en een schreeuwende de Heij, I'm a DJ, I'm a DJ, hem binnen brengt. Eenmaal binnen was er niemand om de DJ op te vangen. Dan maar zelf het podium opzoeken en de spullen klaarzetten. De Brusselse DJ Psychogene stond voor de Heij geboekt en maakte er al een mooi feest van. Het was een grote hal en het was er goed donker. Psychogene wist zijn eigen enthousiasme zeer goed over te brengen op het jonge Belgische publiek. Het was voor de Heij dus een koud kunstje om de zaal op zijn kop te zetten.


Psychogene




Met de eerste plaat zette hij direct de toon door minutenlang op te bouwen voordat de eerste bas over het publiek heen rolde. Weer een vrije korte set van ruim een uur en wederom technische problemen. Het mengpaneel wilde niet meewerken, maar op ervaring redde hij zich gemakkelijk. Zijn maatje Jeroen Verheij was inmiddels ook gearriveerd en deze had wat meer improvisatie nodig voor zijn optreden. Er was geen geluid, geen stroom en geen tafel! Er werd ergens een picknicktafel vandaan getoverd waarachter Secret Cinema dan maar zijn ding moest gaan doen. Met wat stroom van een paar reclamezuilen kon het feest aldus het Belgische personeel gewoon beginnen. 'Ahwel, rustig an he, we vieren hier toch allemaal een feeske!'. Al de drukte rond het optreden van Secret Cinema kon de Heij echter niet van zijn stuk brengen. Op 'zijn' podium werkte hij een strakke set af en DJ en publiek waren zichtbaar tevreden.

04:15 HMH Amsterdam: Labelland Gold





Wat volgde was de langste etappe van de dag: Luik-Amsterdam. Dit was de etappe van redbull, koffie en pompstations. De groep van zes was inmiddels uitgebreid met een zevende persoon. Haagse DJ Stef had ook in Luik gedraaid en maakte graag gebruik van de lift van zijn Rotterdamse collega. De vrijdagavond, Stef was mede-organisator van het feest, werd doorgenomen en alle Belgische avonturen werden uitgewisseld. Al met al was het een prima weekend en dat moest nu maar grootst worden afgesloten. Dit kon ook grootst want Labelland stond op het programma. In de zaal met de beste akoestiek van Europa waren niemand minder dan Speedy J en Richie Hawtin hem voorgegaan. Van vermoeidheid was plotseling niets meer te zien. Weer was hij enthousiast voor een volgend optreden. Weer was daar die drang om te presteren en de mensen te bieden waar ze voor komen. Waar de rest hunkert naar een alcoholische versnapering laat hij als prof deze nog even staan. Alles moest wijken voor het hoogtepunt van de dag. Want zo werd deze laatste gig wel gezien. Het is een grote eer om een van de succesvolste party's van Nederland af te mogen sluiten. En dan ook nog eens na een van zijn grote helden, Richie Hawtin zelf.


Ritchie Hawtin




Het einde van Hawtin was een beetje te moeilijk en iedereen stond dus helemaal klaar voor de Heij. Hij had gehoopt de final-scratch van Hawtin zo te kunnen gebruiken maar dit zat er niet in omdat Hawtin erg graag gelijk richting hotel verdween. Dan maar gewoon het oude vertrouwde vinyl voor wederom een vette partyset. Want dit is toch wat de Heij een van de meest geliefde DJ's maakt in Nederland en ver daar buiten. Zo gaat hij deze zomer met niemand minder dan Carl Cox Ibiza onveilig maken en is ook Sven Vath nog altijd erg van hem gecharmeerd. Zijn sets zijn te omschrijven als super strak gemixte techno met een boven gemiddelde hoeveelheid party. Hij heeft geen angst voor bekende platen en elke set kent een paar heerlijke breaks. De vraag of dit dan niet gaat vervelen hoefde niet eens gesteld te worden. Hij gaf zelf nog maar eens aan hoe blij hij met 'zijn' Future is. Lekker draaien, lekker experimenteren en eens niet die partyplaten draaien. Die Future-avonden heb ik nodig, daar kan ik echt mijn ei kwijt!

Dat het leven van een DJ niet altijd over rozen gaat, bleek wel uit het feit dat hij de volgende middag alweer in Amsterdam moest staan voor een zakelijke bespreking, om vervolgens om 7 uur weer achter de draaitafels te kruipen voor een optreden in Purmerend. Op naar de volgende handdoekenset van de benzinebonnen...

Check Michel de Hey on tour with Love2party @ Michel de Hey Website

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws