Dat breekt zo lekker de week: deep house

Mark Hofman | 7 oktober 2015
music


Het is woensdag en dat betekent dat de week door de helft is. Het weekend is in de verte al te zien, het is alleen nog even wachten tot je hem kunt omarmen. In deze nieuwe rubriek breken we niet alleen de week, maar gaan we zelf ook iets anders te werk dan normaal. Elke week pakken we een ander genre uit de dance-scene en checken de geschiedenis, de vetste tracks van het moment en grote artiesten. Deze week hebben we het over deep house

Deep wat?

Deep house is een subgenre van house, dat is ontstaan in de dance-scene van Chicago in de jaren tachtig. In die tijd werden er veel stevige en donkere clubtracks geproduceerd, maar mensen als Frankie Knuckles, Larry Heard en Marshall Jefferson hielden zich met iets heel anders bezig. Deze producers maakten vooral rustige platen met een duidelijk aanwezige invloed van soul, deze muziek werd later deep house genoemd. De eerste tracks die als deep house werden beschreven waren: ‘You Used To Hold Me’ (Ralphi Rosario) en ‘Break 4 Love’ (Raze)

In de jaren negentig was deep house vooral een underground-genre, er kwamen weinig tot geen hits uit deze muziekstroom. Later, in de jaren negentig, beleefde het genre een opleving, dankzij nieuwe producers als Dish, Ewan Pearson en Kings of Tomorrow. Dat was het ook het moment waarop deep house zich in een splitsing bevond tussen de deep house sound en minimal.

Grote Artiesten

In 2005 begon deep house steeds populairder te worden dankzij de tracks van Booka Shade, tegenwoordig is het genre niet meer weg te denken. Het is in de afgelopen tien jaar van underground naar mainstream gegaan. We zetten een aantal grote namen voor je op een rijtje:

Booka Shade

Booka-Shade-Press-Photo-Approved-

Echte namen: Walter Merziger en Arno Kammermeier

In de scene sinds:  1995

Grootste hits: ‘Mandarine Girl’, ‘Body Language’ en ‘Bad Love’

Nationaliteit: Duits

Kygo

KygoxStubberud_0886-med

Echte naam: Kyrre Gørvell-Dahll

In de scene sinds: 2011

Grootste hits: ‘Firestone’, ‘Sexual healing (Kygo Remix)’ en ‘Stole the show’

Nationaliteit: Noors

Bakermat

the-audiophile-bakermat-016-1500x1000

Echte naam: Lodewijk Fluttert

In de scene sinds: 2012

Grootste hit: ‘Vandaag’

Nationaliteit: Nederlands

Watermät

watermat_l

Echte naam: Philippe Beaureperre

In de scene sinds: 2013

Grootste hit: ‘Bullit’

Nationaliteit: Frans

De vijf vetste tracks

Nu we wat meer weten van het verleden, kunnen we gaan genieten van het heden. Wij hebben een top 5 voor je gemaakt met de beste tracks van dit moment, natuurlijk in dit genre.

 5. Onsra – ‘Funky Town’

 4. Superlover – ‘Love Machine’

3. Kollektiv Turmstrasse – ‘Sorry I Am Late’

2. Oliver Heldens – Shade of Grey (Nora En Pure Remix)

1. EDX – ‘Belong’

Deep house is er al sinds de jaren '80 en in 2015 kunnen we het niet meer missen. Een muziekgenre dat een lange weg heeft moeten afleggen, maar onmisbaar is geworden in de zomer. Heerlijk!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws