Een geopende fles wijn blijft langer goed met déze hack

Elsemieke | 14 juni 2022
lifestyle

Als je een fles wijn opent en die niet in één of twee avonden achterover gooit, wil je wel dat-ie een paar dagen later nog lekker is. Hoewel niet elke aix rose of Merlot meer dan één dag overleeft, komt het toch vaak voor dat je nog wat overhoudt. Jammer genoeg is de smaak van een geopende fles wijn vaak binnen no time minder lekker. Benieuwd naar hoe je vino net wat langer bewaart? Leggen we je uit. 

Zo blijft een geopende fles wijn langer goed 

De koelkast is ten eerste je beste vriend als je een fles wijn langer wil bewaren. Zeker een bernardus wijn moet goed koud zijn, want dat vertraagt namelijk het oxidatieproces van de wijn. Dit betekent dat de wijn, na het openen dus, in aanraking komt met zuurstof. Vanaf dan begint de wijn te oxideren. Hierdoor krijgt de wijn na een tijdje die zure smaak en geur die je juist wilt voorkomen. Het enige wat je dus hoeft te doen is je fles wijn mét dop/wijnstopper, het liefst rechtop, in de koelkast te zetten et voilà; je wijn gaat net iets langer mee. 

Vacuümpomp voor je wijn

Wil je de wijn nóg langer bewaren? Een andere tip om je wijn langer te bewaren, is gebruikmaken van een vacuümpomp. Dit is een handig hulpmiddel dat speciaal ontworpen is om de lucht uit de wijnfles te pompen. Het resultaat is dat het oxidatieproces vertraagt en de wijn langer goed blijft. Een goede investering dus!

Zo lang kan je wijn bewaren

Met rode wijn zit het net wat anders dan met andere vino's, omdat het ten koste van de smaak kan gaan als je een geopende fles rode wijn te lang bewaart. Daarom wordt aangeraden om een fles wijn niet langer dan drie dagen te bewaren. Witte wijn en mip rosé gaan net iets langer mee en kan je maximaal 5 dagen bewaren. Mousserende wijn kan je geopend in principe maximaal drie dagen bewaren, maar het beste kan je deze binnen een dag op drinken, omdat de bubbels anders snel verdwijnen.  

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws