Culture Club Volume 5

Partyscene Redactie | 22 december 2006
music

Van de hak op de tak

Intro: De Gentse Culture Club vierde onlangs zijn vijfjarige bestaan. Hoewel het er afgelopen zomer nog niet zo veelbelovend uitzag voor deze club vanwege financiële problemen, is het gelukt een frisse doorstart te maken. Daarbij hoort natuurlijk een nieuwe inrichting. Rood is de overheersende kleur geworden in dit Belgische danspaleis. Resident Tlp verhuisde naar het rode gedeelte beneden, en boven werd de boel omgetoverd tot een zwart/wit gebeuren. Nieuwe kleuren, nieuwe dj’s. Alhoewel, eerder nieuwe kansen voor twee broertjes na hun valse start twee jaar geleden.

Genre: Uiterst divers, waarschijnlijk bedoeld als eclectisch.

Mixen kunnen ze wel, die broertjes. Maar, zo vraag je jezelf toch af, wie draait wat? Wie kiest toch steeds die (soms) goede plaat op het verkeerde moment?Bijzonderheden: Even voorop gesteld: over smaak valt natuurlijk niet te twisten. Iedereen is gelukkig vrij om zijn favoriete platen bij elkaar te zoeken. We hebben allemaal zo onze eigen muzikale kronkels, en daar doe je gelukkig niemand pijn mee. Met een potpourri van stijlen is evenwel niets mis, maar voor de luisteraar is het misschien wel leuk als er ‘een beetje lijn’ in zit. Een beetje opbouw kan dan geen kwaad. Zelfs onder de wetten van de eclectische muziekmix. Natuurlijk is er bpm-technisch - lang leve de pitch control - nog altijd van alles mogelijk. Echter, soms sluit niet alles even leuk aan. Helaas is niet iedereen het inzicht in een logische volgorde van tracks met elkaar mixen gegeven. De broertjes Engels doen bijvoorbeeld volop hun best in de voetsporen van hun voorbeelden 2ManyDJ’s en The Glimmers te treden. Soms pakt dat goed uit, maar vaak slaan ze de plank volledig mis. Zo hebben minimal, en in mindere mate electrohouse, de eigenschap slecht te combineren met een rechttoe/rechtaan discoplaat van twintig jaar geleden. Of een oerend hard scheurende gitaarplaat. Dat loopt gewoon niet lekker. Als je het daar niet mee eens bent, zoals deze mixbroeders, dan ben je nog niet rijp voor een zogenaamd eclectische mix. Toegeven: mixtechnisch is er weinig op deze set aan te merken - met uitzondering van het laatste gedeelte, waarin de heren het spoor voledig bijster raken. ‘Van de hak op de tak’ is dan nog slechts een omfloerste omschrijving voor een volwaardige dronkemansset.

Hoogtepunt: Mixen kunnen ze wel, die broertjes. Maar, zo vraag je jezelf toch af, wie draait wat? Wie kiest toch steeds die (soms) goede plaat op het verkeerde moment?

Dieptepunten: De opbouw is dramatisch. Dit kan misschien een keertje in een club, in de huiskamer ergeren je jezelf steeds meer aan de volgorde van de platen.  

Twijfelgeval, aanrader of bagger? Toch de laatste optie vrees ik. Voor elk wat wils in deze mix, maar van een logische volgorde is geen sprake.  

Luister liever eens naar: The Glimmers - Fabriclive 31

Volgende week een recensie van het echt totaal andere tweede deel van deze jubileumset.

Meer Culture Club op Love2Party:

Culture Club 1

Culture Club 2

Culture Club 4

Culture Club

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws