Tracey Thorn - Out of the woods (EMI)

Partyscene Redactie | 29 maart 2007
music

Veel liedjes, weinig beatjes

Intro: Tijd niet gehoord, die Trees. Hoewel, hoorden we haar niet een tijdje geleden over een Tiefschwartz-nummer heen zingen? Deze mannen, en een goed gesprek met 'Pet Shop Boy' Neil Tennant, deden haar besluiten haar carrière als moeder/huisvrouw toch maar even op een zijspoor te zetten, en weer eens uit de kast te komen als zangeres. Out of the woods dus, zoals de Engelsen dat noemen.

Genre: downtempo.

Dat er in haar achterhoofd nog heel wat melodietjes rondspookten, mag na het luisteren van deze cd wel duidelijk zijn.Bijzonderheden: Dat er in haar achterhoofd nog heel wat melodietjes rondspookten, mag na het luisteren van deze cd wel duidelijk zijn. Met de meest bizarre instrumenten en een 4-sporen recordertje werden alvast de grove lijnen uitgezet. De keuze van de juiste producers getuigt daarnaast van een gezonde interesse in moderne producties. Dus welke kant gaan we hier op? Het sterkst in de herinnering liggen toch haar wereldhit met Everything but the girl: Missing, en haar samenwerkingen met Deep Dish en met Massive Attack. Aan de andere kant is er natuurlijk nog haar vroege Everything but the girl- en Marine Girls-repertoire, waar toch uit een heel ander vaatje wordt getapt. Gelukkig begreep Tracey dat de rode draad in al dat moois uiteindelijk toch gewoon haar stem is. Daarom worden we hier dan ook voornamelijk op mooie liedjes, met kop en staart, bediend. Haar geweldige stem leent zich bij uitstek voor een melancholisch geluid, en dat krijgen we hier dan ook volop opgediend. Soms gaat dat dus wel over een beat, maar meestal zijn het toch puur luisterliedjes die we horen. Met state of the art producties van Ewan Pearson, Tom Gandey (Caged Baby), Metro Area, Charles Webster, Vector Lover’s Martin Wheeler en  Portugees Santos, die zich allemaal aanpassen aan 'Het Liedje' en er met hun eigen inbreng een prachtig, afwisselend, maar toch nog coherent geheel van maken.   

Hoogtepunt: 1 lange rij van prachtnummers, met als hoogtepunt het middenstuk, de nummers 5 tot en met 9.

Dieptepunten: Dieptepunt is overdreven, maar de enige cover op dit album, een nummer van Arthur Russell, is misschien wel het minst boeiende nummer van dit album.  

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader. Afhankelijk van je verwachtingspatroon misschien even wennen. (Hoewel deze recensie je daarin toch zou moeten helpen) Daarna gewoon een volbloed groeier. Wat kan die vrouw zingen. Heerlijk!

Beoordeel zelf: Luisteren naar Out of the Woods

Luister ook eens naar: Everything But The Girl

Tracey Thorn

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws