Stappenplan voor een perfect schone was

Elsemieke | 12 juli 2022
lifestyle

Een wasje draaien; het lijkt zo simpel. Het is ook niet moeilijk, maar er komt wel het een en ander bij kijken. Ben je een beginner of heb je eigenlijk nooit echt geleerd hoe je de was moet doen? Met dit stappenplan ben je een echte professional!

Stap 1 Sorteren

Het begint allemaal bij het sorteren van je was. Verdeel het in 3 stapels: wit, licht gekleurd en donker gekleurd (bont). Sommige kledingstukken zitten daar een beetje tussenin. Zo kun je een lichtblauw T-shirt prima of grijze sokken prima met de witte was mee wassen. Een lichtroze trui kan bij de donkerbonte was en een oranje rok waarvan je weet dat hij niet afgeeft, mag best bij de lichtbonte lading worden mee gewassen. Het belangrijkste om rekening mee te houden is of de kleuren afgeven. Doe je een wit T-shirt bij de donkerbonte was, dan heb je grote kans dat dit grauw wordt. Was je een rood shirt per ongeluk met de witte was mee, dan kan het zijn dat je voortaan roze sokken, hemden en handdoeken hebt.

Kijk voor de zekerheid in de labels of alle items wel in de wasmachine mogen. Sommige stukken mag je alleen op de hand wassen of naar de stomerij brengen. Op het label kun je ook de andere voorschriften vinden, bijvoorbeeld of het in de droogtrommel mag of niet. Ook de gewenste was temperatuur kun je daarop vinden. Vaak is het zo dat witte was op 60 graden of hoger gewassen kan worden. Voor bonte was is 30 of 40 graden meestal voorgeschreven. Maar het hangt ook af het materiaal waar het kledingstuk van is gemaakt. Witte, delicate lingerie van zijde is heel wat anders dan katoenen hemden. Dus, kijk even goed in het label wat de voorschriften zijn. Elk tekentje heeft een eigen betekenis, die meestal wel duidelijk is. Een handje betekent bijvoorbeeld dat het item uitsluitend met de hand mag worden gewassen.

Stap 2: De was in de machine doen

Tijdens het sorteren, zie je meteen welke items wat extra aandacht nodig hebben. Bh’s, panty’s en andere kleine, delicate stukken doe in een speciaal wasnetje. Maak de haakjes van de bh eerst vast, dan heb je minder kans dat ze een ander kledingstuk beschadigen. Kledingstukken met vlekken kun je het beste voorbehandelen. Vlekken verwijderen is een hoofdstuk op zich: voor elk soort is er een methode om deze te verwijderen. Oliespetters bijvoorbeeld, hebben een andere behandeling nodig dan inkt, of verf. Overigens is het beter om vlekken direct na het ontstaan te verwijderen. Hoe langer het in de stof zit, hoe moeilijker het is om weg te krijgen. Ga je niet direct een was draaien? Zet het item dan in een sopje of bak met koud water, al naar gelang de de voorschriften voor die specifieke vlek, tot je de wasmachine aanzet.

Doe ritsen en dergelijke dicht en leg de kledingstukken in de trommel van de wasmachine. Het is beter om de trommel niet te vol te laden, driekwart is perfect. Wanneer je de trommel te vol laadt, heeft het water en het wasmiddel niet genoeg ruimte om met de kleding te mengen, met als gevolg dat je was minder goed schoon wordt. Bovendien is de lading dan erg zwaar, waardoor je machine eerder slijt. Te leeg is ook niet goed. Het is duurder, slechter voor het milieu en ook minder goed voor je machine, aangezien het gewicht van de was minder goed gecentreerd is. Mocht je echt alleen een halve trommel moeten vullen omdat je de kledingstukken nodig hebt, kies dan voor een speciaal wasprogramma voor een klein wasje.

Stap 3: Het programma kiezen

Je wasmachine is uitgevoerd met diverse wasprogramma's, elk met een bepaald toerental, temperatuurverloop en trommelbewegingen. Het is slim om je daar een keer in te verdiepen, zodat je optimaal van je wasmachine profiteert en je kleding zo lang mogelijk mooi blijft. Ook wanneer je op het punt staat om een nieuwe wasmachine aan te schaffen, is het handig om te kijken welke programma's je het meest zal gebruiken en welke machine daar het beste bij past. Behalve de standaard programma's, zijn de machines vaak ook voorzien van handige extra programma's en opties om de programma's aan te passen. De programmaduur en verbruik hangen af van het programma én van de hoeveelheid wasgoed in de trommel.  Zo heb je bijvoorbeeld een kort programma; erg handig wanneer je bijvoorbeeld je sportkleding vergeten bent te wassen en je bijna naar de training moet. Een andere optie die erg fijn is als je last hebt van allergieën is het  Allergie / hygiëne programma. Kies je die optie, dan wast je machine langer op hogere temperatuur en spoelt het met meer water na. Zo blijft er geen wasmiddel achter en worden allergenen optimaal verwijderd.

Stap 4: Het wasmiddel

Poeder, vloeibaar of pods? Wasverzachter, wasparfum, waskorrels… De keuze is enorm groot, dus wat kies je nu? Eigenlijk komt het er grotendeels op neer dat je verschillende merken en soorten uitprobeert en zo ontdekt wat jouw voorkeur heeft. Wat jij lekker vindt ruiken en makkelijk vindt werken is namelijk heel persoonlijk. Maar we kunnen er natuurlijk wel iets meer over vertellen:

●      Waspoeder is de goedkoopste optie om te kiezen. Het wast goed schoon en bij poeders voor de witte was zit meestal ook zuurstofbleekmiddel, waardoor je was mooi wit wordt. Het is dan ook de beste optie om te gebruiken bij hardnekkige vlekken, of wanneer je de was hygiënisch goed schoon wilt krijgen. Bijvoorbeeld bij katoenen luiers. Ook poeders voor gekleurde was zijn meestal net iets krachtiger dan de vloeibare variant. Poeders hebben wel als nadeel dat er soms wat achterblijft op de was en de lade voor het wasmiddel, die laatste wordt dan ook eerder vuil

●      Vloeibaar wasmiddel is prijziger. Het heeft als voordeel dat het sneller oplost, ook wanneer je op lagere temperaturen wast. Met vloeibaar wasmiddel is doseren net wat lastiger en je schiet ook eerder uit. Daardoor gebruik je veelal wat meer wasmiddel dan nodig en worden de kosten per wasbeurt ook iets hoger.

●      Pods, of capsules, zijn erg gemakkelijk in gebruik, maar hebben als nadeel dat je de hoeveelheid niet kunt aanpassen, alleen verdubbelen. Soms blijft er wat van het folie achter op de was. Bovendien zijn ze niet zo goed voor het milieu en een risico wanneer je kleine kinderen hebt. Bewaar ze dus droog en hoog.

Het gebruik van wasverzachter, -korrels of -parfum is niet nodig (een scheutje azijn doet ook wonderen), maar laat je kleding wel heerlijk ruiken!

Stap 5: Ophangen of droogtrommel?

Wanneer het wasprogramma is afgelopen, kun je het beste zo snel mogelijk de was ophangen of in de droger doen. Als je de was langer in de machine laat zitten, gaat het muf ruiken en kreuken. Sla elk item uit en hang het recht op, dit scheelt je veel strijkwerk! Probeer het gebruik van de droogtrommel zoveel mogelijk te vermijden. Je kleding slijt er sneller in en het is een behoorlijke belasting voor het milieu. Gebruik je de droger wel? Check dan elk kledingstuk of het in de droger mag. Het ikoontje daarvoor is een vierkantje met een cirkel erin. Staat daar een kruis door? Helaas, pindakaas, dan moet het toch opgehangen worden.

Op bovenstaande manier ga jij ‘mount washmore’ kundig te lijf en ruikt jouw was altijd heerlijk fris!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws