Review: Heiko Laux - Fernweh

Peter Güldenpfennig | 27 november 2014
music


Ruim 20 jaar bestaat Kanzleramt nu, het invloedrijke techno-label wat gerund wordt door Heiko Laux. Voor een genre dat inmiddels enkele malen is doodverklaard is 20 jaar een lange tijd om een techno-label te runnen. Na een tour en bijbehorende compilatiebox om 20 jaar Kanzleramt te vieren, vond Laux ook nog tijd om zijn vijfde artiestenalbum uit te brengen.

Op Fernweh horen we een Heiko Laux die lekker avontuurlijk is. 'Niet achteruit kijken, maar vooruit', moet hij gedacht hebben. Met de jaren heeft zijn muziek wel wat aan snelheid verloren. Vergelijk de tracks op dit album bijvoorbeeld met 'There Is No Return' uit 1997, dan is het allemaal minder donker, minder 'gaan gaan gaan'. In plaats daarvan maakt hij nu wat meer rustige techno met een tempo waar meer een logische flow inzit bij gebrek aan een betere beschrijving. Wat we bedoelen is dat het album net zo goed chill wegluistert op je iPod als dat het uit de speakers in de club knalt.

Opener 'Brace' klinkt lekker relaxed met een erg rustige opbouw waarbij een ritmische basslijn een gated synth ondersteunt. Niet enorm dansbaar, wel erg goed luisterbaar. Daarna is het wel meteen tijd voor iets stevigers met het lekker dreunende 'Hexagon', opgevolgd door de melancholisch aandoende titeltrack 'Fernweh'.

In 'Neutron' maakt de 4-to-the-floor plaats voor een langzaam maar stevig drumpattern met een overstuurde kick, terwijl er zo nu en dan een onheilspellende synth de hoek om komt kijken. Met 'There There' zoekt Heiko Laux duidelijk de dansvloer op, terwijl 'Shimmer' hierna een excursie maakt in haast ambient-territorium. Laatste twee tracks 'Rowing' en 'Align' laten ook het avontuur niet liggen, maar voelen stiekem wat overbodig aan, ondanks het feit dat de tracks niet slecht zijn.

Tracklist

A1 / 1. 'Brace'
A2 / 2. 'Hexagon'
B1 / 3. 'Fernweh'
B2 / 4. 'Neutron'
C1 / 5. 'There There'
C2 / 6. 'Shimmer'
D1 / 7. 'Rowing'
D2 / 8. 'Align'

Conclusie

Heiko Laux - FernwehVoor zij die op zoek zijn naar stevige doorstampende techno, is deze plaat wellicht niet de juiste keuze, maar luister je ook graag thuis naar techno dan raden we Fernweh wel degelijk aan. Het spreekt voor Heiko Laux dat hij al deze jaren niet stilzit en gewoon muziek maakt die hij wilt maken, in plaats van of terug te kijken of mee te drijven met de stroom. Dat is ook waarom Kanzleramt nog steeds bestaat, en waarom Heiko Laux nog steeds muziek maakt, gelukkig.

Artiest: Heiko Laux
Titel: Fernweh
Label: Kanzleramt
Release: November 2014

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws