#FlashbackFriday: 'Forward The Revolution' en de rave in de open lucht

Peter Güldenpfennig | 12 juni 2015
music


Begin jaren '90, toen house zo goed als wel neergestreken was in het muzikale landschap en er weinig rebellerends meer aan was, gingen meer avontuurlijke dj's en producers op zoek naar een alternatief. Deze werd gevonden in de free party-beweging. Raves in de open lucht, vrij toegankelijk voor iedereen die 'in the know' was en die meerdere dagen konden duren. Deze raves, die ook vandaag de dag nog plaatsvinden trouwens, werden muzikaal omlijst door soundsystems. En een van de meest legendarische soundsystem is die van Spiral Tribe.

Forward The Revolution

Het Engelse Spiral Tribe was, en is na hun heroprichting in 2007, een los-vast verband van gelijkgestemden die muziek maken, draaien en raves organiseerden. In 1992 brachten zij wellicht hun meest bekende track uit, 'Forward The Revolution', die zelfs airplay kreeg op MTV. Het is een typische track van die tijd, met een midtempo beat en een meelopende breakbeat. Wel vernieuwd is de shamanistische vibe in de track door gebruik van samples. Ook iets wat toen nog niet veel gebeurde: een daadwerkelijke boodschap die uitgedragen werd. In dit geval de vrijheid om onder meer te kunnen doen wat je wilt, zoals het organiseren van een rave in de open lucht. Of, zoals Spiral Tribe het zelf zegt: 'You can stop the party but you can't stop the future'.

Criminal Justice and Public Order Act 1994

Met het zinsdeel 'You can stop the party...' had Spiral Tribe een vooruitziende blik, want twee jaar later werd de Criminal Justice and Public Order Act 1994 ingesteld. Deze wet, die het verbiedt om zonder vergunning feesten te organiseren in de open lucht is een direct gevolg van het Castlemorton Common Festival. Critici beweren anders, maar dat in de wet muziek letterlijk beschreven wordt als 'een opvolging van repetitieve beats' laat weinig aan de verbeelding over.

Castlemorton

Het Castlemorton Common Festival werd gehouden nadat het traditioneel tijdens de bank holiday gehouden gratis festival in Bristol dichtgegooid werd door de politie in 1992. Bezoekers werden door de politie gesommeerd te vertrekken en zij reisden daarom af naar nabij gelegen counties. Langzaam verzamelden er zich tussen de 20.000 en 40.000 bezoekers op Castlemorton Common om daar een week lang te feesten op de muziek van meerdere soundsystems, onder meer die van Spiral Tribe.

Free raves nu

Vandaag de dag worden er in Engeland maar bitter weinig buitenlucht raves georganiseerd. In Nederland nog wel, hoewel minder als in de jaren '90. Toch, als je goed zoekt en 'in the know' bent vind je ze. En geloof ons, vrije feesten behoren tot de beste feesten. Dat weet Spiral Tribe, en dat weet eigenlijk elke bezoeker van deze feesten.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws