#TechnoTuesday: The Beginning

Martijn Bastianen | 5 april 2016
music

Techno: een term die je ontzettend vaak hoort. Techno ligt ook wel heerlijk in de mond. Het wordt alleen te snel gebruikt. Hardstyle is geen techno, electro is geen techno, trap is geen techno. Techno is techno. Het genre heeft verschillende subgenres, waarvan de bekendste tech house is. Om niet in het lichaam te kruipen van de hokjesgeest, gaan wij het genre techno fileren. Jij komt achter de roots van techno.

Ontstaan

Laten we een tijdreis maken, we gaan naar de jaren 80. We zijn in Detroit. Kevin Saunderson, Juan Atikins en Derrick May, drie goede maten, gingen naar ontzettend veel feesten in hun geliefde stad. Op die feesten varieerde de muziek van Kraftwerk tot Parliament. Deze artiesten hebben de drie jongens geïnspireerd. Een andere invloedrijke persoon was ‘The Electrifying Mojo’, een radio-dj. Hij draaide in Amerika muziek van Europese artiesten als Prince of The B-52’s, wat in die tijd bijzonder was. De drie vrienden zijn synthpop, italo-disco en funk gaan samenvoegen, net zolang tot hun sound eruitkwam: de sound van techno. Techno was ontstaan en kende nu een undergroundhype, die alsmaar groter en groter werd.

Uitbreiding

Hoe werd techno gemaakt? Eind 1980 kwam er een technologische revolutie in de technoscene. Zo kwam de Roland TR-808 in de schijnwerpers, een geprogrammeerde drummachine die werd gebruikt voor de gehele electroscene in die tijd. Veel early techno werd ook geproduceerd met de TR-808. Zo werd techno door veel producers omarmd en werd het steeds meer een dingetje.

Totdat…

Techno faalde, het faalde keihard. Toen het de combinatie met house aanging, ging het helemaal mis. Althans, dat was het geval in Amerika. Europa maakte techno iets meer mainstream, natuurlijk een verschrikkelijke term om te gebruiken als het gaat om techno. Desondanks werd techno hét genre in Groot-Brittannië, mede doordat Virgin Records het woord ‘techno’ naar het grote publiek bracht. Met hun compilatie Techno! The New Dance Sound Of Detroit kwam er meer bekendheid rondom het woord techno.

Illegaal raven

1990, het jaar waarin raven op techno booming was. We gaan een tripje maken naar London, de capital van Engeland. Rondom de miljoenenstad werd geraved, maar dan wel illegaal. Meeste organisatoren hadden geheime locaties om hun feesten te organiseren. Techno-fissa’s waren illegaal. Honderden ravers werden via de telefoon bijeen geroepen om keihard te gaan op een geheime locatie. Vaak waren deze feesten onmogelijk te onderbreken. Zo zijn de technofeesten begonnen. 

Nu ken je de geschiedenis van techno in een notendop. Zo, dit was de eerste #TechnoTuesday van Partyscene. Elke week wordt jou een lekker bordje techno voorgeschoteld. Zo gaat het volgende week dinsdag over de hedendaagse technoscene. Stay tuned!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws