Eerste blik: Sony Hi-Res Audio Walkman

Peter Güldenpfennig | 19 november 2014
lifestyle


Met de komst van mp3’s en streaming heeft kwaliteit plaats gemaakt voor gemak. Sony wil hier iets aan veranderen en laten zien dat het een het ander niet uitsluit. Daarom organiseert Sony sinds begin dit jaar overal events om te laten zien en vooral horen hoe hoge resolutie-audio klinkt en ook gemakkelijk in gebruik kan zijn. Clublife Magazine werd uitgenodigd op zo’n event waar we kennis maakten met de nieuwe Hi-Res Audio Walkman.

Op het eerste gezicht is het een gewone mp3-speler en dat is het eigenlijk ook. Je mp3’s (en foto en video) kun je gewoon afspelen in de nieuwe Walkman van Sony. Het apparaat is heerlijk dun en smal, waardoor deze ook makkelijk in je broekzak past. Volgens Sony is het de smalste Walkman ter wereld met dergelijke hoge audio-kwaliteiten. Of dit zo is weten we niet, maar indrukwekkend is het kleine formaat wel, zeker omdat de display goed leesbaar blijft. En het apparaat is lekker licht met een gewicht die rond de 65 gram ligt.

Als je al bekend bent met Sony-producten en de interfaces die ze bieden dan komt de gebruiksvriendelijke interface je bekend voor. Geen nutteloze menu-na-menu, maar duidelijke navigatie door het systeem met vier richtingsknoppen en een ok-knop die ook dienst doet als play-knop. Files zet je over via een property-aansluiting-naar-usb of via bluetooth (te activeren middels nfc), die het apparaat opslaat op een microSD-kaart.

Nieuwe features

Tot zover niets nieuws. Wel nieuw is het Hi-Res-merk wat Sony sinds begin dit jaar voert. Hi-Res doet twee dingen. Ten eerste staat het het afspelen van hoge resolutie-bestanden toe, denk aan flac- of dsd-bestanden. Deze formaten zijn vandaag de dag misschien standaard, maar genoeg draagbare mediaspelers die hier nog niet mee overweg kunnen. Ten tweede verrijkt het al bestaande formaten. De specifieke details zal ik je niet mee vervelen, maar feit is: het werkt. We hebben een standaard mp3 vergeleken met een Hi-Res dsd-bestand en dankzij de zogenaamde DEE HX-technologie van Sony worden mp3’s als het ware geüpressed. Natuurlijk, slecht gecomprimeerde mp3’s klinken niet ineens beeldschoon, maar er was wel degelijk een grote kwaliteitsverbetering.

Ook native hd-audio klinkt simpelweg heerlijk. Je weet pas hoe fijn het klinkt als je daarna weer teruggaat naar ‘gewone’ mp3’s. Wel kosten hd-bestanden iets meer batterijduur, zo’n dertig uur gaat je Walkman mee. Draai je enkel mp3-bestanden, dan loopt dit op tot een flinke vijftig uur. Niet verkeerd!

Voor 199,- euro is de nieuwe walkman van jou. Reken er wel op dat je er nog een grotere sd-kaart bij moet kopen want de bijgeleverde 16gb is simpelweg te weinig om optimaal van hd-audio te kunnen genieten.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws