Marty

Partyscene Redactie | 10 oktober 2006
interviews

Talent: DJ Marty


Afgelopen zaterdag was het de eerste avond dat upcoming talent DJ Marty aan de bak mocht in een club van naam. Om het feest compleet te maken had hij niet 1 maar 2 optredens deze avond. Marty was te zien op Ballroom in Nighttown en vervolgens mocht hij ook nog eens zijn opwachting maken in Now & Wow. Reden genoeg voor love2party om deze jongen eens beter te leren kennen.

Wie is DJ Marty en wat houdt hem zo al bezig?

Ik ben Maarten Laan en ik ben zo'n 4 jaar geleden begonnen
met het mixen van muziek. Gewoon op mijn kamer met 2 cd-spelers en een mini mengpaneel. Beetje bij beetje spaarde ik mijn draaitafels en andere spulletjes bij elkaar en raakte verslaafd aan het draaien.
Op het moment ben ik samen met een vriend bezig om een
eigen sound/performence te creeren. Ik met mijn platen en hij met synths en samplers. We nemen hier lekker de tijd voor en we zitten elke maandagavond samen in de studio.
Verder probeer ik hier en daar zo veel mogelijk te draaien. Dit gaat allemaal heel moeilijk. Verder natuurlijk school, werk en sport.



Hoe heb je deze zaterdagnacht ervaren met draaibeurten in de twee belangrijkste clubs van Rotterdam?

Het was echt helemaal top. Ik kreeg afgelopen maandag heel onverwacht te horen dat ik een uurtje in Nighttown mocht draaien. Het was de bedoeling dat ik het eerste uur bij Ballroom zou opvullen omdat Benny Rodrigues en Ronald Molendijk allebei eerst op D-Nite moesten draaien.
Zaterdag werd ik ineens ook gebeld door Now & Wow. Er was een dj uitgevallen en of ik dat even op wilde vullen. Toen stond ik echt wel even te shaken, maar goed ik dacht deze kans krijg ik maar 1 keer en nu moet ik me bewijzen. Daarna werd ik weer gebeld met de mededeling dat ik in niet 1 maar 2 uur mocht draaien in Nighttown. Het ging mij allemaal een beetje snel, eerst sta je nergens en dan ineens in de twee belangrijkste clubs van Rotterdam.



Marty's reactie op Ballroom in Nighttown: Je set, de reactie van het publiek en de collega dj's deze avond.

Omdat ik de avond moest beginnen lag het tempo vrij laag. Ik draaide eerst wat opbouwende platen, daarna veel trommeltjes, saxofoontjes en pianootjes om de mensen op de dansvloer te krijgen en ik eindigde met wat echte house en funky techno.
Om een uurtje of 11.30 kwamen de eerste mensen binnen en raakte de zaal steeds voller. De reacties waren goed en steeds meer mensen kwamen de vloer op om een dansje te wagen. Later was het echt lekker swingen. Om 1 uur nam Benny het over en ging de volume knop weer wat verder open.
Nog even hier en daar gedag zeggen in de zaal en in de auto naar Now & Wow.

Marty's reactie op Now & Wow: Je set, de reactie van het publiek en de collega dj's van de avond

Van Verse Geesten naar Verse Beesten. 01.30 kwam ik aan waarna ik snel naar binnen ging. Binnen was het goed druk en begonnen de zenuwen weer wat toe te nemen. Het tempo in de Wow lag nog vrij laag en Rico del Disco draaide, voor dat ik het van hem, overnam nog een paar echte (oude) disco nummertjes. Hij zette speciaal nog even een lekkere lange plaat op zodat ik alle tijd had voor mijn eerste mix.
Mijn eerste plaat deed het publiek even opkijken omdat het namelijk een vette breakbeat was en niemand dat verwachtte. Met de tweede plaat zette ik de toon voor de rest van de set. De Backstepper remix van 'Chocolate Puma'. Hiermee gooide ik het tempo omhoog. Daarna werkte ik naar verschillende hoogte punten toe. Na drie platen voelde ik me op mijn gemak. Het sloeg aan en de zaal werd nog iets voller en bleef vol.
Het contact met het publiek was erg stimulerend en het mixen ging nagenoeg foutloos. Net als in Nighttown draaide ik veel vrolijke en goed dansbare platen. Na ongeveer 3 kwartier moest ik even wat inhouden om niet te hard te gaan, maar met platen als 'La La Land' van Green Velvet kon het toch niet laten om de handen even in de lucht te gooien en lekker mee te swingen. Om 03.30 uur nam een tevreden Lacroix het roer van mij over. Ik kreeg nog een hele leuke afkondiging van Fred 'drie-hoog-achter-sociale-woningbouw-flat' met een enthousiast publiek.

Wat is de Draaistijl / Muziekstijl van DJ Marty?

Dit soort vragen vind ik altijd moeilijk. Ik kan heel funky draaien maar daarnaast ook stevige technosets neerzetten. Ik kan niet echt kiezen maar het liefst begin ik met lekker funky house en eindige ik met techhouse/techno.


Wat heb je hiervoor allemaal al gedaan aan feesten en partijen?

Ik draai altijd op feestjes bij vrienden thuis. Ik heb 2 jaar geleden een keer meegedaan aan een dj-contest in Hollywood maar dat is toch niet echt wat ik wilde. Daarna heb ik nog een keer meegedaan aan een contest in Zwijndrecht en werd tweede. Maar die contesten had ik al snel gezien omdat de jury meestal erg bevooroordeeld was en mijn muziek bij dat soort tenten niet echt in de smaak viel.
In de zomer van 2000 heb ik zelf een drietal illegale feesten gegeven om zo toch lekker te kunnen knallen. Dit had twee maal veel succes maar de derde keer gooide de politie, het weer en de kapotte installatie roet in het eten.
Afgelopen zomer heb ik op een examenfeest gedraaid waar ik voor het eerst voor een publiek stond van zo'n 600 man. Later deze zomer heb ik nog een keer samen met Richard op synths opgetreden in de Off_Corso.

In de dance-wereld heerst een behoorlijke vriendjespolitiek, hoe moeilijk is het om ertussen te komen?

Het is heel erg moeilijk om er tussen te komen. Ik ben nu al anderhalf tot twee jaar bezig maar dat heeft, afgezien van afgelopen zaterdag, weinig opgeleverd. Er worden veel beloftes gedaan maar weinig waargemaakt. Je moet ook geduld hebben denk ik.
Je moet echt mensen kennen in het wereldje anders zul je niet snel een kans krijgen, dat heb ik wel gemerkt. Maar ik ben niet het type dat vriendjes gaat lopen maken om uiteindelijk de kans te krijgen ergens te draaien. Dat ik deze aanbiedingen nu ineens kreeg heb ik echt te danken aan mijn connecties bij de beide organisaties. Je moet echt van je laten horen want als ze niet weten dat je bestaat zullen ze je nooit vragen.
Aan de ene kant ben ik echt tegen die vriendjespolitiek, maar aan de andere kant begrijp ik het wel. Er zijn zoveel jongens (en meisjes) die thuis op hun kamer echt geweldig kunnen draaien, maar nooit door zullen breken omdat ze de kans niet krijgen.
Stel dat je een feest geeft en je hebt drie dj's nodig. Je krijgt 10 demo's en elke demo is gewoon goed, maar drie van de tien jongens ken je toevallig goed. Dan kies je toch vaak de drie bekenden. Dit gaat natuurlijk ook zo bij al die organisaties. Daarom was ik ook heel erg blij dat ik nu een kans heb gekregen om me te laten zien.

Wat kunnen we gaan verwachten in de toekomst?

Dat weet ik echt nog niet en ik ga ook geen voorspellingen doen. Het enige wat nu in ieder geval vast staat is dat ik volgende maand weer op Ballroom sta en daar ben ik heel blij mee. Dus komt allen kijken volgende maand!

Wat is het droomoptreden van DJ Marty?

Een optreden van een uur of 3 a 4 waarin ik spetterend wil beginnen met een live percussie van meerdere muzikanten, echt een soort 'STOMP' idee, misschien een synth erbij en daar in meegaan met mijn platen om het vervolgens helemaal zelf over te nemen. Aan het einde echt lekker beuken.
Waar dit plaats zou moeten vinden zou eigenlijk nog niet zo goed weten. Of op een mooie openlucht locatie ver hier vandaan of gewoon lekker ergens in een grote zaal in Rotterdam.

Voor info en boekingen DJ Marty

Meer info Ballroom
Meer info Now&Wow

Tekst Chris
Foto's Ballroom: Jos

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws