Omar Rodriguez Lopez - Old Money (Stones Throw)

Partyscene Redactie | 24 februari 2009
music

Hypnotiserend

Intro: De latino’s Omar Rodriguez-Lopez en Cedric Bixler-Zavala gooiden hoge ogen met hun album De-Loused In The Comatorium in 2003. Als The Mars Volta, een band zonder creatieve grenzen, maar vaak gelabelled als progressive/postpunk, leverden ze een succesvol aantal cd’s af. De inmiddels in Amsterdam woonachtige Rodriguez-Lopez levert met ‘Old Money’ inmiddels zijn vijfde soloplaat af - zelfs voor anti-rockers een origineel album dat doet denken aan Frank Zappa en Mr. Bungle.

De composities van Rodriguez-Lopez klinken onrustig. Als een dreigend onweer, met arrangementen die loeisterk in elkaar zitten.Bijzonderheden: De composities van Rodriguez-Lopez klinken onrustig. Als een dreigend onweer, met arrangementen die loeisterk in elkaar zitten. Het openingsnummer is een agressief statement, de rest van de plaat is vooral een halve ‘bad trip’ in één of andere broeierige Zuid-Amerikaanse stad of woestijn- vol  met Indiase samples en stevige bas-en drumpartijen. Neem nog een mescal, zou je denken.

Hoogtepunt: ‘1921’ is een Hare Krishna Satan-achtig hypnotiserend nummer, met vreemde samples van gejuich en ‘chime bells’. Het zou niet misstaan op een soundtrack van een film over The Family van Charles Manson. Een soortgelijke erotische nachtmerriesfeer hangt er in ‘How to Bill the Bilderberg Group’, met vervormde Indiasevocalen, die je een onbehaaglijk gevoel geven.

Dieptepunt: ‘I like Rockefellers two First albums but after that...’ klinkt als het resultaat van een middagje jammen tussen Santana en de Red Hot Chili Peppers. Niet doen.

Aanrader, twijfelgeval of bagger? Twijfelgeval. De psychedelischesfeer spreektaan, maar de gitaarsolo’s doen geloven dat Rodriguez-Lopez zichzelf iets te graag hoort, terwijl hij het instrument niet bepaald beheerst.

Oordeel zelf: luisteren naar Old Money

Luister ook eens naar: Zechs Marquise, Don Caballero, Sleeping People.

Stones Throw

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws