Houten schutting of tuinhout kopen? Waar moet je aan denken

Partyscene Redactie | 22 maart 2022
lifestyle

Er is één overeenkomst tussen schuttingen en tuinhout, namelijk: het is beschikbaar in eindeloos veel verschillende soorten, typen en toepassingen. En daardoor is er ook altijd een stuk hout dat perfect bij jouw wensen, eisen en stijl past. In dit blog laten we je graag zien waar je allemaal aan moet denken als je het hebt over een schutting of tuinhout.

Soorten schuttingen Een houten schutting zorgt voor een sfeervolle afscheiding van je tuin. Voor een schutting zijn douglashout, bruin of groen geïmpregneerd grenen, groen geïmpregneerd vurenhout en hardhout de meest gangbare soorten.

Houten schutting: welke kenmerken zijn er?

Waar je bij houten schuttingen rekening mee moet houden is dat ze nagenoeg altijd ‘vergrijzen’. Dit proces kan je tegenhouden door je hardhouten schutting of douglas schutting te behandelen met olie. Daarnaast is hout een natuurproduct, waardoor je altijd te maken hebt met bepaalde eigenschappen. Een grenenhouten schutting heeft bijvoorbeeld veel noesten en kwasten die het hout kenmerken, terwijl hardhout dit helemaal niet heeft. Houdt hier dus bij het uitzoeken van een nieuwe schutting altijd rekening mee.

Schutting van tuinhout

En dan nog een belangrijke keuze: ga je voor een tuinscherm of schuttingdeel dat al op maat is en waarbij alleen nog palen nodig zijn of kies je er juist voor om zelf aan de slag te gaan met tuinhout? Je kunt namelijk een prachtige schutting maken met tuinhout. Kies bijvoorbeeld voor Zweeds rabat dat bekend staat om de mooie (horizontale) overlapping. Ga je liever voor wat anders? Denk dan eens aan halfhouts rabat dat verticaal gemonteerd wordt. Tegenwoordig kan je online je tuinhout kopen en ervoor kiezen om het eenvoudig thuis te laten bezorgen. Zo kan je binnen no-time aan de gang met jouw nieuwe schutting!

Tuinhout maar dan nét even anders

Wil je een bepaald soort tuinhout juist nét even toepassen? De keuze is natuurlijk volledig aan jou. Kies bijvoorbeeld voor het mooie eikenhout dat bekend staat vanwege de landelijke uitstraling. Of gebruik schaaldelen – gemaakt van douglashout – voor een schutting of speelhuisje. Dan is het aan te raden om de planken overlappend te monteren, zodat je geniet van volledige privacy. Of gebruik bijvoorbeeld rondhout voor het maken van jouw nieuwe schutting. Ronde palen óf kastanje palen kunnen namelijk goed naast elkaar geplaatst worden in verschillende hoogtes. Dit zorgt voor een lekker speels effect.

Houten schuttingdelen

Kies je liever voor gemak? Pas dan houten schuttingdelen in standaard afmetingen toe. Plaats ze eenvoudig met houten palen en geniet snel van jouw nieuwe schutting

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws