Dominik Eulberg - Heimische Gefilde (Traumschallplatten)

Partyscene Redactie | 29 maart 2007
music

Wat ruist daar door het struikgewas?

Intro: Dominik Eulberg groeit op aan de rand van het Ruhrgebied in de oude West-Duitse hoofdstad Bonn. Zodra de schoolbel gaat, stuift de jonge Eulberg de klas uit. Terwijl zijn vrienden op een lokaal trapveldje denken dat ze de nieuwe Rudi Voller en Lothar Mattheus zijn, gaat Dominik gewapend met een verrekijker het Westerwald in. Uren struint hij over paden, heuvels op zoek naar die ene vogel. Elke gespotte vogel wordt keurig genoteerd in zijn schrift. Nu op 29-jarige leeftijd brengt Dominik Eulberg de ultieme muzikale ode aan de natuur met zijn album ‘Heimische Gefilde’.

Bijzonderheden: Dominik Eulberg heeft twee passies, natuur en muziek. Naast zijn werk als producer en dj, volgt hij twee studies: biologie en aardrijkskunde. Hoewel studie en beroep mijlenver uit elkaar liggen, weet hij ze op slinkse wijze te combineren. Zo staan vanaf het prille begin van zijn producerloopbaan de tracks in het teken van natuur. Titels hebben steevast een link met natuur en als je goed luistert naar zijn muziek, hoor waar de samples vandaan komen - uit het bos.

Op dit album wisselt Eulberg natuurverhalen met echte samples van  spechten, adelaars, mezen en mussen af met ijzersterke technoNa zijn debuutalbum ‘Flora und Fauna’ uit 2004, ligt vanaf 2 april de opvolger in winkel. De meest absurde titels komen voorbij: van ‘Rauhhautfledermaus Und Großer Abendsegler’ en ‘Die Alpenstrandläufer Von Spiekeroog’ naar ‘Die Rotbauchunken Vom Tegernsee’. Op dit album wisselt Eulberg natuurverhalen met echte samples van  spechten, adelaars, mezen en mussen af met ijzersterke techno. "Stelldichein des Westerwälder Vogelchores" bestaat zelfs voor de volle 100% uit natuursamples.Niet alles is nieuw, want het album bestaat deels uit eerder uitgekomen tracks. Onder meer ‘Afraid of Seeing Stars’ en ‘Der hecht im Karpfenteich’ (beiden uit 2003), Björn Borkenkafer en der Buchdrucker (beiden uit 2006) zagen op het label Traumschallplatten al eerder het levenslicht. 

De natuurlessen zijn leuk, maar Eulberg beoordelen we hier natuurlijk op zijn kwaliteit als producer. Op zijn muziek dus. De Duitser schotelt ons energieke, dromerige en soms melancholische techno voor. Eulberg wordt vaak in het minimal-hokje geduwd, maar dat is niet altijd terecht. In zijn muziek zit veel meer diepgang. Zo combineert hij techno, deephouse, minimal en stiekem een vleugje trance. Eulberg is een godsgeschenk voor de technoliefhebbers, en met Heimische gefilde hebben één van de beste technoalbums van 2007 in handen!

Hoogtepunt: ‘Die Alpenstrandläufer Von Spiekeroog’ en ‘Björn Borkenkäfer’.

Dieptepunt: Mijn Duits is te slecht om alle natuurverhalen goed te volgen. Eén tip: houd een woordenboek bij de hand.

Aanrader, twijfelgeval of bagger: Aanrader!!!!

Beoordeel zelf: Luisteren naar fragmenten uit Heimische gefilde.

Luister ook eens naar: Zijn vorige album ‘Flora und Fauna’

Op zondag 29 april treedt Eulberg op in de Melkweg tijdens 1dayoff en op 14 juli staat hij op Dancevalley

 

Dominik Eulberg

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws