Dave Angel - Classics (R&S)

Partyscene Redactie | 24 april 2008
music

Tijdloos

Intro: Twaalf jaar na dato kan de muziek op Dave Angel’s legendarische Classics-album nog gemakkelijk mee. Niet vreemd dat R&S deze plaat nog eens uitbrengt.

Genre: Ontzettende funky techno met ontzettend veel melodie.

Bijzonderheden: Dat Dave Angel de tijd in het begin van zijn carrière ver vooruit was, blijkt uit de re-release van Classics. Driekwart van de tracks klinkt allesbehalve gedateerd. Via dit compilatiealbum, met een selectie van Dave Angel’s beste clubtracks - begin jaren negentig uitgebracht op vinyl, maakt ook het cd kopende publiek in 1996 kennis met het opzwepende, funky technogeluid van de Britse producer. Anno 2008 kan Ontzettende funky techno met ontzettend veel melodie.de nieuwe generatie technoliefhebbers, die nu toch wel genoeg minimale bliepjes, klikjes en subbasjes voor de kiezen heeft gehad, genieten van een ouderwetse technoplaat waarin het less is more-principe van tafel wordt geveegd.

David Angelico Nicholas Gooden - de echte naam van Dave Angel - komt uit een muzikaal nest. Pa was jazzmuzikant en zijn twee zussen waren redelijk succesvolle zangeressen. Als kind luisterde hij niet alleen naar pappies’ platen van Miles Davis en Charlie Parker, ook de soul en funk van de jaren zeventig vormden hem tot de technoproducer die hij sinds begin jaren negentig is. Hij stopte als één van de eerste producers van elektronische muziek jazz, funk en soul in z’n platen. Daarmee ontwikkelde hij een melodieuze technosound die gretig werd opgepikt door dj’s als Jeff Mills, Carl Cox en de inmiddels gepensioneerde Dimitri. Ben je ooit in de RoXY geweest, tijdens een clubavond met Dimitri achter de wheels of steel, dan heb je vast en zeker gedanst op de sound van Dave Angel. Sterker nog; ben je uit je dak gegaan op één van z’n tracks. Want met drumpartijen en baslijnen die door merg en been gaan en melodieën die bijna hypnotiserend werken, houdt Dave Angel al meer dan vijftien jaar menig dansvloer in beweging. Wellicht dat deze heruitgave van Classics voorgoed een einde maakt aan de theekransjes ('Zeg, wat vind je van m'n hippe nieuwe sneakers?') die zelfs de hedendaagse technofeesten verstoren.

Hoogtepunt: ‘Brother from Jazz’ = Miles Davis on acid.

Dieptepunt: De eerste twee tracks hebben, door dat oldskool acidloopje, een back to the eighties-gevoel.

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Eentje in de categorie: ken je klassiekers!

Oordeel zelf: luisteren naar Classics

Luister ook eens naar:

Dave Angel - Trust The DJ 01

Dave Angel - Trust The DJ 03

 

Zaterdag 7 Juni

SOUND OFFENCE presents a night with DAVE ANGEL.

Dave Angel, Felipe Venegas, SO01, Joachim.

Tickets 10,-

Dave Angel

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws