#FlashbackFriday: Ed Rush - 'Killamanjaro'

Peter Güldenpfennig | 20 februari 2015
music


Drum and bass en jungle neemt tegenwoordig meer een undergroundpositie in. Dat was half jaren '90 wel anders. Toen schoten Britse piratenzenders als paddenstoelen uit de grond om de nieuwste dubplates de ether in te smijten. Tegelijkertijd visten dj's, ook Nederlandse, de vetste drum and bass- en jungle import-releases uit de bakken in platenwinkels.

Een van de namen die naar voren geschoven werd toen drum and bass als genre gedefinieerd werd, was Ed Rush. Met 'Bludclot Artattack' op No U-Turn Records leverde hij een ware jungleclassic af die donkere sounds en diverse afwisselend geprogrammeerde breaks met elkaar afwisselden. Die track vormde ook een blauwdruk voor de latere techstep die de producer zou afleveren. Een classic in een genre gekarakteriseerd door hardere donkere sounds met een bijna-industrial feel.

Een van zijn meer gewaardeerde releases (hoewel er amper een zwak punt in zijn discografie te vinden is), is 'Killamanjaro'. De plaat, uitgekomen op Grooveriders' Prototype Recordings kent een bijna melancholische sfeer. IJle synths ondersteunen de melodieus donkere basslijn in combinatie met een strak geprogrammeerde Alex Reece-break, die later overused zou worden in de Berlijnse hardcore drum and bass. Toen 'Killamanjaro' uitkwam klonk het nog fris, en grappig genoeg vandaag de dag nog steeds, ondanks dat de track al uit 1996 komt.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws