Louderbach - Enemy Love (Underl_ne)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Slaapwandeltechno



Luisteren naar Enemy Of Love

Intro: Troy Pierce is nog niet zo lang bezig in het minimal genre, maar heeft nu al een uitstekende staat van dienst. Hij bracht al wat platen uit op het gerenommeerde M_nus label, deed een paar goede remixen voor Ellen Allien en Donnacha Costello en mocht het afgelopen half jaar Richie Hawtin vergezellen tijdens de DE9 tour. Tussendoor vond hij tijd om zijn langverwachte albumdebuut Enemy Love af te ronden. Het is misschien geen gemakkelijke plaat geworden, maar voor de liefhebbers van verfijnde, minimale techno valt er genoeg te ontdekken.

Tekst: Paul

Genre: Pure, minimale techno voor de slapeloze nachten.
Bijzonderheden: Hoewel het omslag en de typografie doen vermoeden dat we hier met een eersteklas metalalbum te maken hebben, is dit toch echt het debuutalbum van Troy Pierce, de in Berlijn wonende Amerikaan die sinds enkele jaren naam maakt binnen de M_nus school. Hoewel Enemy Love op zijn eigen label Underl_ne wordt uitgebracht, had het even makkelijk op het gerenommeerde M_nus label van Richie Hawtin kunnen verschijnen - zo strak en vooral minimaal is het geluid. Pierce houdt duidelijk niet van duimendikke expressie en gaat de knallende climaxen en pompende vloervullers dan ook zorgvuldig uit de weg. Daarvoor in de plaats brengt hij een album vol strakke, lijnrechte composities, opgebouwd met een minimum aan geluiden. Stripped down to the bone, want less is immers more. Ieder overbodig geluidje ontregelt de balans en ontsiert het totaal, ieder smetje wordt weggepoetst en iedere oneffenheid gladgestreken. Pierce doet dat met feilloze precisie, zonder daarbij de spanning en het gevoel weg te filteren. Dit album is namelijk in de beste M_nus traditie een plaat met tonnen, en dan bedoel ik ook echt tonnen aan sfeer. Denk aan de donkere, unheimische slaapwandeltechno van Sleeparchive, en je hebt een aardig idee van wat je op Enemy Love te wachten staat: een nietsontziende slapeloosheid, die vooral goed tot uitdrukking komt in de dolende bassen van 'Vital', de insomniavocalen op 'Grace' en de spooky bliepjes van bijvoorbeeld 'Vacuum Packed'. Je ziet jezelf al zitten: een doordeweekse nacht, vier uur. Je kunt niet slapen, schenkt jezelf nog maar een borrel in en staart vanonder je hangende oogleden naar het gloeiende puntje van een zoveelste sigaret. Op zulke momenten kun je jezelf troosten met een bijzondere plaat als Enemy Love. Misschien wel het meest interessante technoalbum van 2006.
Hoogtepunt: Toch wel de tracks die meer op de dansvloer georienteerd zijn. 'Leaving' springt eruit door zijn spookachtigheid. 'Season 6' kent een waanzinnig sterke opbouw die naar een prachtig ingehouden climax leidt. Hopelijk nog vaak te horen op de dansvloer.
Dieptepunt: 'Selling Souls' is wel erg stijf.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Een aanrader voor de liefhebbers van pure, minimale techno.
Oordeel: 8
Luister ook eens naar:
Richie Hawtin - DE9 Transitions
Monolake - Polygon Cities
Der Zyklus - Biometry

Meer info:
Underl_ne
Troy Pierce

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws