Nergens anders een gezelliger feestje dan in je eigen huis

Geert van der Klugt | 23 februari 2019
lifestyle

Niet is gezelliger dan een huisfeestje. Het heeft misschien wat voeten in aarde en het geeft wat rommel; niets is gezelliger dan iets vieren in je eigen, vertrouwde huis. Maar: hoe pak je het nou zo aan dat het ook écht een memorabel feestje wordt?

Speciale drankjes

Alles begint natuurlijk met het bepalen van een datum. Is die bekend, dan ga je mensen uitnodigen. Dit doe je per post (nadeel: kostbaar en veel werk) of je maakt een Facebook-event aan, mits het grootste gedeelte van de gasten over een Facebook-account beschikt uiteraard. Paperless Post, een kaartje die je mailt, is ook een prima optie. Ook erg belangrijk is – ook voor het aantal mensen dat je uitnodigt- hoeveel geld je wilt besteden aan het feest. Ga je voor overdaad, of beperk je je tot bier, fris en wijn? In dat geval vraag je de gasten zelf hun ‘speciale’ drankjes mee te nemen. Wat betreft de drankjes kun je vaak wel aardig een inschatting maken wat iemand gemiddeld drinkt. Vergeet echter niet ook zaken als servies, glazen, decoraties, hapjes en muziek in je budget op te nemen. Een leuk thuisfeestje is meer dan drank alleen.

Koelers op tafel

Vergeet je ook niet je huis te versieren? Dat kan sober, uitbundig of thematisch. Koop je versierselen of maak je - uit budget technische overwegingen- zelf? Kijk ook naar de verlichting in huis. Onder tl-verlichting wordt een feestje nooit écht gezellig. String lights zijn veel beter, kaarsen ook. Kaarsen zijn echter ook een risico. Zeker na het nuttigen van drankjes wil er nog wel eens iets op de grond vallen en als dat toevallig kaarsen zijn, dan kan dat een hoop narigheid opleveren.

Doorgaans hebben de mensen die een feestje organiseren zelf niet veel plezier. Ze lopen de gehele avond af en aan en voorzien iedereen van drankjes en vullen de hapjesschaal bij. Dat probleem is echter eenvoudig te tackelen. Reserveer een tafel – met koelers- voor de drankjes of laat de gasten zien waar ze zelf hun biertjes kunnen halen. Wel zo gezellig. De hapjes? Ook weer afhankelijk van het budget. Speelt geld geen rol, dan schakel je een cateraar in. Heb je veel minder te besteden, dan houd je het simpel. Wat ook nog kan, als je toch geen cadeautje verlangt van je gasten, is ze vragen zelf wat lekkers mee te nemen.

Muziek

Geen feest slaagt zonder muziek. Zorg dus dat je toepasselijke muziek beschikbaar hebt en dat iedereen dat ook kan horen. Misschien is een dj wel leuk en misschien zit er wel iemand tussen je gasten die graag plaatjes draait. Het is verstandig toegankelijke en bekende muziek te laten horen. Bekende nummers, meezingers, liedjes die iedereen kent. Dat werkt altijd sfeerverhogend.

Zitplaatsen

Muziek betekent ook dansen. Dat betekent dat er genoeg ruimte in je huis moet zijn. Gooi je tafels en stoelen er tijdelijk uit en kies je voor staanplaatsen en wellicht een paar statafels, of wil je dat iedereen zit? Tip: door de tafels in elk geval tegen de muur te zetten, creëer je naast meer ruimte ook meteen een plek waar je de hapjes en drankjes plaatst. Zorg wel dat er altijd een aantal zitplaatsen zijn. Besef ook dat elk feestje de nodige decibellen oplevert. Licht de buren en andere buurtgenoten op tijd in dat er een feestje gepland staat. Of anders: nodig ze uit. Dan weet je zeker dat er geen klachten zullen komen. En wellicht willen ze de volgende dag wel helpen de troep- want er ontstaat rommel- op te ruimen. Misschien kun je wat de hapjes betreft denken aan plastic. De plastic schaaltjes gooi je gewoon weg, dat scheelt je afwas.

Energie

Tenslotte: zorg dat iedereen bij binnenkomst de jas ergens kwijt kan. Of moeten je gasten de jas aanhouden? Is het feest zo duur geworden dat de kachel uit gaat, bang als je bent voor een torenhoge energierekening? Niet speciaal voor een feestje maar om chronisch geld te besparen is het verstandig te sterven naar een zo laag mogelijke energierekening. Dat doe je door elk jaar de energie te vergelijken en voor die energieleverancier te kiezen die de scherpste prijzen biedt. Via www.goedkoopste-energieleverancier.net bereken je in een mum van tijd de beste opties voor jouw adres. Doe je dat, dan moet je dus wél een plek creëren waar de gasten hun jassen en tassen kwijt kunnen! Want dan zet je de verwarming natuurlijk gewoon aan!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws