System 7

Partyscene Redactie | 10 oktober 2006
interviews

Live sensatie doet op nieuw studioalbum waar ze het beste in zijn. Knallen!

Minutenlang tergt het duo System 7 de bomvolle dancetent op Pinkpop 1997 met een monotoon knallende beat vol gevaarlijk zuigende synths. Het zijn de ingredienten van de track Alpha Wave, een track die door Richie Hawtin werd omgebouwd tot een vijftien minuten durende technoknaller vol borrelende en opzwepende acidklanken. Het gegil en gefluit in de tent wordt steeds harder. Het geduld wordt op de proef gesteld. Maar op het moment dat het tweetal inderdaad het belangrijkste kenmerk van de tijdloze remix op het publiek loslaat, die kronkelende en borrelende acidlijnen, lijkt de tent op Pinkpop werkelijk te exploderen!

Dezelfde taferelen speelden zich ruim een jaar geleden af op het even befaamde als beruchte Engelse Glastonbury Festival. Alleen werd daar het optreden zelfs enkele malen gestaakt omdat naar schatting twintigduizend mensen elkaar verdrongen voor de daarop niet berekende tent en de drukte tot problemen leidde. Ondanks deze zeer vervelende onderbrekingen behoort dit optreden tot de favoriete optredens van het duo zelf. Al is het alleen al om de magie van het Engelse festival. Van het concert zijn opnames gemaakt die het duo binnenkort uitbrengt op hun eigen label A-Wave. Vrijdag 9 november kunnen we het zelf weer aanschouwen. Dan staat het duo in de Melkweg in Amsterdam. Organisatie Earth viert een feestje, ze bestaan twee jaar. En dat feestje vieren ze gewoon eventjes met een optreden van System 7!


met een vleugje trance dit keer

Het is een opmerkelijke combinatie op dat podium. Een man, een vrouw, een elektrische gitaar en een batterij elektronica. System 7, het duo Steve Hillage en partner Miquette Giraudy, draait al meer dan tien jaar met internationaal succes mee in de dancescene. Twee oudgedienden die elkaar in de jaren zeventig leerden kennen in de Steve Hillage Band met Miquette Giraudy op keyboards. De band van gitarist Hillage bracht in de jaren zeventig een aantal succesvolle albums uit. Meer bekendheid nog verwierf hij in diezelfde periode als gitarist van de door velen als legendarisch omschreven space rock band Gong. In twintig jaar tijd van de psychedelische progrock van Gong naar de even hallucinerende en opzwepende house en techno van System 7. Nog steeds met Steve Hillage op gitaar en Miquette Giraudy op keyboards. Al levert de computer er tegenwoordig van die knallende beats bij. Vooral live gaat het er stevig aan toe. Het altijd nadrukkelijk aanwezige, maar zwaar vervormde geluid van de elektrische gitaar van Steve Hillage voorziet Giraudy van een stel meedogenloos beukende beats en prachtige soundscapes. Deze succesvolle aanpak vinden we gelukkig weer terug op hun nieuwe album.


onvergetelijke tijd op Ibiza

Recentelijk verscheen hun zevende album, heel toepasselijk 'Seventh Wave' getiteld. Na het meer breakbeat georienteerde album 'Golden Section' is de dwingende vierkwartsmaat dit keer weer nadrukkelijk aanwezig. Na al het geexperimenteer met breakbeats en drum 'n bass is het weer behoorlijk stevig knallende house en techno dat domineert. Zoals altijd gaan de gitaarklanken van Steve Hillage door de batterij elektronica van Giraudy waarna het vervormde resultaat als een hallucinerende klankendeken wordt uitgespreid over de dwingende en opzwepende ritmes. Wel met een vleugje trance dit keer. Het duo bracht een zomer door op Ibiza en dat horen we. We spraken met Steve Hillage.

L2P: Kun je vertellen wat van invloed is geweest op het album?
Steve: "Je kan zeggen dat we ons dit keer volledig gericht hebben op hetgeen we het beste in zijn. Dus minder geexperimenteer dan onze vorige releases. We hebben constant zoveel invloeden vanuit de altijd veranderende dancescene. Neem iemand als Timo Maas, een producer met een hele nieuwe standaard voor kwaliteit. Al in 1996 hadden we contact met hem toen hij nog alleen als dj bezig was."

L2P: Een aantal van de tracks op 'Seventh Wave' is opgenomen met de Franse dj Bruno Catala. Wie is hij ?
Steve: "Bruno is een dj uit Montpelier, het zuiden van Frankrijk. Een groot deel van zijn tijd brengt hij door in Londen waar hij werkt met onder andere The Orb, Andy Weatherall en natuurlijk System 7. We hebben hem ontmoet tijdens het indrukwekkende festival Borealis in het Roman Amphitheatre in Nimes waar we in 1994 speelden. In Frankrijk is hij succesvol met de band Rinocerose."


'indrukwekkende festival Borealis in Nimes'

Al vanaf de eerste release, het gelijknamige album 'System 7' in 1990 werkt het duo samen met allerlei prominente dj's, producers en muzikanten uit de dance scene. Op het debuutalbum werkt het duo samen met vriend Alex Paterson, voorman van het ambientdub collectief The Orb, de Engelse dj Paul Oakenfold en de Detroitse technolegende Derrick May. Op de zes albums die daarop volgden prijken heel prominent de namen van dj's en producers als Laurent Garnier, Carl Graig, The Orb, Youth en Marshall Jefferson. Remixen komen van onder andere Richie Hawtin, Carl Cox en Laurent Garnier, terwijl de eerste single van het nieuwe album, 'High Plains Drifter' onder handen is genomen door Voyager en Purple.

L2P: Naast al deze westerse dj's en producers werken jullie ook veel samen met Arabische artiesten. Ben je niet bang dat de gebeurtenissen van 11 september jl. en de gevolgen ervan van invloed zullen zijn op dit mondiale netwerk?
Steve: "Ik werk als producer veel samen met Arabische muzikanten en dat zal ik zeker ook blijven doen. Als je al over werk kunt praten dan is dat mijn andere job, naast System 7. Ik ben al vanaf de jaren zeventig geinteresseerd in Oosterse muziek. Ik weet er inmiddels heel veel van en houd er ook echt van. De Arabische muzikanten houden van mijn grooves, waarbij ik veel gebruik maak van de dingen die ik bij System 7 heb geleerd. Maar dan wel met Arabische instrumenten! Het heeft geen enkele invloed op mijn creativiteit en die van de muzikanten waarmee ik werk. Tien jaar geleden zag je ook zo'n vergelijkbare dipten tijde van de Golfoorlog. Music is a force for peace and will always remain so!"

L2P: Juist de afgelopen jaren zag je in toenemende mate Oosterse invloeden hun intrede doen in de zogenaamde Westerse dance. Een positieve ontwikkeling maar denk je niet dat alle gebeurtenissen ook hierop van invloed zullen zijn?
Steve: "The coming together of different world cultures in new musical ways is a wonderful thing and will continue. In fact it MUST continue!"


'hoop op een betere wereld'

L2P: Sevent Wave eindigt met de track Chiringuito waarvan jullie schrijven dat het de beste house track is die jullie ooit hebben gemaakt. Dit nummer is een liefdesbetuiging aan de creativiteit in de dancescene maar tevens een wens voor een betere wereld. Kan muziek op enige wijze een rol spelen in het proces voor een betere wereld?
Steve: "Met militair ingrijpen koop je geen vrede. Alleen respect, eerlijkheid en menselijkheid kunnen dat. Wij hopen dat muziek wereldwijd individuele mensen kan aanzetten tot het op grotere schaal nadenken over de wereld en onze verantwoordelijkheden. We moeten door de ondoorzichtigheid van al die conflicten heen en op een ander, hoger niveau nadenken over de realiteit. Duidelijk is dat als we met z'n allen de wereld willen verbeteren, we onszelf zullen moeten veranderen. Het is onze stellige overtuiging dat muziek daarbij van invloed kan zijn. Zowel tijdens een fantastische party of op een meer serieuze manier."


een zweverig tapijtje van klanken en meedogenloze beats

Dat muziek maken een serieuze zaak is voor System 7 betwijfelen we niet. Maar dat de muziek vooral live, en gelukkig ook weer op hun zevende studioalbum, uitnodigt tot een fantastisch feest is dan natuurlijk wel een leuke bijkomstigheid. Een bijzonder leuke bijkomstigheid zelfs! Want wie System 7 live heeft gezien weet waar het om gaat. Steve Hillage die zelf haast hallucinerend met een elektrische gitaar op het podium staat. Miquette Giraudy die verscholen staat achter een batterij apparatuur en keyboards. Gitaarklanken die als een zweverig tapijtje worden uitgespreid over een stel meedogenloos knallende beats. House, techno en trance gehuld in prachtige soundscapes. Remixers als Richie Hawtin, Carl Cox en Laurent Garnier wiens specifieke muzikale eigenschappen terugkeren in de livesets.
System 7 live op Pinkpop 1997 was een onvergetelijke happening. Vrijdag 9 november aanstaande staat het duo op het tweejarige jubileum van Earth dat gevierd wordt in de Melkweg in Amsterdam. Love2party is er. Al is het alleen maar om die waanzinnige baslijnen van de Plastikmanremix van Alpha Wave de Melkweg in te komen horen rollen!

Het album 'Sevent Wave' en de 12-inch 'High Plains Drifter' (met remixen van Voyager en Purple) zijn nu verkrijgbaar via Pias.

Vrijdag 9 november aanstaande viert organisator Earth het tweejarig jubileum in de Melkweg in Amsterdam. Achter de draaitafels staan Per, Lucien Foort en David Seaman. System 7 treedt Live op.

Voor meer info mbt System 7check A-Wave website

Voor meer info betreffende Earth check Earth Website


Begin december lees je in BG Magazine het interview met Steve Hillage, waarin hij onder andere de plannen voor een nieuw album met Derrick May en de ervaringen en invloeden vanuit Ibiza verder toelicht.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws