Tricky - Knowle West Boy (Domino)

Partyscene Redactie | 24 oktober 2008
music

Trippy

Intro: Om het geheugen even op te frissen, (zijn vorige album is al weer 5 jaar geleden verschenen), een korte introductie van één van de bekendste triphoppers van Engeland. Tricky begint zijn carrière als gastrapper bij ‘Massive Attack’ - een collectief uit Bristol dat medio jaren negentig met stadsgenoten Portishead het triphop-genre op de kaart zet. Adrian Thaws, toen nog ' the tricky kid' genoemd, besluit vervolgens zijn eigen weg te kiezen. Zijn eerste album 'Maxinquaye' uit ’95 is niet alleen maar een klassieker in het genre. Door de extreme, maar zeer geslaagde stijlmix, legt hij meteen de lat op dusdanige hoogte dat geen enkele opvolger zich hier mee heeft kunnen meten.

Vrolijke types zullen deze muziek waarschijnlijk niet begrijpen, depressieve types worden hier niet vrolijk van.Genre: Triphop

Bijzonderheden: Is Tricky na al die jaren terug op zijn oude niveau? Is het weer goed gekomen met die jongen uit Bristol’s achterstandswijk 'Knowle west'?

Tricky laat horen dat teksten over hoop en wanhoop, haat en verbroedering, liefde en afscheid net zo gemakkelijk te mixen zijn als muzikale uitersten als dub, ragga, rock en punk. Niks lekkere luistermuziek. Dit is muziek van een jongen uit een achterbuurt, met een roerig leven achter de rug. Een vader die al voor zijn geboorte vertrekt, een moeder die, als Tricky 4 jaar is, zelfmoord pleegt, een strafblad, een scheiding - kan het nog donkerder? Tricky mompelt het op Knowle West Boy ouderwets van zich af en laat zijn gasten voor hem schreeuwen. Brrrr, het resultaat is huiveringwekkend goed.

Hoogtepunt: Het meeslepende 'Past Mistakes'.

Dieptepunt: Vrolijke types zullen deze muziek waarschijnlijk niet begrijpen, depressieve types worden hier niet vrolijk van.

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Deze plaat komt toch wel heel dicht in de buurt van het niveau van Tricky’s geprezen debuutalbum.

Oordeel zelf: luisteren naar Knowle West Boy

Luister ook eens naar: Het geluid van een preek in een zwarte kousen kerk, inclusief orgelspel in de collectebreak.

Tricky

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws