Tiesto

Partyscene Redactie | 10 oktober 2006
interviews

Dutch Champ: Tiesto


Tiesto wil eerst het maximale halen uit het deejayen!


Maandenlang domineerde de track 'Flight 643' allerlei internationale charts en dansvloeren. In Nederland haalde het nummer de top tien en werd zo de kroon op het werk van Tijs Verwest, de zeer populaire dj Tiesto uit Breda. Eind oktober verscheen vrij geruisloos zijn debuutalbum, getiteld In My Memory. Een gevarieerd album waarop knallende trance en diepe progressive zich net zo makkelijk laten afwisselen door sfeervolle ingetogen trippy beats en sensuele vocalen. Tussen de vele internationale dj-sets door werkte Tijs zo'n anderhalf jaar aan het album. De opmars van de Brabantse dj en producer is niet te stoppen. Voor Love2Party.nl de hoogste tijd om Tiesto vol vertrouwen aan het rijtje Dutch Champs toe te voegen.

Op het album 'In My Memory' doet Tiesto dingen die hem niet door iedereen in dank zullen worden afgenomen. Negen minuten zijn op het album gereserveerd voor de stevig knallende beats van het succesvolle nummer Flight 643, de zomerknaller van formaat. Maar wie denkt een dik uur vol knallend dansvloervoer voorgeschoteld te krijgen, komt bedrogen uit. De dansbeats zijn er zeker, maar Tiesto laat horen dat zijn muzikale interesses veel verder reiken dan dat. Sfeervolle downtempo stukken bepalen een deel van het album. Hij werkte daarvoor samen met Engelse zangeressen als Kirstin Hawkshaw en Jan Johnston, terwijl een tekst zelfs werd geschreven door Sarah Bettens van de Belgische rockband K's Choice.

Ook Love2party.nl was op zijn zachts gezegd verrast door het album. Aangenaam verrast.

Ministry of Sound @ The Dome
Tijdens de jaarwisseling staat Tiesto tussen half negen 's avonds en acht uur 's ochtends in maar liefst vier verschillende steden te draaien in de UK, te weten Manchester, Sheffield, Birmingham en een bijzonder feest in The Dome in Londen. Vorig jaar maakte Ministry of Sound indruk met een 14-uur durende 'new years eve party', die plaats vond naast The Dome. Het feest was in november al uitverkocht en won The Best Event Of The Year Award bij de Dancestars Awards eerder dit jaar. Dit keer vullen ze ongetwijfeld met gemak The Dome in Londen met een spectaculaire line-up waarbij Tiesto als afsluiter staat geboekt. Hij staat daar in Arena 1 naast o.a. Ferry Corsten, Judge Jules, Dave Pearce, Brandon Block, Alex P en Gareth Cooke. In Engeland kan Tiesto op dit moment geen kwaad doen. De aanvragen voor dj-sets overtreffen ruimschoots de mogelijkheden van zijn agenda. Maar de altijd van enthousiasme over elkaar buitelende media kunnen in een klap omslaan als het bekende blad aan de boom.

L2P: In Engeland bereikte je onlangs de zesde plaats in de dj top honderd, gekozen door lezers van DJ Mag. Je doet het momenteel in Engeland zowel als producer als dj erg goed. Hoe sta je tegenover de pers in Engeland?
Tiesto: "Daar heb ik echt een hekel aan, ze verdraaien ook vaak wat je zegt en schrijven alleen positief over je in de eerste paar maanden. Daarna word je tot op je veters afgebrand. Ikzelf vermijd de Engelse pers, geef zelden interviews en daardoor ben ik tot nu toe buiten schot gebleven. In Nederland had je ook zo'n zielig blad genaamd Slam, dat ging ook nooit over de muziek maar puur om deejays en producers eronder uit te halen."

L2P: Hoe vind je dat de Nederlandse media omgaan met de dancescene?
Tiesto: "Ik denk dat BG Magazine en ook Oor de enige twee muziekbladen zijn die echt weten wat er speelt in de serieuze muziekwereld en dit professioneel weergeven. Slam daarentegen... maar die zijn ook al failliet geloof ik."

L2P: Ben je als persoon veranderd door al het succes?
Tiesto: "In principe niet, het is alleen raar dat als je op straat loopt of een kroeg binnenloopt dat mensen je aan gaan staren. Dat is echt een raar gevoel, waar ik ook niet altijd raad mee weet. Voor de rest ben ik gewoon mezelf gebleven. Dan ben ik op mijn sterkst en ik denk ook dat mensen mij daarom waarderen. Ik doe me niet anders voor dan dat ik ben."

Flight 643 to Extrema Festival!



L2P: Hoe kijk je zelf aan tegen de ontwikkelingen van de laatste tijd?
Tiesto: "Het gaat allemaal heel erg snel, plekken en aanbiedingen waarvan ik vroeger niet eens durfde te dromen, moet ik nu gewoon weigeren omdat ik er simpelweg de tijd niet voor heb. Ook het succes van Flight 643, een top tien plaats in Nederland, is voor mij ook een kroon op mijn werk. Zeker ook omdat dit alles behalve een makkelijke plaat is."

L2P: Wie is nou eigenlijk Tijs Verwest?
Tiesto: "Dat interesseert toch niemand, hahahaha!"

L2P: Welke muziek staat je nog steeds bij uit je jeugd en wat heeft invloed op je gehad?
Tiesto: "Once Upon A Time In The West van Ennio Morricone, staat me goed bij uit mijn jeugd. Van invloed zijn geweest alle soorten muziek waar gevoel en of energie in zit. Symfonische rock zoals Rainbow en Pink Floyd maar ook acid house, new beat, Front 242, Depeche Mode, Lime en Kraftwerk om er een paar te noemen. Ook de eerste keer dat ik Sven Vath hoorde draaien in 1990 in Belgie maakte een diepe indruk op mij."

L2P: Op welk moment / leeftijd ben je serieus in muziek geinteresseerd geraakt?
Tiesto: "Ik ben altijd al met muziek bezig geweest, als kind al. Serieus in de vorm dat ik er echt 24 per dag mee bezig ben is sinds een jaartje of zes. Met draaien ben ik al zeker twaalf jaar serieus bezig."

L2P: Hoe, waar en wanneer is het draaien begonnen?
Tiesto: "Ik heb een drive-in show gehad vroeger, maar de eerste keer in een club was op Mallorca in 1988. Dat was een mooie ervaring, heb daar heel mijn vakantie gedraaid en mijn beloning was heel de avond gratis drank voor mij en mijn vrienden. De jaren daarna heb ik altijd platen meegenomen als we op vakantie gingen en ging ik draaien in de plaatselijke clubs. Daarna heb ik gesolliciteerd op een vacature in de krant, kun je je nu ook niet meer voorstellen, dj gevraagd hahaha, en werd meteen aangenomen in een club in Breda."

L2P: Als je dan toch zou moeten kiezen tussen draaien en produceren?
Tiesto: "Voor mij is het beiden een must, ik moet gewoon veel in de studio zijn. Maar de grootste kick krijg ik nog altijd als ik mijn eigen plaatje opzet en zie hoe iedereen erop los gaat. Dan kies ik toch voor het draaien. Als je een paar duizend man voor je hebt staan en iedereen lacht en is gelukkig, dan geeft dat zo'n onbeschrijfelijk lekker gevoel!"

Tiesto rockin' the Fast Forward Dance Parade!



L2P: Wat is je indrukwekkendste Nederlandse dj-set van 2001, tot nu toe?
Tiesto: "Ik denk de Fast Forward Dance Parade, als je zo die hele stoet mensen rond je truck ziet hangen geeft je dat een super kicken gevoel!"

L2P: Welke buitenlandse set heeft dit jaar de meeste indruk gemaakt en waarom?
Tiesto: "Dat was absoluut Homelands in Engeland, ik draaide buiten op het Radio One Stage, de zon ging onder, tienduizend gillende Engelsen. Kippenvel!!"

L2P: Heb je plannen om ook live te gaan spelen?
Tiesto: "Nog niet, nou ja de plannen zijn er wel, maar ik wil eerst het maximale halen uit het deejayen."

L2P: Wat doe je over tien jaar?
Tiesto: "Live spelen!"

Het album 'In My Memory' (Magic Muzik/Black Hole Recordings) is nu verkrijgbaar.

Zes uur Tiesto solo achter de decks vind je de komende weken:
Vrijdag 16 november in Nightlive te Maastricht Nightlive
Zaterdag 17 november in Larocca te Lier (Belgie) La Rocca
Vrijdag 7 december in Kremlin Amsterdam Kremlin
Vrijdag 28 december in Now & Wow te Rotterdam NoW&WoW

In het feestelijke decembernummer van BG Magazine lees je alles over het album 'In My Memory' en hoe Tiesto aankijkt tegen de verwachtingen voor het album. "Mensen verwachten altijd iets maar daar kan ik geen rekening mee houden. Als ik dat doe, dan groei ik muzikaal en als dj niet verder, omdat mensen in het algemeen toch altijd het bekende en geijkte willen horen." Lees alles in BG Magazine nummer 10!

Tekst: Nico

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws